pagar konkritAdakah anda ingin hidup seperti dinding batu? Hanya membina pagar konkrit, dan impian anda akan menjadi kenyataan, walaupun pendirian akan lebih rendah daripada batu. Produk dari konkrit bertetulang menggabungkan dua ciri bertentangan dengan kandang modal – pembinaan padat dan penampilan estetik. Di sini anda boleh melihat sendiri dengan melihat foto pagar konkrit.

Kelebihan pagar konkrit

pagar konkrit butaKelebihan pagar konkrit banyak, jadi mereka semakin muncul dalam pembangunan bandar dan di kawasan pinggir bandar:

 • kekuatan yang luar biasa dan ketahanan;
 • Pagar tidak merosot dengan masa, ia tidak tertakluk kepada tindakan faktor semula jadi;
 • pagar yang diperbuat daripada konkrit mempunyai ciri-ciri penebat bunyi yang sangat baik;
 • jika perlu, pagar boleh dibuat tanpa sendi dan jurang;
 • Permukaan konkrit boleh dengan mudah selesai dengan apa-apa bahan penamat;
 • konkrit adalah bahan yang paling ekonomi semua modal.

pagar konkrit dengan unsur hiasanKelemahan relatif termasuk berat struktur yang besar.

Pembinaan pagar seperti itu memerlukan usaha yang besar dan pemasangan mandatori asas.

Pagar konkrit berbeza dalam teknologi pembuatan dan tujuan fungsinya.pagar indah dan tahan lama

Pagar monolitik

pembinaan kuat monolitikJenis pagar ini adalah yang paling tahan lama dan tahan lama. Ia memerlukan asas pepejal atau kolumnar. Pagar itu sendiri adalah papak konkrit bertetulang pepejal, yang teguh dihubungkan dengan tiang-tiang. Papak monolitik boleh lancar, beralun atau dengan reka bentuk hiasan.

Pagar set-up (sectional)

pembinaan keratanDial, atau keratan, dipanggil pagar, setiap bahagiannya terdiri daripada beberapa plat atau panel. Plat boleh mempunyai tekstur yang berbeza dan reka bentuk hiasan yang berbeza. Pagar pagar untuk pagar dari sisi mempunyai alur di mana panel masuk.

Kesukaran utama pembinaan pagar konkrit keratan adalah pemasangan tiang yang tepat.

Jarak antara mereka sepadan dengan panjang panel. Jika tidak, panel tidak akan tinggal di alur atau masuk ke sana sama sekali. Sebagai peraturan, di bawah tiang pagar seperti membuat asas yang kuat, supaya mereka tidak meledingkan selepas fasa pembekuan dan pencairan tanah. Kemudahan pagar komposit terbukti dalam pemasangan panel ke alur tiang konkrit untuk pagar. Setiap bahagian mempunyai berat ringan, untuk pemindahan dan meletakkan ia cukup dua atau tiga orang. Panel atas, yang ditetapkan pada ketinggian lebih dari satu meter, biasanya dicampur. Oleh kerana banyak lubang, mereka menjadi lebih mudah dan mudah dipasang.

Pagar dari blok konkrit

pagar blok konkritBlok pagar dipasang dari blok konkrit pepejal atau berongga berasingan, mengikat mereka bersama-sama dengan mortar simen. Struktur jenis ini menyerupai kerja keras. Pagar blok memerlukan hiasan dengan plaster hiasan atau jubin dengan batu tiruan.

Pagar dari blok konkrit tidak perlu memasang tiang di antara bahagian berasingan, tetapi untuk kerja keras bata, kemahiran mason diperlukan.

Pagar Konkrit Dekorasi

pagar hiasanPagar hiasan dibuat dalam gaya dan warna yang berbeza. Dengan bantuan pemutus konkrit hiasan, para pengrajin menghasilkan komposisi yang kuat dan estetik yang sesuai dengan bahan-bahan lain – kayu, tracery yang dibuat dari logam, batu alam. Pengilang syarikat menawarkan banyak pilihan, dibuat untuk kerja keras batu, batu pelbagai tekstur. Pemutus konkrit berjaya meniru lekapan dan juga lapisan kayu. Pagar konkrit hiasan adalah sangat diperlukan dengan pagar harta swasta, di mana pertama dari semua kekukuhan dan kehormatan yang diperlukan.

Bagaimana untuk membuat pagar konkrit sendiri

acuan untuk pengeluaran pagar monolitikUntuk memasang pagar konkrit dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan alat dan bahan binaan:

 • Kelengkapan keluli 4 mm untuk pagar dan 8 mm untuk tiang;
 • dihancurkan batu dengan saiz pecahan 2-6 cm;
 • pasir sungai yang dibasuh;
 • simen jenama tidak kurang daripada M500;
 • acuan untuk konkrit casting;
 • plasticizer;
 • pengadun konkrit;
 • jadual bergetar.

shakerMeja getaran boleh dibeli dalam bentuk siap atau dibuat secara berasingan. Untuk pembuatan tangan mereka sendiri dari sudut logam kimpalan bingkai dan menguatkan penggetar di atasnya.

Ia adalah mungkin untuk menghasilkan panel konkrit tanpa menggunakan peralatan getaran, tetapi kualiti mereka akan lebih rendah.

Teknologi panel konkrit pemutus

Pengadun konkrit dimuatkan dengan batu hancur, dipenuhi air dan dibasuh dari habuk dan kekotoran. Kemudian air disalirkan dan dimuatkan dengan pasir, simen dan air. Perkadaran tepat bagi gred simen yang dipilih biasanya ditulis pada pakej.

Pada masa ini, terdapat pelbagai pelapis untuk dijual – bahan tambahan khas untuk memberikan sifat tertentu konkrit atau untuk mempercepatkan (perlahan) penetapan penyelesaian. Dalam pembuatan pagar konkrit, pempel plasenta digunakan untuk memberikan mobiliti, bukan pelesapan dan kekuatan tambahan kepada mortar.

Acuan untuk pemutus dipasang pada meja bergetar, dilincirkan dengan minyak mineral dari pelekatan larutan, dan tetulang disediakan. Skim pengukuhan mesti difikirkan terlebih dahulu, meneruskan dari ciri-ciri bentuk. Secara ideal, pengukuhan harus melalui ketebalan keseluruhan panel, tidak menonjol pada permukaan.

Acuan dibuang ke separuh jumlah dan penggetar dihidupkan. Kemudian tetulang diletakkan, larutan di atas sampai ke atas acuan dan konkrit sekali lagi dipadatkan dengan penggetar.

Di peringkat acuan yang dituangkan, pengikat perlu disediakan untuk menghubungkan panel ke bahagian lain pagar-di atas atau di bawah panel atau jawatan.

Selepas penyelesaian telah kering, acuan dipisahkan – memisahkan panel selesai dari acuan. Kemudian produk itu disapu secara manual atau mesin ke bentuk standard, acuan dibersihkan dari sisa konkrit dan disediakan untuk menuangkan seterusnya.

Pemasangan tiang antara seksyen

pemasangan tiangDi tempat-tempat yang ditandai menggali lubang kira-kira 50 cm diameternya. Kedalamannya tidak kurang daripada kedalaman pembekuan tanah di tempat tertentu. Bahagian bawah lubang dibanting, ditutup dengan lapisan pasir 10-15 cm dan menerkam lagi. Kemudian lajur tetap tegak tegak, tetap dalam kedudukan ini dan dituangkan dengan penyelesaian konkrit ke paras tanah.

Untuk pengerasan asas yang lengkap, perlu berdiri selama dua minggu.

Menyusun struktur keseluruhan

pemasangan pagar konkritPanel siap diletakkan di dalam alur tiang atau dikimpal kepada tetulang yang pasang siap setiap panel dan tiang bersama-sama.

panelPada peringkat ini, pemasangan kerja pemasangan pagar konkrit bertetulang dapat dianggap lengkap. Struktur siap juga dipotong dengan bahan hiasan – plaster, cat fasad untuk jubin, jubin. Ia adalah perlu untuk cat semua bahagian dikimpal untuk mengelakkan kakisan dengan cat tahan cuaca.

Pagar yang dibina itu mengekalkan semua kelebihan pagar konkrit. Mereka tidak menyerap kelembapan, mempunyai layar yang rendah, penebat bunyi yang sangat baik, sangat tahan lama. Pagar konkrit berterusan di kawasan luar bandar boleh menjadi penghalang yang boleh dipercayai kepada akar umbi di rumput pucat musim bunga, yang membawa kepada kebakaran yang besar dan korban manusia.

Arahan video untuk pemasangan pagar konkrit