Pada hari lahir memberi Petunia Celebrity. Saya mendengar bahawa petunias mempunyai ciri-ciri penjagaan mereka sendiri, yang bergantung pada kepunyaan spesies tertentu. Beritahu saya, untuk kumpulan mana yang milik Petunia Selebriti dan bagaimana ia berbeza dari jenis lain?

Hampir semua yang suka dan menanam bunga, tinggal di rumah petunias abadi. Mereka menarik perhatian dengan warna-warna yang sangat indah, yang datang dalam pelbagai warna dan bentuk. Kembang itu mekar untuk masa yang lama dan banyak sekali, dan dalam penjagaan ia tidak begitu aneh.

dua gred selebritiPenampilan yang sangat cantik di katil bunga Petunia Selebriti. Untuk mengambil kira keunikannya semasa penanaman dan penjagaan, perlu diketahui spesies mana jenis tertentu.

Jadi, terdapat banyak jenis petunias, yang utama adalah:

 • grandiflora (petunia dengan bunga besar);
 • multiflora (multiflorous);
 • taman (ampili) petunia;
 • floribunda.
 • Spesies petunia grandiflora

Mempunyai populariti yang paling besar di kalangan spesies lain. Terdapat beberapa bunga di belukar, tetapi perbungaan sangat besar – sehingga 10 cm diameter. Terdapat pelbagai jenis dengan bunga ganda.

Petunias berbunga besar dibahagikan kepada 5 jenis:

 1. Petunias tinggi (ketinggian semak adalah lebih daripada setengah meter).
 2. Petunias rendah (tidak melebihi 30 cm tinggi).
 3. Petunias yang dihina.
 4. Petunias terbaik.
 5. Terry petunias.

Tiga jenis terakhir dibahagikan kepada tumbuh-tumbuhan yang tinggi dan pendek. Spesies grandiflora termasuk Petunia Pikoti, Hit Parade, Pirouette Ungu.
Keanehan semacam ini adalah bahawa ia agak muram dalam penjagaan, kerana ia memerlukan haba dan sensitif terhadap kelembapan dan draf. Sekiranya anda mengabaikan faktor-faktor ini, petunia akan berhenti berbunga dan mungkin rosak (terutamanya terry petunias).

Multipurpose group Petunia

Spesies petunia di semak ini menghasilkan sejumlah besar tunas diameter kecil (5 cm). Pembungaan panjang dan berlimpah sehingga fros. Penjagaan khas tidak memerlukan, ia mentolerir hujan dan matahari. Paling sering digunakan untuk menghiasi katil bunga. Varieti petunia berbunga yang paling terkenal ialah Mirage, Fantasy, Plumcrystalz.

Petunia ampelnaya

Petunias dari kumpulan taman dicirikan oleh kehadiran pucuk sisi panjang yang tergantung dari periuk. Mereka tahan terhadap perubahan cuaca. Digunakan secara meluas untuk berkembang dalam pot bunga yang digantung. Antara jenis yang paling terkenal – Surfonia, Tumbelina, Conchita.

Related  Substrat untuk anak benih dengan tangan sendiri dari habuk papan

Selebriti adalah sejenis floribunda

perayaan yang halusKumpulan petunias ini adalah pertengahan antara tumbuhan spesies multiflora dan tumbuhan spesies grandiflora. Petunia semacam itu ditanam bukan secara individu, tetapi dalam kumpulan di atas katil bunga besar. Hibrida yang paling popular dipanggil Sonia dan Selebriti.
selendang selebritiPetunias dari spesies floribunda mendapat kemasyhuran dan pengiktirafan di kalangan peniaga bunga kerana tanda-tanda seperti itu:

 • tumbuhan itu mempunyai bunga besar yang berlimpah warna cerah;
 • bunga hampir tidak bergantung kepada keadaan cuaca.

burgundy selebriti

Perlu diperhatikan bahawa hanya bunga petunia dari selebriti Selebriti mempunyai urat berwarna terang yang membentuk grid pada awal corong.

Warna-warna spesies ini mempunyai palet yang paling pelbagai – sebanyak 13 pewarna.
selebriti F1
Selebriti tumbuh tidak lebih daripada 30 cm, membuang banyak tunas kecil (hampir 6 cm diameter), tumbuhan itu tahan panas dan hujan. Tanam seperti kumpulan petunia yang lebih baik.

Video mengenai berbunga petunias pelbagai jenis