Saya mahu menanam blackberry di taman tahun depan, terdapat hanya satu sudut percuma. Segera, dalam apa istilah dan cara menanam blackberry pada musim bunga? Adakah saya perlu menambah baja apabila menanam, dan yang mana?

menanam blackberry di musim bungaPenanaman musim bunga hitam adalah pilihan yang paling sesuai untuk kawasan tengah dan utara, di mana musim sejuk datang awal dan cepat, dan sering sangat sejuk. Dalam keadaan seperti itu, tanaman yang ditanam pada musim luruh hanya tidak mempunyai masa untuk menetap dan musnah. Itulah sebabnya penanaman benih pada musim bunga membolehkan anda bercakap tentang kadar survival 100%. Mencapai hasil yang baik dapat disediakan dengan teknik pertanian yang sesuai, yaitu:

  • pematuhan terhadap penanaman masa;
  • pemilihan bibit yang berkualiti;
  • penyediaan tanah awal;
  • pendaratan yang betul.

Bila hendak menanam?

Masa penanaman blackberry pada musim bunga boleh berbeza-beza bergantung pada rantau penanaman tertentu, secara purata ini adalah akhir bulan April. Lebih dekat ke selatan, pendaratan awal mungkin, dan sebaliknya.

Keperluan utama penanaman musim semi adalah bahwa blackberry harus ditanam di tanah yang dipanaskan dengan baik.

Bagaimana untuk memilih anak benih?anak benih blackberry

Apabila membeli bahan penanaman, anda perlu memberi perhatian kepada daya majunya. Anak benih yang baik harus mempunyai:

  • sistem akar yang dibangunkan;
  • satu atau beberapa batang dengan ketebalan kira-kira 0.5 cm;
  • sekurang-kurangnya satu buah ginjal terbentuk pada rimpang.

Di mana untuk menanam?

Tempat untuk tumbuh beri hitam harus cerah: di bawah naungan semak akan diregangkan, dan buah tidak boleh dipenuhi dengan rasa manis. Ia juga harus mengelakkan kawasan windblown, kerana gusti kuat boleh memecahkan belukar.

Blackberry suka tanah berkhasiat dengan keasidan sederhana.

Penyediaan dan penanaman tanahpemangkasan

Bagi setiap anak benih, perlu menggali lubang 50 cm dalam, sambil meninggalkan jarak di antara semak sekurang-kurangnya satu meter. Di bahagian bawah telaga, tuangkan 0.5 ember humus, 0.5 sudu besar. abu kayu, 50 g kalium sulfat dan 100 g super fosfat. Tambahkan bumi yang digali dan campurkannya dengan sekop. Lubang harus diisi dengan tanah nutrien pada 2/3 ketinggiannya.

Tetapkan anak benih di tengah lubang, mendalamkan tunas pertumbuhan pada kedalaman 3 cm. Menanam blackberry, meninggalkan tunas sehingga 40 cm tinggi, dan tuangkan dengan banyaknya.

Jika pada tahun menanam bunga belukar, perbungaan mesti dipotong, supaya mereka tidak mengambil dari tumbuhan kuasa yang diperlukan untuk membina sistem akar. Dan di sini tentang buah-buahan masa depan yang perlu, perlu berhati-hati terlebih dahulu, setelah mendapat sokongan untuk mengikat pucuk, terutama untuk jenis menjalar.

Ciri penanaman blackberry – video