susunan dandangHidup tanpa air panas tidak baik. Oleh itu, jika rumah tidak disediakan secara terpusat oleh bekalan air panas, perlu memasang pemanas air. Jika perumahan tidak dilengkapi dengan pemanasan dari dandang, CHP, atau menyambung ke peranti rangkaian untuk pemanasan air tidak boleh digunakan dandang elektrik atas pelbagai sebab (walaupun nama itu tidak sepenuhnya betul, ia telah terperangkap, mengikut peraturan ia hanya pemanas air). Marilah kita mempertimbangkan lebih terperinci prinsip-prinsip operasi dandang, dan jenis mereka.

Bagaimanakah pemanas air elektrik berfungsi?

Apabila arus mengalir melalui konduktor mempunyai impedans mengikut Joule – Lenz ia dipanaskan (formula ini menentukan hubungan antara parameter haba dan nilai arus elektrik di bawahnya – Q = R * Saya2, di sini Q – tenaga termal, R – rintangan, I – semasa). Dengan konduktor di dalam air, haba yang dilepaskan dipindahkan kepadanya.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa pemanas air telah diumumkan hari ini, yang mengendalikan prinsip pemindahan tenaga langsung (melalui radiasi gelombang mikro) ke molekul air, tetapi masa akan berlalu sementara ia tersebar luas.

Perlu diingatkan semua dandang elektrik dilengkapi dengan sistem kawalan suhu, mereka boleh dipasang pada kedua-dua skim yang mudah menggunakan suis dwilogam, atau menjadi lebih rumit termasuk penggunaan mikropemproses.

Juga, hampir semua pemanas, terutamanya tangki simpanan, mempunyai sistem perlindungan yang lebih tekanan, paling sering injap keselamatan.

rajah sambungan dandang

Pengkelasan

Terdapat dua jenis dandang elektrik untuk pemanasan air:

  1. Dandang aliran langsung, air dipanaskan, melalui penukar haba, yang mempunyai kawasan yang besar. Peranti sedemikian lebih padat dan memberikan haba segera selepas disambungkan ke rangkaian. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai kuasa elektrik yang besar dan dalam banyak kes menuntut peranti pendawaian dan pelindung yang sesuai.
  2. Kumulatif – di sini pemanaskan kuasa yang lebih rendah (dengan itu memakan kurang semasa) digunakan. Air pemanas tidak berlaku di aliran mengalir, tetapi di dalam tangki (yang semestinya dibekalkan dengan penebat haba). Kelebihan peralatan tersebut bukan sahaja semasa kecil yang melalui pemanas elektrik, tetapi juga hakikat bahawa mereka dengan mudah boleh mengatasi puncak (mis pagi apabila seluruh ahli keluarga mengambil mandi dan mencuci) Kos air. Juga, jika dilaksanakan secara meluas pembayaran yang berbeza untuk elektrik (kos kilowatt jam malam kurang), penggunaannya adalah wajar atas alasan ekonomi – air boleh dipanaskan apabila meter elektrik menganggap kadar minimum (pada waktu malam). Kekurangan penyimpanan dandang elektrik termasuk saiznya yang besar. Jika anda memerlukan pemanas seperti itu, pastikan anda memahami logik operasi sistem kawalannya. Dari ini, serta kualiti penebat haba perumahannya bergantung – berapa banyak dandang yang digunakan.

Related  Gambaran keseluruhan dandang dengan SAMPUNG kering

Apakah unsur pemanasan

Dalam usaha untuk benar-benar memahami prinsip operasi dandang elektrik adalah perlu untuk memahami bagaimana pemanas (ia adalah singkatan lebih tepat, tetapi sering digunakan lebih sesuai untuk sebutan dalam bahasa-bahasa Slavic TEN).

Decoding pemendekan pemanas adalah pemanas elektrik tiub. Ia adalah paip (logam, porselin, kaca, dan sebagainya) di mana elemen pemanasan terletak dikelilingi oleh lapisan dielektrik yang tahan haba.

SEPULUHDimensi dan bentuk geometri mereka boleh menjadi yang paling pelbagai – lurus, “U” berbentuk, dibengkokkan ke dalam lingkaran. Penyambung atau benang untuk sambungan arus elektrik juga boleh terletak dengan cara yang berbeza, sama ada pada satu hujung paip atau kedua-duanya. Harus diingat bahawa peranti ini dicipta dan dipatenkan pada pertengahan abad sebelum terakhir.

Prinsip operasi

Di samping itu, kami telah mempertimbangkan prinsip umum operasi dandang elektrik, kami akan mempertimbangkan varieti individu mereka. Dan kami akan membuat tempahan, perbezaannya tidak begitu banyak dengan jenis pemanas elektrik, klasifikasi yang telah kami hancurkan, tetapi lebih kepada ciri reka bentuk. Oleh itu, kami akan mempertimbangkan, beberapa jenis dandang elektrik khas, dan bagaimana ia berfungsi, kami akan memberi setiap perenggan kecil. Walaupun pemanas ini berbeza dari jenis standard dan tidak banyak, untuk memiliki keadaan itu, mereka mesti dibiasakan dengannya.

Dandang elektrik dengan sepuluh kering

Lazimnya, SEPULUH secara langsung di dalam air, dan sambungannya ke badan dipisahkan oleh gasket pengedap. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai yang dipanggil dandang elektrik dengan sepuluh kering, di dalamnya unsur pemanasan berada dalam rongga dan terpencil daripada bersentuhan dengan air. Pemanas ini lebih selamat (terdapat perlindungan berganda terhadap penembusan potensi, berbahaya kepada kehidupan di dalam air, yang masih konduktor) dan unsur bahan api yang lebih murah boleh digunakan di dalamnya.

Related  Adakah ia layak untuk membeli dan memasang pintu garaj?

Rajah dandang elektrik

Satu lagi peranti lain adalah penggantian mudah unsur-unsur pemanasan itu sendiri, tidak ada gasket tambahan yang diperlukan, anda hanya boleh mengeluarkan SAMPAN yang gagal dan memasang yang baru. Lebih-lebih lagi, tidak ada perbezaan jenis seperti ini, pemanas air seperti itu lebih mudah dikekalkan.

Dandang elektrik litar dua kali

Unit ini direka untuk memanaskan air, baik dengan bantuan arus elektrik, dan dengan bantuan sistem bekalan haba. Ciri utama yang mempunyai dandang elektrik litar dua adalah sebagai tambahan kepada pemanas terdapat juga penukar haba untuk bekalan air panas, yang berfungsi dari pemanasan. Pendekatan ini membolehkan menyediakan perumahan dengan air panas, walaupun dalam tempoh ketika rumah dandang atau gabungan haba dan loji kuasa tidak berfungsi.

dandang dua litar elektrik

Kelebihan sistem ini juga bahawa pemanasan air oleh elektrik selalu lebih mahal daripada penggunaan rangkaian haba.
Selalunya peranti ini dilengkapi dengan sistem automasi yang membolehkan bukan sahaja untuk menukar elemen pemanasan, tetapi juga jika perlu. Dan ia boleh menjadi dandang elektrik yang berlari, dan peralatan yang beroperasi secara kumulatif. Malah kerana saiz besar peranti diperlukan untuk menampung dua jenis pemanas air, dandang dua litar lebih sering terkumpul.

Singkatnya ini semua boleh diberitahu tentang dandang pemanasan air menggunakan elektrik dalam artikel kecil. Walaupun untuk mendapatkan maklumat lengkap tentang topik ini, seseorang mesti memantau hal-hal baru, baik dalam kejuruteraan pemanasan dan dalam perkembangan terkini syarikat-syarikat elektrik. Tetapi ini sudah menjadi topik untuk buku itu, bukan artikel.

Video: bagaimana memilih dandang yang betul