Sentiasa tumbuh di rumah negara banyak kehijauan, dan tahun ini memutuskan untuk menggandakan penanaman, jadi masih ada dan untuk dijual. Beritahu saya, bagaimana untuk memberi makan dill dan pasli, supaya semak cepat membina massa yang gugur dan ketat? Saya ingin barang-barang kami mempunyai persembahan yang indah, tetapi pada masa yang sama ia tetap berguna.

Dill dan pasliSalah satu daripada kilang pertama dalam hijau taman: hijau terang katil rata pasli dan Dill sering diduduki oleh kedudukan utama utama di kawasan itu untuk sentiasa berada di tangan, kerana wangi herba pelayan wanita pedas digunakan dalam hampir setiap hidangan. Pada dasarnya, penuaian sayur-sayuran wangi boleh didapati secara praktikal di mana-mana tanah, jika penanaman mempunyai cahaya dan kelembapan yang mencukupi. Tetapi untuk memasak semak-semak yang subur, lebih baik untuk menyediakan mereka dengan pemakanan yang baik.

Apa yang perlu memberi makan dill dan pasli? Apabila menanam tanaman ini, anda boleh membezakan dua peringkat ketara persenyawaan, yang mempunyai kesan ke atas tanaman masa hadapan:

  • makan preplant:
  • top dressing semasa musim menuai.

Baja apa yang perlu digunakan di tanah sebelum menanam?humus

Ia adalah wajar untuk menyediakan katil untuk sayur-sayuran dari musim luruh, membuat menggali humus (0.5 baldi per 1 sq.m.). Di samping itu, ia adalah idea yang baik untuk menambah kompleks mineral yang terdiri daripada komponen tersebut (juga setiap 1 sq.m.):

  • Ammonium nitrat – 20-25 g;
  • garam kalium – sehingga 20 g;
  • superphosphate – tidak melebihi 30 g.

Satu kompleks baja mineral juga boleh digunakan pada musim bunga, sebelum menyemai parsli dan Dill.

Abu kayu tidak disyorkan untuk digunakan sebelum menanam sayur-sayuran, terutamanya dill, kerana dari rumput rumputnya memperoleh warna merah.

Apa untuk membuahkan bed teruk selepas kemunculan?peterseli

Berkenaan dengan berpakaian, peterseli lebih menuntut daripada dill, terutama untuk jenisnya, yang mempunyai keperluan yang berbeza, iaitu:

  1. Varieti daun memerlukan lebih banyak pembajaan nitrogen untuk meningkatkan jisim daun. Untuk 2-3 kali ini untuk keseluruhan tempoh tumbuhan, amonium nitrat (5 g setiap 1 m2) digunakan untuk katil.
  2. Dalam jenis akar, nilai keseluruhan pemakanan tidak di daun, tetapi dalam “akar”, maka mereka harus ditekankan pada kompleks kalium-fosforus. Pada akhir musim panas, garam kalium dalam jumlah 5 gram dan sedikit lebih, 7 gram superphosphate, digunakan untuk setiap meter persegi patch pedas.

Related  Bagaimana untuk menjaga petunia dalam periuk?

DillAdapun dill, jika tanah telah dibuahi dengan baik sebelum menanam, pada masa akan datang ini cukup. Satu-satunya perkara untuk merangsang pertumbuhan dan tillering, serta untuk mencegah daun kuning dalam beberapa minggu selepas menanam, anda boleh menyuburkan ammonium nitrat, tetapi tidak terlalu banyak – cukup dan 8 gram per persegi.penyerapan jelatang

Makan seterusnya bergantung kepada keadaan katil dill. Sekiranya semak berkembang dengan buruk, mereka disiram dengan larutan nutrien “baja hijau” (contohnya, berdasarkan jelatang).

Video mengenai tumbuh-tumbuhan yang semakin meningkat