Saya akan memecah rumput di dacha, tetapi saya tidak tahu bagaimana untuk melakukannya. Beritahu saya bagaimana untuk menyediakan tanah untuk rumput, supaya ia kemudian mempunyai penampilan yang rapi, dan rumput tumbuh sama rata? Bagaimana untuk memilih tempat untuknya, dan dalam apa syaratnya perlu membuat baja?

Sebelum anda memasuki rumput musim panas, anda perlu mencari tapak yang optimum untuknya. Ia harus dinyalakan dengan baik, di atas permukaan yang rata, di dalam tanah, tidak ada air yang akan bertakung setelah hujan atau salji lebur. Masa terbaik untuk meletakkan rumput adalah akhir musim bunga, apabila cuaca cukup panas, dan tanah tidak kering.

Penyediaan Tapak

Tanah yang dipilih tanah harus dibebaskan dari batu, cawangan kering dan dedaunan. Untuk mengelakkan genangan air, adalah perlu untuk menghapuskan lekukan dan protikan, dan kemudian menggali sehingga kedalaman 25 cm. Selepas itu, perlu memecahkan gumpalan besar bumi. Jika laman web ini kecil, maka lebih baik untuk melakukannya dengan bantuan rake, dan jika perlu untuk memproses rumput yang besar, lebih baik melakukannya dengan motoblock.

Jika tanah tidak subur, anda boleh meningkatkan kualitinya dengan menggunakan baja organik. Di samping itu, tanah liat perlu ditambah ke tanah berpasir, dan pasir boleh ditambah kepada chernozem berat. Sebelum menyiapkan tanah untuk rumput, kita mesti membasmi rumput rumput: ekar, semanggi, nivian, dandelion. Selepas menyemai rumput, kawalan rumpai akan menjadi lebih sukar.

Baja mineral diperkenalkan seminggu sebelum menyemai, sementara ia diedarkan di sekitar tapak dan ditutup dengan rake. Sebelum menyemai benih, tanah dipadatkan dengan papan atau roller tangan.

Perhatian: kerja ini tidak dapat dilakukan dengan tanah basah selepas hujan.

Related  Menanam kacang tanah di plot

Di tanah tanah tidak boleh bergerak tanpa peralatan khusus untuk kaki, merata mengedarkan berat badan. Selama beberapa hari sebelum menyemai benih, tanah perlu dibasahkan.

Menyemai benih dan penjagaan rumput

Pembenihan perlu dilakukan dalam cuaca kering dan kering. Sebelum menyemai adalah perlu untuk mengukur kawasan plot dan kadar penggunaan benih. Selepas itu, anda perlu menimbang secara berasingan untuk setiap meter bilangan biji yang ditunjukkan untuk campuran herba tertentu. Kawasan besar pertama kali dibahagikan kepada jalur, dan setelah masing-masing ditaburkan, dan kemudian menyeberang, dengan cengkaman kecil dari tapak jiran. Pembenihan benih dibuat oleh rake kipas hingga kedalaman 1 cm.

Ia perlu membuat pelindung tanaman dari burung dan penyejatan kelembapan berlebihan. Adalah lebih baik untuk membinanya daripada bahan berliang ringan. Semasa tempoh kering, tanaman harus dibasahi dengan kerap.

Penting! Bumi harus disiram dengan lembut, menggunakan muncung penyebar. Penyiraman di bawah tekanan yang kuat dari hos mempromosikan mencuci biji ke atas dan menyebabkan pertumbuhan rumput yang tidak rata. Penyiraman yang optimum dengan pemercik.

Kemunculan berlaku 10-15 hari selepas menyemai. Selepas penampilan 5 cm pucuk, permukaan kawasan yang dibangkitkan oleh pucuk harus dipadatkan dengan roller tangan. Tangki yang ditanam akan diluruskan selepas beberapa ketika, dan selepas itu rambut perlu dibuat. Kali pertama rumput dipotong apabila ia mencapai 10 cm tinggi, meninggalkan 5 cm. Pada masa akan datang, rumput perlu dipotong setiap minggu, tidak membenarkan penambahan. Semakin sering kita memotong rumput (tetapi tanpa fanatik berlebihan), rumput yang lebih halus dan cantik akan menjadi.

Awas! Anda tidak boleh memotong rumput basah, ia boleh menyebabkan menariknya dengan akar, selain potongan rambut akan berubah secara tidak rata. Penyiraman rumput muda perlu dilakukan pada waktu pagi dan waktu petang, supaya tidak menyumbang kepada pembentukan luka pada pucuk.

Related  Menanam strawberi dari benih

Tidak dianjurkan untuk berjalan di padang muda, apalagi membenarkan haiwan peliharaan. Ini boleh mengganggu pertumbuhan rumput. Ia perlu memberi rumput muda supaya lebih kuat. Baja nitrogen perlu dimasukkan ke dalam tanah pada awal musim bunga, dan pada musim panas kalium dan baja fosfat. Rumput muda berguna untuk musim sejuk dengan humus. Pada musim bunga, dia akan memberi sokongan kepada pucuk pertama. Dengan penjagaan yang tepat, rumput akan berkuatkuasa dalam beberapa tahun dan meliputi permukaan rumput dengan permaidani padat yang tidak lagi takut kesan mekanikal.

Video: cara mempersiapkan dan menyemai rumput