Paheir domaPakhira doma raste preprosto, če sledite številnim priporočilom. Ta tropska rastlina prihaja iz močvirnih krajev Južne in Srednje Amerike. Vključuje 24 vrst. Po nekaterih virih je rastlina pripada družini Malvaceae, vendar po navedbah drugih virov, se je sklicevalo na baobabovyh stara. Pachira pogosto imenuje Malabar ali Gvajana kostanj podobnosti običajnih kostanja.

Vrste pahirija za gojenje v zaprtih prostorih

pahira aquatikaNajbolj priljubljene vrste za gojenje doma je vodni pahir, se imenuje tudi vodna. Njeni plodovi so užitni, se lahko uporablja v splošni obliki, vendar, ker so pogosto moko za kuhanje pijače spominja vročo čokolado. Zunaj je ta rastlina podobna stekleničnemu drevesu, zato se pogosto uporablja v bonsajski kulturi.

Pachira Gojenje doma teče zelo počasi in obrat doseže do 3 m, medtem ko je v votlini oblikovan med lubje in les nabralo vode. V naravnem okolju lahko rastlina doseže 20 m višine. Listi so usnjem, imajo temno zeleno barvo in rastejo na dolgih potaknjenjih. Vidijo lahko gladko krono zelene barve. Čas cvetenja te vrste se začne šele junija in traja do novembra. Če skrbite za ustrezno oskrbo, akvarij pachira lahko cvetijo skoraj vse leto. Omeniti velja, da v tem času ne zavrže listov, kar je značilno za podobne rastlinske vrste.

Pravila gojenja

Značilnosti skrbi za pahiri so precej preproste, zato lahko rastlina raste celo začetnike. Vendar pa mladi osebki pridobijo značilen videz v daljšem obdobju – oblikovanje poganjkov, kot tudi kurjenje, traja leta. Običajno se razvejanje začne le, če rastlina doseže določeno višino – vsaj 2 metra. Za sajenje se lahko uporabljajo tla s povprečno vsebnostjo hranil.

Če ima pahira nasipe rjavega lista, lahko to kaže, da ni dovolj vode ali preveč suhega zraka v zaprtih prostorih. V nekaterih primerih je vzrok lahko osnutek.

Lokacija in razsvetljava

svetla difuzna svetloba za pahiroRaje pahir raste doma na zahodnih ali vzhodnih oknih. Za obrat razvil v normalnem ritmu, je pomembno, da ga zaščiti pred sončnimi žarki, še posebej v obdobju od 10. do 5. ure. Poleti obrat, tako kot vsi tropski predstavniki, dobro prenaša svež zrak. Za to se lahko pahir prenese na odprto mesto brez močnih prepih, padavin ali neposredne sončne svetlobe. Prepovedano je postaviti pahirja proti grelcem.

Akvariji Pakhira v domu potrebujejo svetlo in razpršeno svetlobo. Če ne zagotovite takšnih pogojev, se bo steblo obrata začelo raztegniti, kar bo pripeljalo do izgube dekorativnosti.

Zalivanje in vlaga

pahira v vrtcuPahira raje bogate zalivanje. Vendar pa je treba zagotoviti, da voda ne sodi na cev. Uporabite toplo vodo z nizko stopnjo togosti. Zalivanje se izvede glede na premer lonca. Spomladi in poletju bi morala biti zmerna. Zelo pomembno je, da počakate, da se zgornja plast praška posuši pred ponovno polnjenjem. V jeseni rastlina zlahka prenaša odsotnost vlage, vendar se je treba izogibati pretiranemu sušenju tal. Če je pahir zagotovljen z nezadostnim namakanjem, obstaja nevarnost, da se bodo listi obesili, in če je preveč vlažen, lahko rastlina gnije.

Related  Izberite trajnice rastlin za balkon in vrtno vijolično rogati

Glede vlažnosti zraka ta indikator ne igra posebno vlogo pri gojenju te vrste. Celo zmerno suh zrak ne bo škodljivo vplival na kostanjev malabar. Vendar pa rastlin raje redno škropljenje. Izvesti jih je treba vsaj 1-2 krat na teden. Za to se uporablja samo mehka voda. Kot pri zalivanjeh je pomembno, da spremljate dejstvo, da vlaga ne pade na cev. To lahko hitro povzroči propad rastline.

Pravila obrezovanja

plodove pahireBolezni kostanjeva v Gvajani so najpogosteje posledica nepismene oskrbe. Da bi se izognili takim posledicam, je pomembno, da nenehno skrbno zagotovite rastlino. Obrezovanje se izvaja spomladi, ko se rastlina najbolj odzove na ta postopek. Zgornje veje so obrezane, ki so več kot druge, ki se raztezajo na vrh. V krajih, kjer je bilo opravljeno obrezovanje, je rastlina porasla z debelejšo krono. Po primeru drobnih dreves, pachir pogosto poskuša dati zaobljeni obliki, ki spominja na žogo. Obrezovanje mu daje okrasni videz. V specializiranih prodajalnah so včasih primerki, ki imajo prepletanje stebel. Doma lahko dosežete ta rezultat, vendar to zahteva posebne veščine in izkušnje.

Značilnosti reprodukcije

cvetenje pahireČe želite uspešno razviti tropsko rastlino, kot je pahira, bo množenje s semeni najpreprostejša možnost. Rastlina se na ta način precej preprosto reproducira pri pravilni temperaturi tal do 30 stopinj. Treba je opozoriti, da zastarela semena niso primerna, saj dolgoročno skladiščenje izgubijo kalivost. Mlada semena so prednostna. So posejane v običajni mešanici. Močno posuto s svojo zemljo ni vredno. Dovolj je, da malo semena potresemo z mehko vodo, nato pokrijemo s steklom, lahko pa tudi plastično vrečo. Najmanj tri tedne je treba nasade nenehno preverjati, prezračevati in pršiti z vodo. Ob pravilni negi poganjki se zdijo precej hitro.

Reprodukcija pahirja s potaknjenci je še ena priljubljena in učinkovita možnost. Da bi to naredili, se iz rastline izrežijo potaknjenci s peto. To počnemo pozno poleti, da zmanjšamo škodo.

Poleg tega morajo biti dana v mokro mešanico peska in šote, zajema na enak način kot v razmnoževanje semena. Zelo pomembno je upoštevati pravilen režim vlažnosti in toplote. V nekaj mesecih raste mlado drevo.

Related  Bonsai bor – umetnost edinstvenih dreves

Videoposnetek o pavzi na domu