Japonska aucubaJaponska aukuba je domači zimzeleni grm, ki pripada družini kornelij. Od treh obstoječih rastlinskih sort – kitajskih, himalajskih in japonskih, je bila ta vrsta, ki je postala udomačena v prostranosti domovine. Grm ima odlične dekorativne lastnosti, preprosto se reproducira s pomočjo semen. Obrati se lahko na vrtu in v rastlinjak.

Dom aukuba se šteje za Vzhodno in Srednjo Azijo. Višina grmišča lahko doseže 1,5-2 metra doma, in če rastejo aucoup v odprtih tleh, potem pa 5 metrov. Obstaja več vrst japonskih aukuba, ki se razlikujejo po velikosti, obliki in barvi listja. V večini primerov pa lahko rastlino prepoznamo s listi – svetla, sijajna, podolgovata oblika s pepelastimi madežmi bledo rumene barve. Zato je prišlo drugo ime kulture – zlato drevo aucuba.

ulica avgusta grm japonščinaSijajna, zimzelena rastlina je cenjena zaradi enostavne oskrbe in številnih pozitivnih lastnosti:

 • odpornost na učinke nizkih in visokih temperatur, do ostrih sprememb v njihovi temperaturi;
 • sposobnost udobnega obstoja v pogojih nizke osvetljenosti prostorov;
 • ohranitev v vseh okoliščinah zunanje privlačnosti.

Japonska aukuba je dvodomna rastlina – to pomeni, da lahko en grm lahko nosi samo moške ali ženske cvetove. Če želite gojiti sadje, ki je videti kot drva, morate obdržati posameznike obeh spolov.

fruktifikacija aukuba

Nega doma za japonsko aukuba

Cvet je precej nezahteven. Zato si lahko med jajčnim kolegom postavite lonec japonske aukube na zaprtem oknu, pod sončno svetlobo ali celo v temnem prostoru. Toda nekatera pravila oskrbe bodo še vedno v pomoč:

 1. Temperatura. Čeprav je grmičevje pripravljeno na gradient, mu je všeč zmerna klima. Za poletni čas v letu bo optimalni indikator termometra za aucubo 18-20 °. Dolg obstoj v sobi z visokimi temperaturami bo privedel do izsuševanja listov ali prezgodnjih poškodb. V toplem obdobju se lahko domači cvet vzame na svež zrak, pri čemer se izogne ​​neposredni sončni svetlobi, padavinam, vetru. Pozimi so udobni pogoji za obstoj cvetja 8-14 °. Aukuba ne zadržujte dlje časa pri temperaturi pod 5 °.
 2. Vlažnost. Za rastline, katerih domovina je subtropska, je treba zagotoviti ustrezno podnebje. Občasno morate prezračevati prostor, razpršiti rastlino le v nujnih primerih. Izgleda kot fotografija dobro urejene japonske aukobe doma, ki ne zahteva dodatne vlage:dobra vlažnost za aukuba V ogrevalni sezoni, ko stanovanje prelije s suhim zrakom, razpršite rastlino s toplo mehko vodo. Pri nizkih temperaturah se prepričajte, da listi ne tvorijo plesni iz pršenja z vodo.
 3. Tla. Najbolje je, da se aukuba počuti v rahlo in zračno tleh. Ustvarjajo se dobre razmere za cvet v hidroponiki, pa tudi pri kombiniranju šote, listov, cvetnega prahu in peska v razmerju 2: 2: 6: 1.
 4. Zalivanje. V hladnem obdobju je po potrebi potrebno napajanje japonske aukube – ko se zemlja suši. V topli sezoni cvet potrebuje obilno in redno zalivanje, vendar brez fanatizma – se ne sme nabirati presežne tekočine v loncu.
 5. Vrh preleta. Oranžna zimzelena roža je potrebna v spomladansko-poletnem obdobju. Za te namene uporabite ločeno mineralna in organska gnojila ali zapletene dodatke.
 6. Obrezovanje. Odraščanje doma, aucuba začne veliko novih poganjkov. Spomladi jih je treba razrezati, če hočeš videti lepo krono na grmovju. Za nekatere bo rastlina izgledala bolj privlačna: za to je treba robove vej odstraniti.
 7. Presaditev. Vsako leto je dovoljeno, da se v drugo posodo presadijo polno rastlino. Mladi poganjki, ki se redno začnejo z rastlinami, se lahko spomladi vsaj vsako leto presadijo.

Pri skrbi in presajanju rastline je potrebno upoštevati previdnostne ukrepe, saj je aukuba strupeni grm. Možni neželeni učinki: bruhanje, vnetje gastrointestinalnega trakta, diareja.

Reprodukcija rože

Japonska aucuba steblaObstajata dve različici reprodukcije aukobe:

 • semenska metoda;
 • način razmnoževanja.

Related  Seznanimo se z zdravilnimi lastnostmi alokacije

Za domače razmere je druga vegetativna metoda najpreprostejša in najprimernejša. Najboljša obdobja za prireditve so spomladi (zgodnje) ali pozno poletje – zgodnja jesen.

Prej, morate pripraviti potaknjencev, jih očistite iz listov, pri čemer le 2-3 listov, ne več.

Če želite narediti grmovje, ga je treba postaviti v mešanico pesek-šote ali zmerno vlažni pesek, prekrit s filmom.

Občasno je treba mlade poganjke prezračevati in razpršiti, da bi ohranili optimalen temperaturni režim za njih (20-22 °). Vrezane sadike se lahko potapljajo v lončke.

Nenavadne lastnosti aukobe – učinek rastlin na življenje ljudi

ulica aucuba japonščinaVedno hodili okoli eksotične, podobne plemenitim kovinam, znaki aukuba in sujeverja. In do danes je grm se šteje za najmočnejši amulet miru v družinskem in družinskem odnosu. Aukuba ustvarja takšno “mikroklimo” v hiši, v kateri ljudje, ki živijo v njej, čutijo enotnost in enotnost družine. Pozitivna energija se prenaša iz rože ne samo na prebivalce, ampak tudi na obiskovalce hiše.

Druga značilnost cvetov je tudi sposobnost privabiti bogastvo in srečo v hišo. Človek, ki skrbi za rastlino, lahko najde več moči, samozavesti in odkrije potenciale, ki še niso bili odkriti. Zato strokovnjaki vedno priporočajo, da aikubi skromne, sramežljive, nesramne in samozavestne ljudi.

Edinstvene lastnosti aukuba – video