wicket dari paip profilMana-mana pemilik biasa yang mempunyai rumah negara, pondok, plot tanah, mahu melindungi hartanya daripada pandangan dan pencerobohan yang tidak perlu. Memasang wiket dari paip profil dengan tangan anda sendiri akan menjadi alternatif yang sangat baik untuk pilihan siap dalam pasaran pembinaan. Di samping itu, proses pengeluaran akan mengasah kemahiran anda, dan hasilnya akan menggembirakan anda selama bertahun-tahun.

Apa gunanya gerbang ini?

wicket dari paip profil di kawasan pinggir bandarProduk ini adalah permintaan di kalangan orang yang mempunyai status sosial yang berbeza selama bertahun-tahun. Ini disebabkan oleh banyak kelebihan:

 1. Perhimpunan dan pemasangan mudah. Tuan boleh mempunyai kelayakan yang rendah
 2. Ketersediaan umum dan pelbagai paip profil
 3. Bahan ini tahan terhadap pengaruh alam sekitar
 4. Jumlah kos yang boleh diterima
 5. Keupayaan untuk mencipta reka bentuk yang unik

Bersedia untuk kerja dan membuat lukisan

draf gawang dari paip profilSebelum anda mula membuat wicket dari paip profil, anda perlu membuat keputusan tentang beberapa perkara: pemilihan bahan dan alat, pemilihan dan menandakan tapak pemasangan, pembangunan lukisan terperinci.

Sekiranya anda tidak menggunakan reka bentuk yang sudah siap dan sudah mempunyai pengalaman dalam mencipta reka bentuk tersebut, anda boleh mula menandakan wilayah tersebut dan membuat lukisan. Jadi, anda boleh menjimatkan masa dan sumber.

Senarai bahan yang diperlukan:

 • paip profil untuk bingkai dengan seksyen 40 × 20 dan lebih banyak;
 • paip untuk menyokong dengan seksyen persegi (segi empat tepat) 60 × 60 dan banyak lagi;
 • Pengental (dari papan kayu, cadar semua logam atau papan bergelombang);
 • Skru sendiri untuk mengetatkan kulit ke kerangka;
 • engsel dengan wicket dengan bantalan yang dibina;
 • mengunci dan mengendalikan;
 • anticorrosive, primer dan cat;
 • simen, pasir, kerikil.

Untuk membeli semua ini, anda perlu dengan margin kecil sekitar 10-15%.

Alat yang Diperlukan:

 • gerudi dan latihan elektrik;
 • Bulgaria dan bulatan yang boleh dilepaskan;
 • mesin kimpalan elektrik dan elektrod, sebagai contoh: ANO-2, ОМА-4, МР-3 sehingga 2 mm;
 • tahap, pita pengukur, goniometer, gegelung benang nilon;
 • tukang kunci (dengan penyerang persegi);
 • Pemutar skru atau Phillips pemutar skru;
 • sekop.

Pergi ke reka bentuk wiket dan tentukannya: dimensi dan keratan rentas paip profil untuk bingkai dan sokongan, dimensi bingkai dan penyaduran, ketinggian gawang di atas tanah, lokasi engsel dan kunci.

Cuba lihat ketepatan maksimum dalam pengiraan. Lukisan yang kurang direka bentuk boleh menyebabkan bingkai asimetri tingkah laku.

Peringkat pertama adalah pemasangan sokongan

pintu dari paip profilSelepas menandakan tanah sebagai persiapan, menggali lubang di bawah sokongan. Paip yang telah dibeli untuk tiang sokongan harus diletakkan di tanah dengan 1/3 dari panjang total (harus disediakan dalam lukisan). Paip ini dirawat dengan penyelesaian anti-karat dan disamakan di dalam lubang menggunakan tingkat bangunan. Lubang-lubang itu penuh dengan runtuhan dan konkrit dengan larutan pasir dan simen dalam nisbah 3: 1.

Selepas mencurah, jangan tekan tiang selama beberapa hari.

Selepas pemejalan, gelung dikimpal kepada paip. Undercoating dan lukisan sedang berjalan.

Peringkat kedua – kimpalan rangka

Kimpalan bingkai WicketWalaupun penyelesaian itu menguatkan, adalah mungkin untuk mengeluarkan kerangka wiket dari paip profil. Segmen meja kerja yang dipotong ke dalam dimensi lukisan diletakkan di atas bangku bangku atau apa-apa permukaan tahap lain. Tempat untuk kimpalan dikupas dengan Bulgarian, fail atau kertas pasir. Kami mempunyai bahagian dalam pembinaan yang dicadangkan dan lampirkannya (sebaiknya dengan pengapit).

Seterusnya anda perlu membuat keputusan: kami memasak bingkai dengan diri sendiri atau menyewa tukang las. Untuk bekerja secara bebas dengan kimpalan arka manual memerlukan kelayakan yang sesuai.

Jangan cuba memasak sendiri, jika anda tidak mempunyai kemahiran. Ini berbahaya untuk kesihatan dan kehidupan.

Kimpalan dijalankan secara berperingkat:

 1. Kontur paip luar ditangkap.
 2. Ketegangan sudut disemak dengan benang dan goniometer.
 3. Pemisahan dalaman disita dan diperiksa lagi.
 4. Semua sambungan dikendalikan dengan pasti.
 5. Memotong, ketidaksamaan diletakkan keluar.

Dalam rangkaian terdapat video yang mencukupi mengenai topik itu: “bagaimana mengimpang gawang dari paip profil”, tetapi buat kali pertama adalah disyorkan untuk bekerja berpasangan dengan pakar.

Kepada struktur siap, engsel sokongan dan kerongsang dikimpal di bawah kunci. Adalah dinasihatkan untuk menyemak pembukaan / penutupan bingkai pada sokongan. Ia tetap menjadi primer dan cat produk dengan senapang semburan. Bingkai yang sama dari wiket dari paip profil ditunjukkan dalam foto.

Tahap ketiga adalah pelang pelapisan

lembaran profil untuk wicket dari paip profilJika di dalam sel-sel yang terbentuk di gawang unsur-unsur hiasan tidak disediakan, maka ia boleh dijahit dengan helaian keluli, kayu, panel karbon, papan bergelombang dan bahan lain.

Untuk bermula, tandakan helaian yang kami perlukan dengan saiz bingkai, selepas itu kami memotongnya dengan Bulgaria. Lubang-lubang dan lubang-lubang digerudi pada bingkai dan lembaran yang dipasang di atasnya. Penggerudian juga dilakukan di kerchiefs di bawah kunci, dan di bawah pemegang di kulit. Menggunakan pemutar skru dan skru, kami tarik helaian ke profil.

Peringkat akhir adalah pemasangan pintu gerbang. Selepas semua operasi dilakukan, anda boleh memakai engsel yang disapukan dan dicat wiket. Kami mengunci kunci ke kerchiefs dan pemegangnya.

Itu sahaja. Wicket kami yang dibuat sendiri dari paip profil sudah siap.

Pengeluaran wiket dari paip profil – video