Apakah penjana diesel terbaik untuk rumah dan kotej?Isu pembekalan tenaga autonomi rumah negara memberi kesan kepada lebih ramai penduduk penduduk luar bandar. Sesungguhnya penyelesaian masalah penting ini tidak bergantung kepada kualiti perkhidmatan organisasi pembekal dan kualiti rangkaian yang tersedia dalam penyelesaian. Penting hanya peralatan terpilih yang dipilih dengan betul, dan oleh itu, ia akan menyediakan semua keperluan isi rumah.

Salah satu pilihan pilihan untuk peralatan tersebut adalah penjana diesel untuk rumah dan pondok yang dapat menjamin fungsi semua sistem sokongan hidup sebagai sandaran dan sumber kuasa utama.

Kelebihan penjana diesel

 1. Jika anda membandingkan peranti pada bahan api diesel dengan analog petrol, yang pertama lebih efisien dan boleh dipercayai.
 2. Ekonomi penjana ini amat jelas dengan penggunaan berterusan agregat.
 3. Peranti ini lebih mesra alam daripada penjana petrol.
 4. Penjana diesel adalah lebih selamat daripada petrol.

Kelemahan penjana diesel

 1. Kerja bising.
 2. Kepekaan kepada kualiti bahan api.

Penjana diesel mana yang patut saya pilih untuk rumah percutian?

Pilihan model penjana diesel yang sesuai adalah berdasarkan kepada ciri teknikal dan operasi utama peralatan:

 • kuasa;
 • dalam bentuk arus yang dihasilkan;
 • ekonomi dan jumlah tangki;
 • pada tahap bunyi;
 • pergerakan peranti.

gambaran umum penjana diesel

Penjana Diesel Kuasa

Keanehan penjana sedemikian adalah bahawa mereka mampu menghasilkan pelbagai kuasa yang luas. Dan di sini adalah penting untuk mengambil kira tujuan penjana dan anggaran penggunaan kuasa.

 • Untuk organisasi bekalan kuasa sandaran, jika bekalan kuasa berpusat terpotong atau kotej musim panas secara kekal dijamin, penjana diesel akan mencukupi untuk 5 kW atau 7 kW.
 • Penjana Diesel untuk 10 kW atau lebih berkuasa telah dapat memberikan tenaga rumah negara sepenuhnya untuk kediaman tetap. Pada masa yang sama, semua peralatan rumah moden, termasuk peranti dengan arus permulaan yang tinggi, boleh berfungsi dengan lancar.
 • Unit dengan kapasiti 25 hingga 50 kW adalah sumber bekalan kuasa tanpa gangguan yang berterusan secara berterusan untuk kotej dan rumah-rumah dengan set peralatan elektrik yang luas, yang boleh merangkumi peranti dengan beban rintangan aktif.
 • Penjana diesel sebanyak 100 kW dan ke atas digunakan untuk membekalkan kumpulan isi rumah atau seluruh kampung dengan infrastruktur moden.

Related  Diri mendirikan pagar polikarbonat

gambar penjana diesel terbaik

Penjana diesel bising

Ini menurut kriteria ini, penjana diesel untuk dacha ketara melebihi petrol dan pemasangan gas yang serupa. Seiring dengan peningkatan kuasa peranti, tahap bunyi juga meningkat, contohnya, kuasa penjanaan unit sehingga 10 kW mempunyai tahap bunyi kira-kira 75 dB. Untuk mengurangkan kesan ini, penutup khas digunakan. Penjana diesel dengan kuasa lebih daripada 30 kW disarankan untuk dipasang hanya pada asas konkrit dan di bilik berasingan dengan penebat yang betul.

Mobiliti penjana diesel

Penjana diesel yang direka untuk dachas direka bentuk untuk kapasiti kecil atau sederhana dan boleh berfungsi sebagai sumber bekalan kekal atau sandaran dalam keadaan pinggir bandar.

Oleh itu penjana dibahagikan kepada dua kategori:

 1. Penjana mudah alih atau mudah alih sering dilengkapi dengan enjin dari 3000 rpm. Mereka sejuk dan berfungsi untuk operasi jangka pendek. Kuasa peranti sedemikian tidak melebihi 15 kW. Untuk memudahkan pergerakan, mereka dilengkapi dengan casis. Penjana sedemikian boleh dimulakan secara manual, dengan bantuan starter elektrik, tetapi terdapat penjana diesel dengan autostart.
 2. Penjana pegun lebih disukai dipilih dengan enjin yang membangunkan 1500 rpm, penyejukan cecair dan bingkai yang kuat. Kuasa penjana pegun secara amnya lebih tinggi daripada 20 kW, tetapi peranti sedemikian adalah ribut dan memerlukan penyelenggaraan tetap.

Foto penjana diesel mudah alih dan pegun

Jenis enjin penjana diesel

Untuk peralatan yang sensitif, disyorkan bahawa anda memilih peranti tak segerak. Tetapi penjana diesel segerak untuk rumah semuanya lebih baik dari desa, di mana ketahanan mereka adalah penting.

Mod operasi yang lebih intensif, lebih dipercayai peranti terpilih perlu.

Enjin berkelajuan tinggi akan baik pada beban yang tidak melebihi 500 jam operasi pada tahun ini. Jika penjana mempunyai kerja yang lebih serius, lebih logik untuk memilih alat yang mempunyai kekerapan 1500 rpm, yang juga lebih tahan lama dan kurang bising.

Syarat-syarat operasi penjana diesel untuk rumah

Penjana diesel mana yang patut saya pilih untuk rumah percutian?Untuk penjana jenis terbuka dipasang pada bingkai logam, ruang berasingan diperlukan, dilengkapi dengan pemanasan, pengudaraan dan peralatan keselamatan jika berlaku kebakaran.

Related  Penggunaan produk-produk kehidupan manusia yang berkesan dalam keadaan pinggir bandar dengan bantuan tandas gambut moden

Peranti jenis bekas tidak takut pengaruh keadaan cuaca, ia boleh dipasang di tempat yang mudah. Sebagai perlindungan, sarung khas digunakan di sini, yang boleh mempengaruhi bunyi bising generator

Kadang-kala penjana mudah alih suburban rumah tangga digunakan dalam bentuk treler pada casis.

Kaedah kawalan penjana diesel

 1. Mod manual mengandaikan bahawa seseorang sepatutnya berada berhampiran dengan unit untuk dapat mengawal operasinya.
 2. Mod semi-automatik berbeza dari manual dengan beberapa automasi, sebagai contoh, permulaan manual hanya boleh menjadi permulaan penjana. Hari ini, terdapat model yang dikawal dari jauh, tetapi kawalan sedemikian boleh dilakukan dari jarak tidak melebihi 25 meter.
 3. Generator dengan mod kawalan automatik hanya memerlukan pemantauan dan penggunaan manusia program khusus. Semua maklumat yang diperlukan dipaparkan di panel.

Tinjauan video penjana diesel pegun untuk rumah dengan pelancaran automatik

Tinjauan penjana diesel jenama popular

Penjana diesel Rusia terbaik untuk rumahUntuk penjana diesel terbaik di pasaran Rusia harus dikaitkan peranti yang dihasilkan oleh syarikat domestik di bawah jenama Vepr, PRORAB dan Svarog. Pelbagai generator pada bahan api diesel dari pengeluar ini direka bukan sahaja untuk pengguna isi rumah, tetapi juga untuk penggunaan industri unit kuasa tinggi.

Kajian video penjana diesel Rusia Prorab 3001 D

Antara model asing, penjana jenama terkenal Eropah seperti EKO dan HAMMER, FG Wilson, SDMO, serta HUTER dan Genpower dipercayai oleh pembeli. Ini adalah peranti yang sangat dipercayai yang menunjukkan prestasi dan kecekapan yang sangat baik dalam keadaan Rusia.

Penjana diesel untuk vila HyundaiPelbagai penjana diesel ditawarkan oleh syarikat-syarikat Asia yang secara tradisinya diwakili di pasaran ini. Hyundai, Honda dan Yamaha, serta banyak pengeluar lain hari ini adalah pemimpin asal dalam bidang ini, bukan sahaja kerana kualiti produk yang tinggi, tetapi juga kerana reka bentuk modennya. Sekarang di pasaran anda dapat melihat produk dari syarikat-syarikat Amerika, misalnya, Ranger dan Mustang. Dan di bawah jenama ini terdapat garis bukan hanya domestik, tetapi juga model perindustrian yang dihasilkan.

Dengan semua pelbagai jenis yang ditawarkan pada hari ini, produk Rusia dibezakan dengan ketersediaan, kebolehpercayaan yang melampau dan kemudahan operasi.

Sebagai penjana diesel domestik lebih baik untuk keadaan setempat, maka hampir tidak ada aduan mengenai “keinginan” mereka atau penolakan. Dan jika anda memerlukan pemeriksaan teknikal atau pembaikan peranti, tidak sukar untuk mencari mereka atau bahagian lain.
Jika kita menilai kebaikan penjana yang diimport, maka kelebihan mereka yang tidak diragukan akan menjadi keuntungan yang lebih besar dan kehidupan bermotor yang cukup panjang.

Related  Pilihan jenis kaca untuk teres dan beranda rumah atau pondok negara

Bagaimana untuk memilih penjana (video) + penjana kimpalan