Saya mempunyai pelukan berhampiran rumah dengan bunga-bunga yang sederhana. Saya tidak secara khusus menanamnya, semak telah diberikan kepada kami dari pemilik sebelumnya selepas pembelian laman web itu, dan sejak itu mereka telah dipenuhi. Dan hari yang agak tidak sengaja di kedai bunga terperangkap sekilas pelbagai dengan perbungaan yang dibungkus. Saya tidak dapat menahan dan membeli beg. Beritahu saya cara menanam bulu dari benih dan kapan lebih baik menanamnya?

kain terryTerry Cosmia – spesies bunga yang bersahaja yang paling indah berasal dari kawasan tropika yang panas, yang telah berjaya dijadikan akar dalam iklim tempatan. Tumbuhan itu adalah milik keluarga astroid, mekar pada bulan Julai-Ogos, dan perbungaannya, dengan diameter 5 hingga 12 cm, mengingatkan sesuatu di antara astra dan chamomile yang disumbat. Mewarna warna pada masa yang sama adalah yang paling pelbagai – di sini terdapat kedua-dua warna cahaya (putih, merah jambu lembut) dan warna tepu (merah gelap, ungu). Belukar itu sendiri, bergantung kepada pelbagai, boleh padat (sehingga 50 cm) atau agak tinggi – sehingga 1.5 m. Plat daun memang hampir seperti chamomile liar – sangat cantik, halus dan lapang.

Secara semulajadi, tumbuhan ini mengalikan dirinya dengan penanaman diri. Di rumah, kosmea terry ditanam dari biji, dan apabila ditanam, bergantung kepada cara menyemai. Ia boleh:

  • menanam benih di tanah terbuka;
  • benih menyemai benih.

Untuk menyemai, perlu mengambil biji tidak lebih daripada tiga tahun lalu. Kemudian mereka secara signifikan kehilangan percambahan mereka.

Kami menanam ke katil bunga

membelai di atas katil bunga

Kosmeya terry sangat bersahaja sehingga benih dapat disemai dengan segera ke tempat tidur, sementara di musim semi dan di bawah musim dingin:

  1. Menyemai musim bunga. Anda boleh melakukannya pada bulan April, apabila semua salji cair. Ia perlu menggali klumba. Terus pada permukaan tanah, selepas setiap 40 cm, meletakkan beberapa biji dalam kumpulan, menekannya sedikit ke tanah. Untuk jatuh tertidur di atas bumi tidak perlu, sebaliknya pucuk tidak boleh dibawa. Apabila anak benih membesar, jika perlu, potong mereka, meninggalkan satu, yang paling kuat, belukar.
  2. Penanaman musim luruh. Benih yang terbaik disemai pada musim luruh lewat. Tanah di bawah penanaman juga digali, supaya tanahnya longgar. Teknologi pembenihan adalah sama dengan musim semi.

Apabila menyemai benih sebelum bulan November, mereka akan bertunas dan mati dari fros, jadi penting untuk memerhatikan masa penanaman musim gugur.

Kaedah benih

benih bercambah

Pembenihan benih kosmetik pada anak benih membolehkan mendekati masa berbunga selama 1-1,5 bulan. Untuk melakukan ini, pada bulan Mac, isi kapasiti cetek dengan tanah nutrien dan longgar, lembapkannya dengan berlimpah dan letakkan benih di atas, tanpa percikan, tetapi sedikit lebih mendalam ke dalam tanah dengan jari anda. Tutup bekas dengan filem dan letakkan di ambang jendela yang hangat dan terang. Apabila benih tumbuh, menyelamnya ke dalam cawan yang berasingan dan berkembang pada suhu udara tidak melebihi 18 darjah Celsius.

Untuk mengelakkan picks, benih boleh disemai dengan segera ke kaset atau bekas kecil 2-3 keping.

Di atas katil benih yang ditanam, apabila mencapai ketinggian 6 cm, pada awal bulan Jun.

Video tentang peningkatan kosmei