Prinsip pemanas kuarza berdasarkan radiasi inframerah, yang memanaskan objek yang jatuh ke dalam zon tindakannya (Gambar 1). Permukaan, yang menerima radiasi IR, memanaskan dan memberi haba yang diterima ke udara sekitarnya. Inilah bagaimana ruang dipanaskan, yang membezakan pemanas kuarza daripada model perolakan.

Peranti kuarza dipanggil kerana filamen tungsten, pemanasan yang dijalankan, dilampirkan dalam kelalang kaca yang diperbuat daripada kuarza (Rajah 2).

Rajah. 1

Jenis peranti ini mempunyai banyak kelebihan:

 • memusnahkan mikroba;
 • Meningkatkan jumlah vitamin D yang dihasilkan dalam tubuh manusia.

Juga, di bawah pengaruh radiasi inframerah, peredaran darah bertambah baik.

Adakah terdapat sebarang bahaya dari pemanas kuarza? Pasti, ia boleh didapati:

 • Sinaran IR boleh membakar kornea mata;
 • mungkin penampilan freckles pada kulit yang sensitif;
 • pada pendedahan yang sangat lama, berlakunya luka bakar.

Rajah. 2

 

Bagaimana untuk mengelakkan kesan berbahaya dari pemanas kuarza?

Pemanas kuarza, kemudaratan yang mungkin hanya dalam pendedahan berterusan yang sangat panjang, adalah benar-benar selamat bagi manusia jika keadaan operasinya diperhatikan.

Ia perlu mengikuti peraturan berikut dalam proses menggunakannya:

 • Tidak diinginkan untuk melihat permukaan filamen tungsten untuk masa yang lama;
 • Kelembapan di dalam bilik tidak boleh melebihi 90%;
 • adalah wajar untuk tidak berada di dalam radiasi IR radiasi kuarza selama lebih dari 20 minit (Rajah 3).

Rajah. 3

Sekiranya anda mengikuti peraturan mudah ini, maka kemungkinan kecederaan pada peranti tubuh manusia jenis ini hampir tidak sifar.

Radiasi sinaran inframerah yang berlebihan untuk kulit. Walaupun kaca jenis kuarza dari mana satu jenis pemanasan jenis yang sedang dipertimbangkan dibuat, sebahagiannya menyerap sinaran, namun ia berbaloi meletakkan peranti sedemikian rupa sehingga sinarnya tidak langsung mempengaruhi orang itu.

Related  Pemanas air Thermex yang selesa untuk keselesaan rumah

Terutama berhati-hati harus dirawat dengan kesan sinaran pada mata orang itu. Oleh kerana organ ini mempunyai kepekaan khusus untuk semua jenis radiasi. Pendedahan yang berlebihan boleh menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan, kerengsaan. Sejumlah besar sinaran inframerah, yang jatuh pada organ penglihatan, kadang-kadang membawa kepada buta. Sebab itu adalah wajar untuk mengesan peranti bukan pada paras mata tetapi lebih rendah (Rajah 4) atau lebih tinggi (Rajah 5).

Rajah. 4

Setakat ini, pemanas kuarza, yang kebanyakannya positif mengenainya, adalah salah satu alat yang paling popular untuk mengekalkan haba di dalam rumah.

Oleh kerana ia mempunyai banyak kelebihan yang berbeza:

 • kecekapan tenaga;
 • keselamatan relatif;
 • kekompalan;
 • pemasangan dan sambungan mudah.

Rajah. 5

Untuk sebahagian besar, mereka membeli pemanas jenis ini dengan tepat kerana kecekapan tinggi. Mengambil tenaga minimum, peranti memanaskan kawasan permukaan yang agak besar. Itulah kelebihan yang tidak diragukan. Pada masa yang sama, peranti ini benar-benar selamat – jika anda mematuhi peraturan operasi. Kemungkinan kecederaan terhadap kesihatan manusia adalah agak kecil berbanding dengan pemanasan konveksi.

Bagaimana untuk memilih pemanas kuarza sebenar dalam video