Tahun lepas mereka membeli sebuah dacha dengan taman kecil. Benar, pemilik sebelumnya tidak membesar apa-apa di atasnya. Dan kami mempunyai rancangan besar di taman, jadi saya ingin menjaga hasil terlebih dahulu, terutamanya sejak masa yang tepat – musim luruh berada di halaman. Beritahu saya, bagaimana untuk menjaga kebun di musim gugur untuk mendapatkan hasil yang baik?

Untuk menjadikan taman bahagia dengan musim menuai yang baik, perlu menyediakannya dengan berhati-hati pada musim gugur. Musim luruh yang bekerja di taman termasuk:

  1. Perjuangan Autumn terhadap rumpai dan perosak.
  2. Penggalian.
  3. Permohonan baja.
  4. Penyediaan telaga untuk penanaman musim bunga.

Perjuangan Autumn dengan rumpai dan wireworms

penuaian rumpai

Selepas menuai untuk memusnahkan rumpai yang tersisa di taman, adalah wajar untuk merawat tanah dengan herbisid tindakan sistemik. Untuk persiapan seperti itu, Roundup, dengan sempurna mengatasi rumput-rumput yang “pernah hidup” seperti ragweed, rumput sofa, birches (bidang bindweed), shirits, sow.

Pengamal telah memperhatikan bahawa satu rawatan musim gugur dengan racun herba menggantikan dua herba musim bunga.

Terhadap grassgrass juga agak Tornado ubat yang berkesan. Ia digunakan dalam bentuk penyemburan pada daun rumput.

Untuk memusnahkan pokok birch, yang suka tanah masam dan tanah liat, pada musim gugur ia perlu menambah kapur ke pushonka pada kadar 1 gelas per sq.m. – ia akan mengubah keasidan tanah ke bawah. Ia juga baik untuk menggali kawasan cetek dengan penambahan beberapa timbunan kompos rusak agar bumi menjadi lebih longgar dengan musim bunga.

Malangnya, kerja manual, malangnya, kesan terbaik dalam memerangi babi. Oleh kerana rumpai ini mempunyai akar yang sangat panjang, ia benar-benar perlu untuk menyingkirkannya selepas menggali atau membajak taman pada musim luruh, secara manual memilih semua bahagian sistem akar. Memohon kaedah ini selari dengan rawatan dengan herbisida tidak cepat, tetapi masih dalam beberapa tahun ia agak mustahil untuk mengalahkan babi.

Related  Apricot tidak berbuah selama bertahun-tahun: mengapa dan apa yang perlu dilakukan?

Memusnahkan wheatgrass, dan pada masa yang sama dan menyuburkan taman akan membantu menanam tumbuhan-tumbuhan, seperti rapeseed.

Hilangkan perosak seperti wireworms, jika anda menggali taman tidak di tengah-tengah musim gugur, dan sedikit kemudian – selepas fros pertama, maka ia akan hanya membekukan lapisan atas tanah dan mati.

Penggali tanah

menggali taman

Untuk musim sejuk, taman ini disyorkan untuk digali, manakala garisan-garisan yang terbentuk semasa penggalian bumi tidak perlu dipecahkan. Oleh itu, rumpai dan perosak yang tinggal sejak musim luruh di taman akan mati dari fros, dan dengan permulaan musim bunga, benjolan sendiri akan hancur.

menggali taman sayuran

Kadang-kadang, bukannya menggali tanah, ia dicelup dengan daun dan kompos mentah. Tetapi ini tidak disyorkan, kerana daun boleh mengandungi spora penyakit kulat, dan tiada apa-apa selain bahaya, kaedah ini tidak akan membawa.

Persenyawaan tanah

persenyawaan tanah pada musim gugur

Sebelum musim gugur menggali taman untuk memperkaya tanah, baja organik diperkenalkan dalam bentuk cecair atau kotoran.

Adalah disyorkan bahawa organik tidak boleh dibenamkan di dalam tanah lebih dalam daripada bayonet spade, jadi baja akan bertindak lebih cepat.

Baja cecair boleh disediakan dari kotoran ayam atau dari rumput segar. Manfaat yang lebih berguna adalah dari kotoran burung, tetapi kotoran lembu juga digunakan secara meluas. Untuk pengayaan tanah dengan bahan berguna, tapak di bawah taman pada musim gugur disemai dengan siderates.

Penyediaan telaga untuk penanaman musim bunga

alur untuk kentang

Untuk meningkatkan hasil kentang, penanam sayur berpengalaman dinasihatkan untuk melakukan kerja persediaan pada musim gugur. Untuk melakukan ini, di kawasan yang diperuntukkan untuk penanaman musim bunga kentang, perlu membuat alur pada bayonet bayonet (atau dengan bantuan penanam), susunan dari utara ke selatan dan antara baris 60 cm.

Related  Menyediakan taman untuk musim sejuk – bagaimana untuk memberi makan pokok buah-buahan pada musim gugur?

Pada musim bunga, ia hanya perlu sedikit memperbaharui alur dengan kulir, meletakkan kentang dan taburkan dengan tanah yang diambil dari sisi yang dituangkan. Kaedah ini bagus kerana pada musim bunga ketika menanam tanah di alur ternyata sangat longgar dan hangat oleh matahari.

Video mengenai cara menyediakan taman dapur untuk musim sejuk