Kebun raya di rantau Moscow“Para angkasawan dan pemimpi mengatakan bahawa akan ada bunga apel di Marikh”, kata-kata lagu yang terkenal itu disahkan oleh peminat. Tukang kebun dan saintis dari pinggir bandar Moscow yang menanam dan menjaga anggur dianggap sebagai arah yang menjanjikan. Variasi dan bentuk anggur yang baru sedang diuji, yang boleh ditanam walaupun di Siberia. Pinggir bandar Moscow menjadi tanah ujian untuk anggur di utara.

Kesukaran tumbuh anggur di pinggir bandar

Ciri-ciri anggur yang semakin meningkat di pinggir bandarSejak zaman purba, anggur telah ditanam di lereng selatan di negara-negara dengan iklim yang hangat. Peminat secara beransur-ansur menyebarkan anggur ke utara. Walau bagaimanapun, di latitud Moscow, budaya tidak dapat menuai sepenuhnya. Tidak cukup hari yang cerah, tempoh yang hangat untuk pematangan kumpulan. Sebagai budaya hiasan untuk gerbang, gazebos, anggur yang digunakan untuk masa yang lama, tetapi kini muncul jenis pemilihan awal dan awal, yang membolehkan untuk mendapatkan tandan matang dan disediakan untuk kayu musim sejuk.

Menanam anggur di pinggir bandarVinogradu diperuntukkan tempat yang dilindungi dari angin sejuk, terbuka kepada cahaya matahari. Ke tanah, semak belukar anggur sangat kurang, tetapi pembajaan mempercepatkan perkembangan anggur dan masak buah. Sama ada seorang amatur mendapat tuaian anggur di pinggir bandar bergantung kepada banyak faktor:

  • pilihan tapak pendaratan;
  • pilihan pelbagai atau bentuk;
  • pendaratan yang betul;
  • penjagaan tumbuhan.

Belukar anggur dikurniakan dengan akar yang “pintar”, yang akan menyesuaikan diri dengan mana-mana tanah selain daripada paya. Di rantau Moscow, anak benih ditanam dengan cerun ke tanah untuk menutup musim sejuk.

Skim penanaman anggur di pinggir bandarTapak penanaman boleh menjadi dinding selatan bangunan. Dan lubang penanaman dibuat jauh dari dinding 1 meter. Setiap belukar dijangka ditanam dengan pencahayaan terbaik pada siang hari. Ia adalah perlu untuk memilih benih anggur untuk wilayah Moscow. Jenis dibahagikan dengan banyak ciri. Bagi rantau Moscow, pilihan varieti dengan ciri-ciri awal, awal dan awal akan menjadi topikal. Jenis anggur yang tinggal di pinggir bandar tidak masak.

Related  Foto dan perihalan jenis Cherry Cherry

Menentukan rantau Moscow akan menjadi ukuran rintangan fros. Ia adalah perlu untuk memilih benih kepunyaan kumpulan pertama rintangan, yang boleh memindahkan fros ke 35 darjah dan ke atas. Walau bagaimanapun, bagi rantau Moscow, adalah disyorkan untuk melindungi spesies anggur yang tidak diingini untuk musim sejuk.Skim Penjagaan Anggur

Lubang mendarat disediakan secara mendalam, bergantung pada sifat tanah. Kedalaman lubang disediakan bergantung pada ketumpatan tanah, dari 20 hingga 50 cm. Setelah menanam tanaman, sumur dipadatkan dan disiram dengan air suam. Dalam campuran pengisian, anda perlu menambah baja organik, superfosfat, abu kayu, kalium nitrat.

Sebelum bahan ditanam, ia mestilah disediakan. Adalah perlu untuk mengeluarkan akar yang tidak dipelihara dari anak benih dan mencelupkan akar ke dalam blubber dari satu bahagian mullein yang ditapai dan dua jilid tanah liat. Bahagian atas batang itu dipotong oleh tunas pada dua tunas dan jatuh ke parafin atau lilin cair. Menyediakan anak benih harus disusun secara serong, sehingga kemudian, menjatuhkan anggur untuk penutup musim dingin, jangan memecahkannya. Tumbuh-tumbuhan muda perlu ditanam sebelum mengakar dan membolehkan mereka memulakan pembentukan hanya dua buah anggur.

Penjagaan kebun anggur di pinggir bandar

Pemanasan anggurPucuk anggur muda membeku walaupun dengan kepingan sejuk yang tidak penting, khas untuk rantau ini. Oleh itu, untuk memastikan pemeliharaan walaupun jenis musim sejuk yang tahan lasak untuk pemeliharaan perlu dilindungi untuk musim sejuk. Di sini adalah perlu untuk memerhatikan ukuran, kerana penutup yang salah boleh menyebabkan penyakit putrefactive batang, yang juga mengakibatkan kematian. Perlindungan anggur di pinggir bandar dilakukan apabila suhu minus ditubuhkan dengan mantap.

Penjagaan anggur pada musim bungaKerumitan musim semi bermula dengan pembebasan anggur dari tempat perlindungan. Pada masa yang sama, cawangan dibebaskan dari beban secara beransur-ansur. Pertama, lapisan bumi dikeluarkan, kemudian secara beransur-ansur pada waktu siang belukar disiarkan, untuk malam lagi ditutup. Terbuka sepenuhnya awal, boleh merosakkan pembekuan. Berlebihan untuk tumbuhan di bawah penutup – untuk menguburkan tumbuhan mati. Penjagaan kebun anggur di pinggir bandar selepas pembukaan semak dilakukan di kawasan berikut:

  • pembentukan semak belukar;
  • berpakaian atas dan menyiram tumbuhan;
  • rawatan terhadap perosak dan penyakit;

Related  Adakah saya perlu memilih bunga dari kentang?

Semua operasi yang dijalankan di belukar hijau, dan pengajaran tentang bagaimana untuk menjaga anggur, video pada akhir artikel itu dibentangkan dengan penjelasan terperinci.

Hanya memperoleh pengalaman dalam proses tanaman anggur yang semakin meningkat akan membantu untuk menjalankan kerja dengan pemahaman, dan oleh itu, secara kreatif. Budak semak pemangkasan diperlukan untuk mengelakkan pucuk yang tidak produktif untuk menuai. Setiap daun tumbuhan harus diterangi seberapa banyak yang mungkin pada siang hari. Pucuk yang tidak akan menghasilkan buah harus dituai dan diatur dalam semak belukar. Jika banyak tangan diikat, mereka tidak akan mempunyai masa untuk masak, buah-buahan akan menjadi kecil dan tidak enak. Belukar muda dibentuk oleh operasi sedemikian. Matang, membantu untuk mengekalkan jumlah yang betul berus.

Dari permulaan pertumbuhan musim bunga, semak itu memerlukan trellis, yang mana ia terikat atau dilekatkan oleh kumis. Ia boleh menjadi apa-apa pembinaan yang stabil, dan juga rangka kerja di bawah bentuk seni bina. Ia hanya perlu untuk menyediakan kaedah musim luruh meletakkan anggur di bawah penutup. Trellis dipasang dengan satu baris wayar atau dengan double.Tanaman padi yang banyak

Operasi musim panas hijau apabila tumbuh anggur di pinggir bandar adalah:

  • serpihan pucuk hijau;
  • pasynkovanie;
  • mencubit puncak.

Menyiram anggur dilakukan di sepanjang alur pada jarak dari batang. Akar tidak menyukai perubahan mendadak dalam keadaan pemakanan dan kelembapan.

Menyiram kebun anggur dihasilkan di sepanjang alur antara semak. Jika tumbuhan itu adalah satu, maka alur harus dibuat jauh dari batang, kerana pembasahan langsung akan mengganggu rejimen basal. Penyiraman diperlukan pada permulaan musim yang semakin meningkat, apabila jisim hijau tumbuh dan buahnya dituangkan. Pada bulan Ogos, anda tidak perlu air, beri itu akan mendapat rasa.

Related  Tumbuh pokok lychee eksotik di tingkap

Makan untuk anggur di pinggir bandar semasa musim panas adalah perlu. Gunakan organik pada awal musim panas untuk mengembangkan belukar. Kemudian, baja fosforus dan potassium diperlukan, sebaiknya dalam bentuk garam kalium tanpa nitrogen. Berpakaian di atas digabungkan dengan penyiraman sepanjang alur. Dengan pembajaan berdaun, kilang ini dikekalkan semasa musim tumbuh, menggabungkan mereka dengan rawatan fungisida. Bentuk microelements yang serasi dipilih.

Sepanjang musim, 4 pembungkusan kompleks tambahan dilakukan dan, jika perlu, diperlakukan dengan rupa penyakit dan perosak.

Varieti anggur untuk kawasan Moscow

Jenis anggur yang terbaik untuk rantau MoscowDaripada banyak jenis yang kini dizonkan di pinggir bandar, gred menarik perhatian pendatang baru. Susunan pemilihan Amerika Alpha dibuat seolah-olah untuk mereka. Bertahan dengan frost pada usia 40 tahun 0, menghasilkan, awal. Beri hitam, lazat. Vine mempunyai masa untuk matang. Kelemahannya adalah bahawa buah beri masam, tetapi mereka baik dalam memasak.

Berbagai macam Amurskiy, sebaliknya, sangat manis, terlalu awal, menahan es hingga 42 . Pada skala rasa 10 mata, dia mempunyai 8.7 mata, yang sangat baik. Belukar tahan terhadap penyakit, ia masak dengan baik, sesuai untuk membuat bentuk seni bina ringan, hibernates di bawah sekeping bahan bumbung.

Antara jenis ambar yang ringan, ia patut memberi perhatian kepada pelbagai Kay Gray. Hibrid sangat kuat, menghasilkan dan tahan terhadap semua penyakit kebun anggur yang diketahui.

Varieti anggur dijelaskan untuk kawasan Moscow tidak konvensional, dan, oleh itu, kerumitan dengan penyediaan taman untuk musim sejuk akan kurang.

Video mengenai penjagaan anggur