Bawang putih dalam keluarga kita dimakan dalam kuantiti yang banyak, jadi saya menanamnya selalu cukup banyak. Walau bagaimanapun, tahun lepas tuaiannya kurang – ketua-ketua kecil, di samping mereka dengan cepat mula merosot dan tidak sampai ke musim bunga. Jiran itu dinasihatkan membuat baja semasa mendarat. Beritahu saya, baja apa yang lebih baik digunakan untuk bawang putih semasa menanam?
pendarahan bawang putihUntuk mengembangkan bawang putih yang berkualiti, dan pada masa yang sama mengekalkannya sehingga musim depan, perlu menyediakan budaya nutrien. Seperti yang anda ketahui, sistem akar bawang putih kurang berkembang, jadi ia memerlukan pembajaan tambahan. Adalah penting untuk melaksanakannya bukan sahaja pada musim yang semakin meningkat, tetapi juga pada tahap yang pertama – semasa pendaratan dentikel.
Pemilihan baja untuk bawang putih apabila penanaman bergantung kepada grednya, dan oleh itu secara langsung dan pada waktu turun. Kebanyakan tukang kebun mengamalkan penanaman bawang putih dua jenis:

  1. Spring. Pelbagai ditanam pada awal musim bunga untuk digunakan dalam makanan.
  2. Tanaman musim sejuk. Penanaman dijalankan untuk musim sejuk (musim gugur), pelbagai adalah untuk penyimpanan jangka panjang.

Terlepas dari jenis bawang putih untuk menanam tanaman, perlu memilih kawasan yang terang, di mana kelembapan tidak berubah. Adalah baik untuk menanam bawang putih selepas kekacang, timun, labu dan zucchini. Tidak mustahil – selepas kentang dan bawang (mereka mempunyai penyakit umum).

Permohonan baja apabila menanam bawang putih musim bunga

top dressing untuk bawang putih musim bunga

Tapak pendaratan untuk bawang putih musim panas disarankan untuk disediakan pada musim gugur. Untuk melakukan ini, pada bulan Oktober, selepas menuai, membuat baja dan menggali katil. Komposisi makanan bergantung pada jenis tanah:

  1. Untuk tanah liat: 1 sudu kecil. urea, 2 sudu besar. l. superfosfat. Dan juga pasir, gambut dan humus dalam jumlah yang sama (5 kg setiap satu).
  2. Untuk tanah berpasir: campuran humus tanah liat humus (1: 2) dan karbamida dengan super fosfat dalam nisbah 1: 3.
  3. Untuk tanah liat: 2 sudu besar. l. superphosphate, 0.5 sudu besar. l. karbamida dan 3 kg humus.
  4. Untuk tanah gambut: urea dan superfosfat dalam kuantiti, untuk loam, dan juga 8 kg pasir.

Related  Manfaat dan kemudaratan Philodendron memanjat ke rumah

Bawang putih sangat menyukai abu kayu – menaburkannya di permukaan tanah pada kadar 1 liter periuk per 1 km persegi. m dan meterai rake itu. Pada awal musim bunga, plot mesti sekali lagi dicerna atau terasa longgar.

Untuk melindungi daripada perosak, sebelum menanam, tumpahkan katil dengan larutan garam (3 sudu air baldi).

Permohonan baja untuk penanaman bawang putih musim sejuk

penggunaan baja pada musim luruh

Anda boleh mula menanam pelbagai musim sejuk dari bulan Oktober. Sekurang-kurangnya dua minggu, atau lebih baik sebulan sebelum masa ini, tanah harus digali, serentak menjadikan 1 km persegi. laman m:

  • 15 g garam kalium;
  • 7 kg humus;
  • 20 g superfosfat;
  • abu (kira-kira 2 item).

Sejurus sebelum menanam taman, benih dengan baja.

Penyediaan katil untuk bawang putih – video