amaryllis pengarang

Saya membeli amaryllis di kedai dalam bentuk mentol dan pil tanah, melakukan segala-galanya mengikut arahan. Bunga itu tumbuh daun yang panjang, dan ia berkembang untuk tahun ketiga. Satu anak panah dengan warna yang menakjubkan. Dan daunnya tidak layu. Dan sekarang dia berbunga lagi, mengeluarkan panah kedua, melemparkan daun yang lain dan yang lama tidak kering. Adakah saya perlu melakukan sesuatu dengan daun lama? atau biarkan bunga itu hidup, kerana ia mahu dan tidak memanjat ke dalam hidupnya? Ia hanya begitu indah bahawa ia akan menjadi kasihan jika ia mati. Terima kasih atas balasan anda.

Di rumah, hanya satu spesies tumbuhan yang ditanam dari keluarga Amaryllis – Amaryllis belladonna (atau kecantikan). Ini adalah tumbuhan bulu yang sangat termophilic yang tidak bertolak ansur dengan suhu rendah, oleh itu ia tumbuh secara eksklusif di sebuah apartmen. Jenis hibrid lain amaryllis (foto) dipanggil hippeastrums, mereka boleh ditanam di tanah terbuka. Kedua-dua jenis ini agak sama antara satu sama lain, dan kadang-kadang sangat sukar untuk membezakannya. Perbezaan utama antara tumbuh-tumbuhan adalah penampilan dan ciri-ciri ciri berbunga.

Ciri-ciri Amaryllis

Ciri ciri amaryllis ialah selepas hujung tempoh yang tidak aktif, tanaman pertama melontar tumbuhan bunga, dan daun-daun itu muncul kemudian, ketika bunga itu berkembang. Daun sepenuhnya dibentuk hanya selepas pembungaan dikeringkan.

Di samping itu, amaryllis mempunyai ciri-ciri berikut:

  1. Mentol ini mempunyai bentuk pir.
  2. Mekar tumbuhan semata-mata pada musim gugur.
  3. Semasa berbunga, pucuk bunga panjang keluar, yang mana bunga besar pelbagai warna dilampirkan. Bunga Amaryllis jarang melebihi diameter 10 cm.
  4. Tsvetonos padat, boleh mempunyai sehingga 12 tunas, yang memancarkan aroma manis.
  5. Berhampiran mentol ibu, banyak anak kecil dibentuk.

Agar amaryllis dapat menikmati bunga setiap tahun, tempoh berbunga mesti diganti dengan tempoh rehat. Sepanjang masa ini kilang akan berehat dan memulihkan kekuatan sebelum musim depan.

Daun pemangkasan: adakah atau tidak?

amaryllis
Selepas amaryllis berkembang, bunga itu tumbuh dengan luntur. Daun boleh kekal hijau untuk seketika, mereka tidak perlu dipotong. Adalah lebih baik untuk menyembuhkan tumbuhan beberapa kali, dan secara beransur-ansur mula mempersiapkannya untuk tempoh rehat.

Related  Bagaimana untuk menyebarkan azalea di rumah?

Untuk tujuan ini, dari Ogos, secara beransur-ansur mengurangkan penyiraman, dan selepas beberapa bulan, ambil periuk di dalam bilik sejuk (sekurang-kurangnya 10 darjah haba) dan jangan air sama sekali. Oleh itu, dari masa ke masa, daun-daun itu juga akan luntur, dan kemudian mereka boleh dipotong, dan menghantar mentol untuk penyimpanan.

Jika penyiraman berterusan, masing-masing, dan daun akan kekal hijau. Sekiranya terdapat sekurang-kurangnya satu helaian “hidup”, tempoh sisa bunga tidak akan berlaku.

Oleh itu, kehadiran daun hijau di dalam tumbuhan selepas berbunga boleh menunjukkan bahawa ia adalah pelbagai hibrid atau tempoh rehat. Sudah tentu, ia benar-benar sayang untuk memotong bunga sekarang, dan ia juga mekar. Penulis harus memberi kesempatan amaryllis untuk bunga, dan kemudian memindahkannya untuk beristirahat.

Dalam kes apabila tumbuhan tidak dibenarkan untuk berehat, sentiasa menyiram, akhirnya mentol habis dan bunga mati sepenuhnya.

Tumbuh Amaryllis – video