Jiran di rumah negara membiak merpati dan baru-baru ini menawarkan kami kotoran burung merpati. Dia mengatakan bahawa mereka boleh memberi makan sayuran di taman. Beritahu saya cara menggunakan kotoran merpati untuk membiakkan tomato dan kentang?

Apabila tumbuh tanaman tanaman salah satu baja yang digunakan secara meluas adalah pembaziran kehidupan burung, khususnya ayam dan merpati. Pemilik burung merpati swasta hanya boleh dengki, kerana mereka telah di bawah kaki mereka bahan yang berharga untuk memberi makan. Kebun-kebun yang berpengalaman mengesyorkan untuk digunakan untuk sampah sampah sahaja dari burung tempatan yang memakan bijirin. Merpati kota mencari makanan terutamanya dalam sisa di tapak pelupusan, jadi kotoran mereka boleh mengandungi bahan berbahaya.

burung merpati

Sampah merpati sangat baik sebagai baja untuk tomato dan kentang. Ia lebih berkesan daripada baja, dan mengandungi pelbagai kompleks nutrien yang diperlukan untuk mendapatkan tanaman yang berkualiti tanaman ini. Kehadiran fosforus, nitrogen dan kalium dalam guano menyediakan makanan utama untuk tomato dan kentang untuk pembangunan normal. Merpati serangga bertindak ke atas budaya lebih cepat daripada bungkusan atas organik yang lain.

Cara untuk digunakan

Nafsu merpati digunakan dengan cara yang sama seperti kotoran ayam, dan mempunyai keadaan permohonan yang sama.

Sampah tidak boleh dibawa dalam bentuk segar, kerana tumbuhan hanya dapat “membakar” dari kepekatan tinggi unsur-unsur.

Agar sisa menjadi baja penuh tanpa membahayakan tanaman, ia mengambil masa yang lama, kerana sampah mempunyai harta yang akan disimpan untuk jangka masa yang panjang tanpa membusuk.

Gunakan kotoran merpati untuk tanaman tanaman yang semakin meningkat dalam salah satu cara berikut;

  • untuk membawa sejenis kering;
  • untuk membuat infusi;
  • untuk menyediakan kompos asasnya.

Menambah sampah kering ke katil

sampah kering

Lobak yang kering juga menjadi selamat dan boleh digunakan untuk membenamkan kentang dan tomato sebelum ditanam atau selepas penuaian. Untuk melakukan ini, kotoran kering berselerak di tapak dan meratakan tanah, mencampurkannya dengan tanah. Kadar penggunaan bergantung kepada budaya:

  • untuk kentang – 50 g setiap 1 persegi. m;
  • untuk tomato – 25 g setiap 1 persegi. m.

Penyelesaian berasaskan habuk

infusi

Untuk membuat penyerapan, 1 bahagian kotoran merpati perlu dicurahkan dengan 10 bahagian air. Masukkan dalam sudu kerja 2 sudu besar. l. abu dan 1 sudu besar. l. super fosfat. Biarkan larutan selama 2 minggu untuk menyemai, kacau sekali-sekala. Penyelesaian yang siap harus disiram dengan kentang dan tomato sekali seminggu.

Setelah topping dengan infusi, perlu mencuci tanah di bawah penanaman dengan air bersih.

Kompos kompos

kompos

Lobak merpati disimpan dalam longgokan kompos. Untuk meletakkannya, letakkan lapisan sampah, bergantian dengan habuk kayu, jerami atau gambut. Anda hanya dapat menuangkan bumi, tetapi kompos ini akan kurang berkhasiat.

Pada musim gugur, semasa membajak atau menggali katil kentang membuat kompos siap pada kadar 20 kg setiap 10 meter persegi. m.

Penyediaan mortar dari kotoran burung – video