Trend moden dalam pembangunan teknologi dalam bidang peralatan pemanasan bertujuan untuk membangun dan melaksanakan model ekonomi dan efisien. Matlamat utama adalah penciptaan pemanas ekonomi untuk rumah.

Menyimpan sumber tenaga telah lama menjadi topik penting dalam pemilihan peralatan pemanasan. Sering kali, sebelum membeli, seseorang itu berminat dengan ciri-ciri peranti dan mengenai titik penggunaan pembawa tenaga. Sehubungan itu, fokus juga pada titik pemindahan haba untuk penggunaan ekonomi.

Ramai pengeluar cuba menumpukan semua kehendak pengguna dalam pembangunan mereka. Konsekuensi pencarian berterusan untuk penyelesaian yang optimum adalah pemanas ekonomi.

Gambaran keseluruhan pemanas elektrik

Walaupun dengan kemunculan cuaca sejuk pertama dan pendekatan musim sejuk, ramai pemilik rumah dan penduduk musim panas mula mencari pemanas optimum.

Jualan, setakat ini, anda boleh menemui pelbagai jenis pemanas elektrik yang ekonomik:

  • Pemanas inframerah;
  • Alat pemanasan penyongsang (penghawa dingin);
  • Pemutar elektrik;
  • Pemanas Micathermic;
  • Panel seramik.

Pemanas inframerah. Ini adalah salah satu jenis pemanas ekonomi, yang menggantikan banyak penyejuk minyak yang digunakan, alat penyambung elektrik, pemanas kipas.

Elemen pemanasan adalah radiator kuarza, dengan cara pemanasan benda terdekat, bukan udara, dilakukan. Ia hanya berkesan untuk pemanasan sementara dan pengendalian premis, dan juga penciptaan di dalam bilik zon tempatan radiasi yang diarahkan.

Di luar tindakan radiasi inframerah, keselesaan haba sedang berjalan rendah.

Selalunya mereka dipasang di kaki, tetapi ada pilihan pemasangan di siling. Mereka juga boleh digunakan di luar rumah. Pemanas inframerah yang paling popular adalah – UFO, Runwin, Saturn, Beko, Eko.

Untuk pemanasan bilik sehingga 20 m2 ia mengambil masa kira-kira 120 minit. Penggunaan elektrik -90 W / m2. Bergantung kepada saiz, masa untuk memanaskan bilik akan dikurangkan dengan ketara.

Pemanas inverter (penghawa dingin). Dalam menentukan pemanas mana yang lebih menjimatkan, peranti pemanasan jenis penyongsang juga mengambil bahagian. Ini adalah salah satu perkembangan moden dan baru-baru ini, yang muncul di pasaran dan dengan serta-merta menarik perhatian penduduk musim panas.

Related  Bagaimana untuk memilih dan memasang kunci di pintu pagar

Ia terdiri daripada luaran dan unit tertutup. Prinsip operasi adalah berdasarkan fungsi pam haba. Kaedah pemanasan ini sangat berbeza dari pemanas klasik.

Pam itu menarik udara hangat dari luar ke dalam ruangan di dalam bilik melalui penukar haba, walaupun pada suhu sub-sifar udara luar. Untuk ini, gas khas digunakan – freon. Ia di bawah tekanan tinggi memampatkan dalam penukar haba dalam unit tertutup, pemanasan sehingga 80C. Kemudian freon cecair kembali ke unit luar, di mana pada tekanan rendah ia ditukarkan semula ke dalam keadaan gas. Selepas mendidihnya di unit luaran, Freon sekali lagi mengalir ke penukar haba unit tertutup. Proses ini, dalam alam semula jadi, tidak dapat dijumpai, tetapi saintis telah lama bekerja untuk mewujudkan teknologi yang unik.

Mengangkut turun naik itu, penggunaan elektrik dikurangkan kepada 2-5 kW / h, bergantung kepada jenis model. Disebabkan ini, penghawa dingin penyongsang dapat memanaskan rumah besar. Bilik di 20 m2 mereka dapat memanaskan selama 3-4 jam. Model yang paling popular ialah LG, Samsung, Dekker, Daikin.

Pembakar elektrik. Apabila mengkaji semula pemanas ekonomi, seseorang harus memikirkan jenis yang mudah dan boleh dipercayai sebagai pemutar elektrik. Jika kita menganggap prinsip convector itu, ia agak seperti operasi minyak sejuk. Tetapi, tidak seperti itu, pemutar boleh dibiarkan tanpa pengawasan untuk masa yang lama.

Bilik dipanaskan melalui peredaran udara melalui elemen pemanasan di dalam pemutar. Peredaran itu disebabkan oleh pemanasan udara sejuk, yang naik, menyejukkan, ia turun kembali dan proses pemanasan melewati lagi.

Peranti yang paling boleh dipercayai dan ekonomi adalah convectors Atlantic (Perancis). Pengilang menawarkan peranti pemanasan dari 0.5 hingga 2.5 kW. Untuk memanas bilik di 20m2 ia akan cukup untuk membeli model dengan penggunaan elektrik sebanyak 2 kW / h. Ia mengambil masa kira-kira 4 jam untuk memanaskan bilik ini.

pemanas mikatermicheskiyPemanas Micathermic. Salah satu pemanas yang paling cekap dan ekonomik. Telah muncul di pasaran baru-baru ini. Ini adalah perkembangan teknologi terkini, yang sebelum ini digunakan dalam institusi perubatan dan dalam bidang kosmonik. Mereka sangat padat, mereka boleh dipasang di dinding dan di siling.

Related  Gambaran keseluruhan dandang Atlantik

Ia berdasarkan sinaran gelombang inframerah panjang. Peranti ini mempunyai beberapa plat bukan logam yang ditutup dengan mika. Oleh kerana itu, kecekapan pemanasan sangat tinggi. Mereka dapat memanaskan objek walaupun jauh, sementara pemanas itu sendiri menjadi sejuk. Satu-satunya kelemahan adalah harga, yang jauh melebihi kos rakan-rakannya.

Wakil pemanfaatan mycothermic yang paling boleh dipercayai adalah tanda dagangan Polaris. 1.8 kW kuasa sejam cukup untuk memanaskan bilik dalam 20 m2.

Panel seramik. Ini adalah pemanas paling ekonomik pada masa ini. Prinsip operasi adalah berdasarkan sinaran gelombang inframerah panjang. Pemanas mempunyai bentuk panel seramik (plat). Panel pemanasan inframerah diletakkan dalam peti besi penjimatan tenaga dan haba. Disebabkan reka bentuk kes ini, pemanas akan dimuatkan ke pedalaman mana-mana bilik atau bilik. Ia boleh digantung di dinding dan siling.

Panel seramik menggunakan dari 0.2 hingga 2.5 kW / h, bergantung pada saiznya. Untuk memanaskan bilik di 20 m2, anda memerlukan 1 kW elektrik setiap jam. Pemanasan lengkap bilik boleh dicapai selepas 1.5 – 2 jam.

Pemanas elektrik yang paling ekonomik

Mengikut kajian pemanas elektrik yang ekonomik, panel seramik dan pemanas microterma terbukti menjadi paling ekonomik, ergonomik, cekap dan tahan lama. Dengan membeli pemanas seperti itu, anda boleh yakin dengan hasil 100%.

Jika anda benar-benar menentukan pemimpin mutlak, panel seramik mendapat “pokok palma”. Ciri-cirinya bercakap untuk diri mereka sendiri, dan melebihi pesaing terdekat pemanas inframerah panel Mikatermic.

Wakil panel pemanas seramik paling terang adalah:

  • NTK Kid (0.25 kW), Eco (0.35 kW), Atacama (0.5 kW);
  • Venice “Pembakar bio” PKK700 (0,7 kW) dan PKK 1350 (1,350 kW);
  • NTES Evolution 400 (0.4 kW) dan NTES Evolution 800 (0.8 kW). Keistimewaan pemanas ini ialah bahagian hadapan mereka dibuat dalam bentuk panel kaca seramik. Secara kebetulan, mereka sangat mirip dengan TV moden. Apabila mereka dipasang di dinding, mereka berbeza sedikit daripada set TV konvensional.

Related  Adakah ia layak untuk membeli dan memasang pintu garaj?

Pemaju sistem pemanasan moden tidak akan berhenti di situ. Sehingga kini, apabila ditanya mana pemanas yang paling ekonomik dan cekap, seseorang boleh memberikan jawapan afirmatif – panel seramik, dan pesaingnya langsung adalah pemanas microterik, yang kehilangan sedikit.

Video: bagaimana untuk memilih pemanas