Untuk masa yang lama saya bermimpi untuk membumbung kemangi dari biji rumah, tetapi kerana tidak mungkin untuk mengumpulnya. Dan jiran berkongsi biji tahun lepas. Beritahu saya, adakah terdapat sebarang keturunan benih tumbuh di rumah?

Basil adalah salah satu daripada wakil-wakil yang harum tumbuhan pedas, yang ditanam petani trak. Oleh kerana ini adalah budaya tahunan, ia perlu ditanam setiap tahun. Kerana fakta bahawa basil secara praktikal tidak bertolak ansur dengan suhu rendah, ia terutamanya ditanam oleh anak benih. Kaedah ini membolehkan anda bukan sahaja untuk mendapatkan sayur-sayuran awal, tetapi juga untuk mengumpul benih anda sendiri untuk musim depan.

bangkai coklat

Di rumah, tumbuh benih basil adalah sama dengan tanaman taman lain, dengan mengambil kira ciri-ciri individu tanaman pedas ini. Aktiviti utama yang dijalankan untuk mendapatkan anak benih yang sihat termasuk:

  • pemilihan dan penyediaan substrat nutrien;
  • mengamalkan rawatan benih;
  • menyemai betul;
  • penjagaan anak benih yang betul.

Penyediaan tanah

tanah

Basil suka tanah longgar dan berkhasiat, yang boleh anda sediakan sendiri, mencampurkan:

  • 4 bahagian gambut;
  • 2 bahagian humus;
  • 1 bahagian pasir (dibasuh).

Semua komponen bercampur dengan baik dan mesti dikukus untuk dekontaminasi. Substrat nutrien boleh dibeli di kedai khusus. Dalam kes ini, ia akan mencukupi untuk menumpukannya dengan penyelesaian kalium permanganat atau untuk merawatnya dengan Phytosporin.

Rawatan benih

Agar bibit berkembang dengan lebih cepat dan lebih harmoni, tukang kebun yang berpengalaman mengesyorkan untuk merendam mereka dalam penyelesaian berdasarkan perangsang pertumbuhan yang disediakan mengikut arahan. Dalam hal ini, pendekatan Zirkon atau Albit. Biji-bijian yang dirawat harus dibiarkan kering sedikit.

Menyemai benih

menyemai benih

Benih boleh disemai benih pada akhir bulan Mac. Dalam kapal kedalaman purata (kira-kira 7 cm) tuangkan lapisan tanah bersedia, sedikit pemadatan ia. Basil tidak bertindak balas terhadap genangan air, jadi bahagian bawah peti sebelum mendarat tab tanah adalah perlu untuk meletakkan lapisan saliran (keping buih, blok konkrit).

Benih diletakkan di atas permukaan tanah dalam baris dan meliputi lapisan atas tanah kira-kira 1 cm tebal. Landing liberal disembur menggunakan pengabut, sebuah filem penutup kotak dan meletakkan di selatan ambang.

Untuk pucuk tidak berjuang untuk tempat di bawah matahari, lebih baik untuk membuang benih segera, memerhatikan jarak di antara mereka pada 5 cm, dan di lorong – 10 cm.

Sekiranya tiada pengumpulan biji yang dirancang, bubur dapat disemai dengan segera ke tempat terbuka pada awal bulan Jun. Rumput hijau segar akan masak pada bulan Julai.

Penjagaan lanjut untuk anak benih

memilih

Dalam bilik di mana bekas dengan biji terletak, perlu mengekalkan suhu sekurang-kurangnya 20 darjah Celsius. Selepas kemunculan pucuk, keluarkan filem itu dan turunkan suhu kepada 17 darjah, supaya anak benih tidak meregang. Penyiraman perlu dilakukan dengan air suam sebagai lapisan atas kering. Jika perlu, anda boleh memasang lampu tambahan.

Dalam fasa penampilan 2 risalah sebenar, menyelam anak benih ke dalam cawan yang berasingan, apabila tanam, campurkan abu dan baja mineral ke dalam tanah. Sebaik sahaja 5 daun dibentuk pada anak benih, bahagian atas harus dicubit untuk merangsang pembentukan tunas sisi.

Untuk 10-14 hari sebelum memindahkan anak benih di tanah terbuka atau rumah hijau, adalah perlu untuk mula memanas tanaman. Anda boleh memindahkan basil ke katil pada akhir bulan Mei.

Basil: benih pembenihan benih, memilih – video