Beritahu saya bagaimana untuk membentuk mahkota plum ceri? Tahun lepas, menanam beberapa anak benih, dan sekarang mereka lebih seperti semak daripada pokok. Cawangan-cawangan telah berkembang dengan sangat banyak, sementara mereka tumbuh dekat antara satu sama lain.

pemangkasan plumCiri khas plum adalah pertumbuhan yang agak pesat. Di satu pihak, ini adalah harta yang positif, kerana beberapa tahun selepas menanam, anda boleh mendapatkan pokok yang subur yang indah. Tetapi ada juga sisi negatif – akibat penebalan plum ceri mula terluka, dan hasil pokok dewasa berkurang. Sekiranya anda membiarkannya, dalam masa yang singkat penuaian hanya akan menjadi impian, dan plum itu sendiri akan cepat lenyap. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui cara membentuk mahkota plum dengan betul, kerana ia bergantung pada kuantitas dan kualiti buah, dan jumlah keseluruhan pokok.

Pembentukan pemangkasan hendaklah bermula seawal tahun penanaman, dan kemudian mengeluarkan cawangan berlebihan setiap tahun. Mahkota yang diperbetulkan dengan betul menjadikannya lebih mudah untuk menjaga pokok itu dan membolehkan anda mengurangkan ketinggian plum.

Bergantung kepada jenis pokok plum, anda boleh membentuk pokok:

  • belukar;
  • dalam bentuk mangkuk (dengan mahkota bertingkat).

Segera selepas menanam, anak benih perlu dipendekkan, sehingga batang tidak melebihi 70 cm.

Terlepas dari apa bentuk mahkota pohon yang dirancang, perlu untuk selalu memotong puncak dan cawangan yang menyentuh, tumbuh ke bawah atau terlalu dekat satu sama lain.

Ciri bentuk kluster plum

Jenis mahkota

Pilihan yang paling mudah ialah memberikan alycha bentuk semak. Dalam kes ini, menjaga pokok itu akan minimum – ia akan mencukupi untuk menipis semak dengan kerap, menghilangkan pucuk yang berlebihan untuk mengelakkan penebalan, dan memendekkan cabang yang berkembang pesat dengan panjang yang besar.

Bunga plum sepatutnya bermula pada awal musim bunga.

Bagaimana membuat plum ceri dalam bentuk mangkuk?

mahkota yang bertingkat

Bentuk pokok berbentuk mangkuk menyediakan lampu dan pertukaran udara yang baik di kedalaman mahkota. Untuk melakukan ini, potong konduktor pusat, dan hantarkan cawangan lain ke arah yang berbeza, jika perlu, lenturkannya ke tanah dan penetapan. Untuk merangsang cawangan, memendekkan pucuk sebanyak 50 cm, dan jika cawangan lebih pendek – mengeluarkan satu pertiga daripada panjangnya.

Related  Kecantikan tapi kecantikan Astilba Bressingham yang berterusan

Bagi mahkota yang jarang bertingkat, cawangan-kerangka rangka dalam jumlah yang tidak melebihi 5 buah hendaklah diletakkan pada jarak 70 cm ke permukaan tanah. Semua pucuk yang lebih rendah yang semakin kerap dikeluarkan, dan cawangan baru – secubit. Sejak dalam dua tahun pertama plum tumbuh sangat intensif, dan pucuk kiri boleh mencapai sehingga 2 m panjang, mereka perlu dipendekkan pada musim panas, tidak lebih dari 50 cm.

Di antara tiang itu perlu melihat jarak sekurang-kurangnya 45 cm, dan antara cabang semi skeletal kuat – sekitar 20 cm.

Pemangkasan plum – video