Seorang kawan pernah memberitahu saya bahawa dia menyiram bunga dengan penyelesaian berdasarkan kerak roti, sehingga mereka tumbuh lebih cepat. Beritahu saya cara membuat dan memohon baja dari roti untuk tumbuhan dalaman?

Apa kekasih bunga yang tidak bermimpi melihat tumbuh-tumbuhan yang subur, berbunga di tingkap-tingkapnya? Jadi kedai bunga itu cuba, mengembara di sekitar kedai-kedai bunga untuk mencari baja sejagat, supaya mereka dapat menanam bunga dan diselamatkan dari penyakit. Tetapi pada zaman purba, ketika tidak ada ubat, pembajaan dibuat secara bebas menggunakan sisa makanan.

Dan sekarang di setiap rumah pasti ada kerak roti yang tidak digunakan selepas makan malam atau makan malam. Sudah tentu, anda boleh memberi makanan kepada haiwan kesayangan anda, atau anda boleh membuat baja yang baik untuk pembiakan dari roti.

Roti sebagai baja

roti

Baja berasaskan roti digunakan secara meluas dalam penanaman pelbagai tanaman. Tindakannya didasarkan pada ragi yang membentuk roti. Ragi mengandungi pelbagai mineral, besi organik, banyak nutrien, serta stimulan pertumbuhan. Dalam kompleks, semua ini mempunyai kesan aktif ke atas tumbuhan, membantu mereka untuk meningkatkan jisim hijau. Di samping itu, pembentukan dan pertumbuhan sistem akar lebih pantas.

Baja seperti ini tidak hanya diberi bunga di atas tingkap. Tumbuh iris, peonies, krisan, gladioli dan sebagainya bunga mawar dengan rasa syukur akan bertindak balas terhadap pembungkusan atas roti dengan berbunga panjang.

Cara membuat dan memohon baja dari roti

penyerapan roti

Untuk penyediaan baja digunakan sebagai roti segar, kering dan kering. Roti putih, hitam atau rai akan dilakukan. Jika acuan muncul pada kepingan lama, ia juga boleh digunakan. Cetakan jenis ini tidak berakar pada tumbuh-tumbuhan dan kerosakan tidak akan membawa mereka.

Related  Beritahu saya bagaimana untuk memohon kelopak mawar di rumah

Potongan roti harus dimasukkan ke dalam periuk besar atau mangkuk dan tuangkan air. Kerak kerak atas, jadi mereka tidak muncul, dan letakkan bahan kerja di tempat yang hangat selama seminggu. Tuangkan larutan yang dihasilkan melalui kasa dan cairkannya dengan air sedikit. Tumbuhan muda air dalam fasa pertumbuhan aktif, di bawah akarnya.

Baja roti digunakan dengan berhati-hati dan dalam kuantiti terhad untuk tumbuhan berpenyakit. Juga, tidak disyorkan untuk menyemburkan pokok renek yang sudah dewasa, sudah terbentuk. Ini boleh mencetuskan pertumbuhan.

Untuk membuat kekurangan kalsium, yang diserap semasa penapaian, adalah disyorkan untuk menggunakan abu bersama-sama dengan penyelesaian roti.

Baja dari ragi

ragi

Penyelesaian pekat untuk membaja tumbuh-tumbuhan dalaman juga boleh disediakan berdasarkan ragi.

Untuk membuat ragi produk kering, campurkannya:

  • 1 sudu kecil. yis kering;
  • 1.5 sudu besar. l. gula;
  • 5 liter air.

Bekas dengan ragi dibalut dan dimasukkan ke dalam panas selama 2-3 jam untuk memulakan proses penapaian. Bersedia menanam pencairan dengan air: 1 liter ragi 5 liter air.

infus ragi

Untuk menyediakan penyelesaian yis segar, 200 g yis perlu dicairkan dalam 1 liter. air dan mendesak. Sebelum digunakan, cair penyerapan dalam nisbah 1:10.

Makan roti untuk tumbuhan – video