Kami mempunyai taman kecil, beberapa tahun yang lalu, menanam benih aprikot di sana. Walau bagaimanapun, pokok-pokok kita tumbuh sangat buruk, walaupun kita menjaga mereka mengikut semua peraturan, dan selepas musim sejuk ada banyak cawangan beku, dan semasa aprikot berbunga menderita sangat banyak daripada fros. Mereka datang dengan suami untuk kesimpulan bahawa untuk iklim kita tidak cukup sesuai. Beritahu saya, jenis aprikot apa yang lebih baik untuk menanam di bahagian tengah Rusia, supaya mereka terus bertahan musim sejuk?

aprikotAprikot adalah salah satu tanaman yang paling termophilic, ia sering dapat ditemui di wilayah selatan, baik di taman dan di alam liar. Tetapi spesies yang berkembang dengan indah dan dengan banyaknya menuai buah di selatan, dalam keadaan dingin tali pinggang tengah dan di utara negara, diperintahkan untuk hidup untuk waktu yang lama. Kenapa begitu? Dan hakikatnya adalah di zon tengah Rusia mampu bertahan dalam jenis aprikot, yang memiliki ketabahan musim sejuk yang tinggi, sementara kedua-dua pohon itu sendiri dan tunas bunga. Musim sejuk, musim bunga lewat, penutup salji yang banyak atau kekurangan hujan dalam keadaan suhu yang sangat rendah untuk varieti selatan menjadi merosakkan, dan hampir tidak mungkin untuk mendapatkan tanaman dari mereka.

Walau bagaimanapun, berkat usaha peternak, banyak spesies musim sejuk yang tahan lasak dari buah oren yang luar biasa ini telah dicipta, yang mengekalkan ciri-ciri rasa yang sangat baik dan hasil yang tinggi. Kami membawa perhatian anda kepada pilihan varieti aprikot yang terbaik, sesuai untuk penanaman di bahagian tengah Rusia, dengan musim sejuk pada tahap tertinggi.

Apricot awal Alyoshaalyosha

Pokok tinggi dengan ketinggian sehingga 4 m dengan mahkota bulat akan menyenangkan dengan buah-buahan pada akhir bulan Julai. Aprikot agak besar, dengan keasidan, kuning dengan kemerahan dan kemerahan yang agak ketara, dipelihara dengan baik.

Pelbagai ini dicirikan oleh pematangan awal dan berbuah – buah pertama dapat dirasakan untuk tahun ketiga (selepas inokulasi).

Samogodny Snegirekbola salji

Pemimpin yang tidak diketengahkan di kalangan varieti tahan lasak musim sejuk, aprikot Snegirek dapat hidup di mana-mana tanah. Pokok yang rendah bunga mekar, jadi frosts kembali tidak mengerikan untuknya. Kelebihan lain dari pelbagai adalah:

  • Buah-buahan berair mempunyai daging elastik, yang mana mereka mempunyai pengangkutan yang tinggi;
  • aprikot kuning dan merah sangat manis dan boleh disimpan sepanjang musim luruh;
  • aprikot disenyawakan sendiri.

Di antara kekurangan itu perlu diingat bahawa dalam musim panas hujan, Snegirek terdedah kepada moniliosis dan daun bercak.

Kerdil lewat Chalice hibridkelopak

Salah satu jenis musim sejuk yang paling tahan lasak dan kegemaran tukang kebun kerana saiz padat yang mengubah penjagaan pokok dan penuaian menjadi keseronokan. Ketinggian maksima aprikot ialah 1.5 m, mahkota dengan bentuknya menyerupai mangkuk. Krim buah-buahan kuning masak pada awal bulan Ogos, mereka adalah kecil dan lembut, tetapi sangat manis dan harum.

Varieti Calyx dicirikan oleh hasil yang baik, yang berterusan dari tahun ke tahun. Dia tidak mementingkan diri sendiri dan memerlukan jiran-jiran di negara tetangga untuk pendebungaan.

Hardy Apricotkukuh

Berbagai kepelbagaian dengan ketinggian musim sejuk yang semakin meningkat, termasuk tunas bunga. Hardy aprikot Hardy tumbuh di dalam pokok yang besar dengan mahkota yang sedikit bercabang, yang dengan cepat menebal tanpa pemangkasan tetap. Apricot masak pada pertengahan bulan Ogos, dicat dengan warna oren-oren, dengan keperakan merah halus pada sisi mereka, manis.

Bonus tambahan adalah kesuburan diri pelbagai.

Video mengenai penanaman aprikot di tengah band