dandang Seseorang yang terbiasa dengan keadaan kehidupan bandar yang selesa, berusaha untuk memaksimumkan tahap hidup di dacha kepada mereka. Di kawasan luar bandar, pemasangan sistem komunikasi dan pemasangan peralatan kebersihan bergantung pada pemiliknya sendiri. Di pondok musim panas anda, anda dapat menggerudi dengan baik mengikut kehendak anda sendiri, meletakkan sistem kumbahan tempatan, melakukan pemanasan di rumah, memasang pancuran mandian, sambungkan dandang.

Kandungan:

 1. Memilih dandang untuk kediaman musim panas
 2. Kaedah sambungan untuk bekalan air
 3. Menyambung dandang ke induk
 4. Memasang dandang yang tidak langsung dipanaskan

Memilih dandang untuk kediaman musim panas

Pemasangan di rumah dandang akan membantu menyelesaikan masalah dengan air panas pada bila-bila masa sepanjang tahun. Pemilihan besar peralatan jenama akan membayangkan bahkan pembeli yang paling berpengalaman dan berpengetahuan.

Untuk memilih model dandang yang betul, pertama sekali diperlukan untuk menentukan faktor penting untuk diri sendiri:

 • jumlah air panas yang diperlukan;
 • operasi dandang dari gas atau elektrik;
 • Lokasi pelekap mempengaruhi pemilihan pemanas air dari bentuk dan saiz tertentu;
 • kualiti air yang digunakan.

Dandang elektrik dengan paip kering

Untuk kediaman musim panas pada dasarnya menubuhkan dandang elektrik dengan jumlah tangki dari 10 l. dan banyak lagi, kuasa dari 1.5 hingga 2.5 kW dan tangki yang diperbuat daripada keluli tahan karat. Sekiranya berlaku kegagalan kekerapan di kampung bercuti, kuasa sandaran diperlukan untuk mengendalikan dandang.

Untuk sebuah rumah dengan peruntukan air individu dari sumur atau sumur artesian, adalah dinasihatkan untuk membeli dandang dengan pengeringan kering. Dalam model sedemikian, elemen pemanas tidak mempunyai sentuhan langsung dengan air. Tan diletakkan dalam kelalang steatite, yang melindunginya dari pembentukan skala dan pelbagai serbuan. Perubahan turun naik yang kerap dalam kuasa elektrik menjejaskan operasi dandang dikawal secara elektronik.

Pilihan yang optimum untuk dacha adalah dandang elektrik dengan kawalan elektromekanik dan sepuluh kering.

Dandang gas Ariston

Dandang gas untuk kotej

Menyambungkan pondok ke gas utama memberi peluang untuk membeli dan menyambungkan dandang yang beroperasi pada pembakar gas. Dalam kes ini, pemilik dacha tidak akan bergantung kepada kualiti kilang kuasa. Untuk operasi selamat peranti, perlu memasang cerobong asap dan bekalan dan pengudaraan ekzos.

Untuk memasang dandang jenis ini di dalam rumah, anda memerlukan perjanjian dari perkhidmatan gas. Pemasangan dan sambungan ke sistem gas dandang mestilah dilakukan oleh pakar-pakar pejabat gas. Pelarasan pemanas air automatik.

Related  Tinjauan penjana diesel untuk kediaman musim panas

Dandang dengan pemanasan tidak langsung

Pemanas air model sedemikian sesuai untuk rumah dengan sistem pemanasan dipasang. Untuk mengendalikan dandang, dandang konvensional atau antibeku, yang dipanaskan oleh tenaga matahari, sesuai. Elemen pemanasan terletak di dalam gegelung seramik.

Peraturan untuk menyambung dandang ke sistem bekalan air

Jika anda tidak mahu rumah anda dibanjiri pada saat yang paling tidak menyenangkan, mengkaji peraturan untuk menghubungkan dandang ke bekalan air. Anda tidak perlu mereka melainkan kerja pemasangan dilakukan oleh pakar pembekal.

Untuk sambungan diri, sediakan bahan dan alat yang diperlukan:

 • paip;
 • tee, injap;
 • injap bola, penyesuai;
 • sealant;
 • selang fleksibel;
 • pemotong paip, besi pematerian;
 • set kunci.

Kami akan mempertimbangkan bagaimana untuk menyambungkan dandang dengan betul ke paip air yang diperbuat daripada polipropilena, logam, plastik plastik.

Skim sambungan pemanas tidak langsung

Paip Polipropilena

Alat memerlukan pemotong paip dan besi pematerian khas. Untuk sambungan berkualiti, sebagai tambahan kepada bahan asas, gandingan akhir, lilitan, paip stabil dan dua tee tambahan diperlukan. Jika dandang dipasang selepas permulaan operasi bekalan air individu, dan paip telah dihidupkan, kerja sedang dijalankan untuk mengeluarkan paip air dari dinding.

Paip untuk dipotong dan solder tee. Dari mereka memasang potongan tambahan paip dari polipropilena ke dandang. Menggunakan klac akhir, membuat sambungan paip melalui paip dengan dandang. Lakukan sama untuk menyambung perkakas ke paip air panas.

Untuk melakukan sambungan yang berkualiti dengan paip terkedap, gunakan penyambung perpecahan pembaikan dan tee. Seorang Amerika dis solder ke paip dan tee. Selepas pemejalan pematerian, pemasangan dok dipasang dan pemasangan diteruskan. Lihat rajah sambungan di bawah.

Gambarajah pendawaian dandang ke sistem bekalan air

Bekalan air logam-plastik

Kelebihan utama paip air ini ialah paip sentiasa terbuka. Potong paip itu, pasangkan tiub, tarik ke dandang dan buat sambungan.

Untuk menyambungkan dandang ke paip air plastik, penting untuk mengetahui peraturan kerja dengan bahan tersebut.

Paip air keluli

Untuk menyambung pemanas air moden ke paip air dari logam jauh lebih sukar daripada pipa dari polipropilena dan metalloplastika. Untuk sambungan dandang yang berkualiti tinggi, penjepit yang kuat dengan paip bawaan khas, yang dipanggil “tie-in”, diperlukan. Pada paip keluli, bersama dengan gasket getah, pengapit dipasang. Langkah seterusnya adalah untuk menggerudi lubang dalam paip melalui paip dengan gerudi dan sesendal khas. Benang sudah siap. Kemudian benang dipotong dan gendang dibuat. Paip berasingan dipasang pada bingkai. Daripada mereka paip dari mana-mana bahan moden ke dandang disimpan.

Related  Jenis pengisar dan kaedah perjuangan

Semasa bekerja, pertimbangkan beberapa ciri sambungan:

 • Tempat pertama tie-in dibersihkan dengan baik dari lapisan cat lama.
 • Diameter lubang mesti sepadan dengan saiz lengan, sehingga sesaat bekalan air ke dandang tidak berhenti kerana pencemarannya.
 • Sarung penoreh harus diposisikan supaya mudah untuk menggerudi lubang dan menyambung saluran paip. Adalah betul untuk mengarahkan paip cawangan pada sudut dari dinding.

Pada akhir artikel, tonton video mengenai menyambungkan dandang ke paip air.

Pemasangan injap berhenti

Ia perlu mematuhi urutan tertentu pemasangan injap penutup untuk air sejuk dan panas.

Lakukan pemasangan pada paip bekalan air sejuk:

 1. Pasang tee pada muncung tangki.
 2. Ketuk untuk mengalirkan air dari dandang itu disambungkan ke cawangan sebelah tee.
 3. Pada tee mount injap letupan atau tidak kembali.
 4. Letakkan injap luka di belakang injap.
 5. Keseluruhan pembinaan dipasang dengan tiub pemotong.

Untuk memasang injap tutup pada paip dengan air panas, perlu:

 1. Pasang pasang injap pada tangki lekapan secara langsung.
 2. Sambung tangki ke paip.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk menyambungkan dandang ke paip air, dan anda boleh melakukan semua kerja sendiri. Untuk pemasangan lengkap, adalah perlu untuk mengetahui peraturan untuk menyambungkan pemanas air ke rangkaian elektrik.

Rajah rajah

Peraturan untuk menyambungkan dandang (video):

Menyambung dandang ke induk

Jika anda membeli dandang dengan kapasiti sehingga 3 kW, tidak sepatutnya ada kesulitan dengan menyambung ke rangkaian elektrik.

Sudah cukup untuk mematuhi peraturan-peraturan menghubungkan dandang ke rangkaian elektrik dan akan sentiasa ada air panas di dalam rumah:

 1. Lokasi outlet di tempat yang tidak ada percikan air yang tidak sengaja.
 2. Sambungkan dandang hanya apabila memasang tanah. Untuk melakukan ini, anda memerlukan soket tiga tiang dan kabel tiga dawai.
 3. Adalah dinasihatkan untuk mengeluarkan semua sambungan elektrik dari luar bilik mandi.
 4. Untuk menyambung dandang ke induk, gunakan soket individu.

Gambarajah pendawaian dandang

Perintah kerja:

 1. Buat pengukuran jarak dari outlet ke dandang.
 2. Letakkan bahagian garpu dandang.
 3. Keluarkan penebat dari kabel. Gali urat dengan pemotong sampingan.
 4. Solder wayar ke terminal palam. Dengan fasa untuk menggabungkan wayar merah, kuning-hijau atau hitam – bumi, dan biru – sifar.
 5. Tanggalkan penutup dari dandang dan buka kenalan.
 6. Di hujung kabel, bersihkan wayar. Sambungkan ke kenalan dandang dan ganti penutup.

Terdapat satu lagi jenis sambungan dandang, sambungan ini terus ke panel elektrik:

 1. Jalankan kabel dari dandang ke perisai.
 2. Di sebelah dandang, pasang mesin dan keluarkan kabel melaluinya.
 3. Keluarkan 10 cm penebat, dedahkan fasa dari mesin dan sambungkannya ke terminal atas pada mesin. Sambung fasa dari dandang ke terminal bawah.
 4. Hujung kabel perlu dibersihkan daripada penebat, bebas daripada urat.
 5. Buka penutup, sambungkan teras kabel ke terminal dandang.
 6. Putuskan sambungan semasa dan hubungkan kabel ke panel elektrik.

Dengan sambungan yang betul, penunjuk akan menyala pada panel instrumen sebaik sahaja mesin dihidupkan. Jangan sambungkan dandang ke induk tanpa asas.

 

Related  Pemasangan pintu gelangsar dengan tangan sendiri

Memasang dandang yang tidak langsung dipanaskan

Di pondok dipasang dandang dengan lekasan pemanasan air dan, anda membeli pemanas air yang baik, tetapi tidak tahu bagaimana untuk menyambungkan dandang pemanasan tidak langsung sendiri.

Pemasangan dandang pemanasan tidak langsung adalah betul apabila bahagian bawah perkakas terletak lebih rendah daripada titik atas dandang atau radiator.

Untuk kerja anda perlu:

 • pita fum;
 • skru;
 • kunci gas;
 • gerudi elektrik;
 • pemutar skru;
 • helikopter plastik.

Skim sambungan pemanas tidak langsung

Perintah dan skim sambungan dandang pemanasan tidak langsung:

 • Di dalam bilik di mana dandang pemanasan terletak, memasang dandang di dinding. Jarak optimum antara dandang dan pemanas air adalah 50 cm.
 • Peranti pemanasan tidak langsung mempunyai 5 output yang digunakan untuk sambungan yang berbeza. Sambungkan saluran bawah ke paip dengan air sejuk dengan memasang injap bukan kembali.
 • Keluar No. 2 disambungkan ke sistem pemanasan.
 • Keluar No. 3 dihubungkan dengan pemulangan sistem pemanasan.
 • Saluran air panas dengan pam beredar dipasang mesti dihubungkan ke saluran keluar No.4, yang akan memastikan titik pengambilan air yang paling jauh.
 • Bekalan air panas dari dandang mesti disambungkan ke saluran keluar No.5, sebelum memasang alat pengumpul hidraulik pada saluran paip.
 • Untuk menyambungkan dandang pemanasan tidak langsung, sambungkan sensor suhu peranti ke pam edaran.

Jumlah penumpuk hendaklah dikira dengan mengambil kira kelas keselamatan dan jumlah dandang. Pastikan untuk mengisar pemanas sehingga tiada litar pintas.

Kami bercakap tentang menyambung dandang di dacha ke paip air dari bahan yang berlainan, ke rangkaian elektrik dan memasang peranti pemanas tidak langsung pada sistem pemanasan. Dan apa jenis pemanas air yang anda gunakan di dacha? Kongsi dengan kami pengalaman anda memasang peranti ini, meninggalkan komen pada artikel itu.

Video: sambungan dandang ke bekalan air