tangga kayu ke tingkat duaTangga kayu setiap tahun semakin popular. Ini adalah kerana, pertama sekali, kepada hakikat bahawa orang sering mula membeli rumah negara di beberapa tingkat. Dalam susunan bilik, pilihan langkah yang betul memainkan peranan penting. Tangga yang dibuat dari kayu semula jadi mempunyai banyak sisi positif. Produk semacam ini boleh dibeli atau dibuat sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu mengumpul set alat tertentu, membeli kayu yang baik dan bersabar.

Bagaimana untuk mengira dengan betul?

angkat selesa ke tingkat duaSebelum anda memulakan, anda perlu memberi perhatian khusus kepada pilihan bahan utama. Tangga kayu ke lantai dua boleh dibuat dari pelbagai jenis pokok, tetapi pain adalah yang terbaik. Jenis bahan mentah ini adalah harga yang lembut dan rendah. Dengan apa-apa bahan, ia akan menjadi mudah untuk bekerja walaupun untuk seorang pemula.

Tangga dari masin pain tidak akan menjadi gelap, jika bahan mentah dirawat dengan agen khas sebelum memulakan kerja.

Untuk memastikan struktur itu dapat dipercayai dan bertahan selama bertahun-tahun, adalah disyorkan untuk membeli kayu jenis yang lebih mahal. Ini termasuk beech, oak, larch. Mereka mempunyai struktur yang lebih padat, tetapi mereka mempunyai harga yang tinggi.

Jenis utama tangga:

 • skru;
 • berarak.

Untuk pembuatan pilihan pertama, sebagai tambahan kepada bahan kayu, logam juga digunakan. Tangga ini hanya bertujuan untuk pergerakan seseorang. Hampir mustahil untuk mengangkat perabot atau elemen dimensi lain pada mereka. Selalunya struktur skru dipilih di premis kecil. Jenis tangga kayu yang paling popular ditunjukkan dalam gambar di bawah:tangga lurusTangga berbentuk L dengan platformtangga eliptik dengan platformTangga berbentuk U dengan langkah zang dan suduttangga spirallangkah itik tangga

Perarakan adalah yang paling praktikal dan mudah dibuat. Struktur sedemikian terbahagi kepada banyak spesies. Mereka boleh menjadi satu-satunya, dan terdiri daripada beberapa bahagian. Dalam varian kedua, platform sering digunakan yang memisahkan elemen-elemen ini dan digunakan untuk membuat giliran.

Sebelum anda memulakan, anda perlu mengira tangga kayu:

 1. Produk tidak boleh mempunyai sudut kecenderungan lebih besar daripada 45.
 2. Kedalaman tapak – tidak kurang daripada 25 cm.
 3. Saiz riser hendaklah dalam lingkungan 16-20 cm.
 4. Lebar pembukaan adalah dari 1000 mm.
 5. Ketinggian rana adalah dari 1 meter. Untuk kanak-kanak – 60 cm.
 6. Pembukaan menegak tidak kurang dari 2 meter.

Untuk menentukan bilangan peringkat, adalah perlu untuk membahagikan ketinggian tangga masa depan ke ketinggian riser. Nombor yang terhasil harus dibulatkan kepada keseluruhan yang terdekat. Penunjuk ini dan akan menjadi bilangan langkah.pengiraan tangga

Pengiraan yang tepat boleh dilakukan dengan menggunakan program komputer khas. Menggunakan peraturan dan cadangan mudah, anda boleh membuat yang selesa, dan yang paling penting, tangga yang boleh dipercayai.

Reka bentuk produk

pembinaan tanggaSebelum anda membuat tangga kayu, anda perlu tahu apa yang dibentuk. Ini akan membantu dengan cepat membuat pilihan yang sesuai dengan seberapa banyak yang mungkin ke bahagian dalam bilik yang dipilih.

Untuk kemudahan pergerakan, bilangan langkah mesti ganjil.

Struktur tangga itu termasuk bahagian-bahagian seperti:

 1. Bowstring. Elemen ini bertindak sebagai balok beban-beban dan merupakan langkah tambahan tambahan.
 2. Kosoura. Mereka adalah jurang yang diwujudkan dalam rasuk selari utama. Mereka perlu untuk penempatan air mata.
 3. Pendekatan. Mereka direka untuk menutup bahagian yang kelihatan di antara langkah-langkah. Penaik dipasang secara menegak. Anda tidak perlu menggunakan item ini.
 4. Tread. Elemen semacam ini adalah bahagian atas langkah-langkah.
 5. Balusters. Bahagian ini mencapai ketegaran dan kekuatan maksimum produk. Elemen diikat ke tangga dan rel.
 6. Lajur. Mereka juga sering dirujuk sebagai tongkat sokongan. Ini adalah bahagian utama struktur skru.
 7. Handrails. Menaikkan balusters.
 8. Pendekatan radius. Mereka dibentangkan dalam bentuk bentuk bulat. Dipasang di bahagian bawah tangga.
 9. Bahagian hiasan. Mereka dipasang pada tiang. Selalunya mereka dipanggil stub.
 10. Langkah demi langkah. Ia dipasang pada awal tangga tangga. Ciri tersendiri adalah bentuk yang luar biasa.

Kerumitan struktur bergantung bukan sahaja pada jenis pembinaan, tetapi juga pada kaedah pembuatan. Tangga kayu ke tingkat dua dengan tangan anda sendiri untuk rumah persendirian boleh dibuat pada tali, dan pada kosuroh.

Bar ikat telah dipasang dari bahagian akhir tapak. Untuk ini, sudut, alur dan gam bangunan digunakan. Juga mereka boleh diikat menggunakan bar. Semua elemen diperbaiki dengan bolt atau skru menoreh sendiri.pilihan untuk langkah dok

Bagi kosour, mereka diletakkan di bawah langkah itu sendiri. Untuk pemasangan mereka, pengikat khas digunakan.penempatan bujur

Untuk pembuatan tali panah dan kosoura, sebaiknya gunakan oak atau abu. Juga, majikan lebih suka larch. Spesies pokok itu akan membuat pembinaan lebih dipercayai.

Menanda dan mencipta elemen

Untuk menghasilkan tangga kayu, anda perlu meneruskan hanya selepas pengiraan penuh telah dibuat. Juga perlu akhirnya menentukan tempat di mana produk akan dipasang.

Urutan tindakan:

 1. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menandakan rentetan dan rentetan. Untuk kerja yang dilakukan dengan tepat dan cepat, disarankan untuk menggunakan segitiga bersudut tepat. Anda juga boleh menggunakan sudut istimewa untuk menciptanya. Terdapat peringatan yang jelas di atasnya.markup
 2. Pada peringkat ini, panjang langkah-langkah diukur dan, jika perlu, risers. Semua elemen perlu dipotong menggunakan gergaji elektrik. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan alat tangan, kerana ia akan menjadi sukar untuk mendapatkan hasil yang diinginkan dengannya.kami memotong elemen tangga
 3. Semua elemen mesti dipasangkan dengan teliti. Lakukan ini dengan terlebih dahulu menggunakan perkakas elektrik dan kemudian menggunakan kertas pasir. Pemprosesan manual diperlukan untuk membersihkan tempat yang sukar dicapai.menyusun unsur-unsur tangga

Jika langkah-langkah dibentangkan pada serong, maka panjangnya harus 10-20 mm lebih besar, dan lebar – 20-30 mm.

Perhatian khusus harus dibayar kepada pagar kayu untuk tangga. Mengempelas mereka mestilah dalam beberapa peringkat, mengurangkan kesilapan kertas. Oleh itu, pegangan tangan akan lancar dengan sempurna.

Juga, jangan lupa tentang penyambung di tingkat dua. Sekiranya tidak ada, maka bahagian pertindihan itu akan dibuang dengan kaedah pembongkaran.

Pemasangan tangga kayu

sambungan sendiPenetapan struktur adalah bahagian utama kerja. Banyak bergantung kepada perhimpunan unsur-unsur yang betul.

Pemasangan tangga kayu harus bermula dengan sokongan bar sokongan. Ia ditetapkan ke lantai di mana tangga akan bermula. Kemudian kosour dilekatkan pada rasuk. Anda boleh melakukan ini dengan dua cara: dibasuh dalam rasuk atau dibasuh di Kosoura.

pemasangan strukturSelepas itu, produk itu dipasang pada rasuk sokongan, ke dinding sisi dan pembukaan siling. Sebaik sahaja Koshor pertama diperbaiki dengan baik, anda boleh meneruskan ke yang kedua. Elemen kedua ditetapkan mengikut panjang langkah yang disediakan.

Langkah atas mesti berada pada tahap yang sama dengan lantai di tingkat dua.

Bergantung pada lebar tangga dan beban yang diandaikan, mungkin tidak menggunakan dua garis serong, tetapi tiga atau lebih. Penggunaan beberapa elemen memberikan reka bentuk ketegaran.

Untuk memastikan bahawa langkah-langkah tidak dimiringkan dalam arah yang berbeza, kosoura perlu dipasang sama rata mungkin.

Selepas bahagian-bahagian utama dilampirkan, anda boleh mula memasang risers, dan kemudian ke langkah-langkah. Treads dilampirkan dengan bantuan skru mengetuk diri ke Kosovar dan risers. Dalam kes ini, adalah penting untuk memastikan bahawa pengikat yang terikat dengan baik ke dalam kayu.pemasangan langkah-langkah dan langkah-langkah

Pemasangan balusters dan tiang harus bermula dari susun atur tempat mereka berada. Lubang untuk dowel harus terletak di tengah baluster. Pengikat dipasang di penyambung dengan gam. Mereka harus menonjol 10-15 cm. Lubang di baluster digerudi dengan saiz dowel.balusters pengikat

Kemudian jawatan itu diikat. Pada pembinaan satu tiang mereka dipasang pada awal dan akhir. Pertama, pasangkan unsur-unsur teratas, yang lebih rendah akan dipasang pada saat terakhir.

Selepas itu, anda perlu menetapkan satu atau dua balusters. Ini diperlukan untuk menentukan sudut permukaan. Untuk melakukan ini, anda perlu melampirkan pegangan tangan. Keluarkan bahagian yang tidak diperlukan dari semua elemen.

Kemudian pangkalan dan lubang-lubang yang disediakan oleh balusters dengan teliti dirawat dengan gam dan disambungkan ke dowels.balusters pengikat yang selamat

Handrail dipotong pada sudut yang diperlukan. Pada luka, lubang dibuat untuk menyambungkannya ke jawatan, menggunakan dowel. Kepada balusters selat dilampirkan selepas gam telah kering sepenuhnya. Mereka juga diperbaiki dengan bantuan pelekat dan skru menoreh sendiri. Untuk penetapan yang boleh dipercayai kami menggunakan gerudi elektrik.kami membetulkan dengan skru

Yang terakhir adalah ruang bawah. Ia juga dipasang pada pagar dengan dowel. Selepas gam itu benar-benar kering, tangga kayu yang dibuat dengan tangan dianggap siap.

Untuk mengelakkan bahan daripada menyerang kulat dan serangga, kayu mesti berwarna dengan antiseptik. Untuk menutup dengan varnis atau bahan cat dan varnis yang lain, tangga akan mengikuti selepas proses kering. Ini memerlukan menunggu sekurang-kurangnya 24 jam. Sekiranya ini tidak dilakukan, maka cat tidak akan terletak sekata dan pada masanya akan mula menjadi bonjol.

Tidak sukar untuk membuat tangga terbuat dari kayu. Mengikuti urutan tindakan dan cadangan, anda boleh membuat reka bentuk yang cantik, tahan lama dan tahan lama yang akan menghiasi bilik selama bertahun-tahun.

Pelajaran video mengenai pembuatan tangga kayu kosoura