Adzuki fižol iz JaponskeAzijska regija je skupaj z ameriško celino postala največji center za distribucijo različnih stročnic. Azuza fižol, ki je zelo priljubljen na Japonskem, je bil odkrit in gojen na jugovzhodu Evrazije.

Danes je težko natančno povedati, kje so ljudje najprej okusili sladek okus majhnih rdečih rjavih semen te vrste, je jasno le, da se je to zgodilo več tisoč let pred novo dobo. Japonska in Nepal se bore za pravico, da se imenujejo domovina Azuke, čeprav se divji sorodniki zdaj ne identificirajo samo v teh državah, temveč tudi v Koreji, na jugovzhodu Kitajske in na Tajvanu.

Dejstvo, da ima poleg svetovnega japonskega imena fižola na Kitajskem, v Koreji, v Vietnamu in celo v nekaterih državah Indije lastno zgodovinsko ime o antiki in širjenju kulture.

Adzuki fižol se goji v azijski regijiZ razvojem vezi med državami se je vse bolj zanimalo način življenja drugih narodov, vključno z njihovimi kulinaričnimi preferencami.

Beans adzuki aktivno raste ne le v azijski regiji, temveč tudi v številnih afriških državah, na Madagaskarju in na Sejšelih, kjer podnebje omogoča popolno dozorevanje te koristne toplotne vrste.

Opis bioloških značilnosti azuki fižola

Adzuki Beans CvetiAdzuki fižol spada v družino stročnic in je v skladu s sprejeto klasifikacijo predstavnik rodu Vigna. Adzuki ali Vigna kotna je zelnata letna rastlina v kulturi, ki ima videz debelih grmov, z višino do 90 cm grmov. Divje sorte so bolj pogosto zakrčene oblike, ki se lahko v stiku z zemljo zlahka pritrdijo s pomočjo korenin, ki so nastale na vozliščih.

Osnovno, doseže dolžino korena palice 50 cm. Stebla so izmenično urejena z gostimi trikotnimi listi z nasadnimi konicami. Krtačne socvetje adzuki fižola, ki združuje od 2 do 20 cvetov, se oblikujejo pri razvijanju pedunčkov. Rože so majhne, ​​biseksualne, svetlo rumene, lahko tudi samoprašne, včasih pa pri nastanku jajčnika sodelujejo tudi žuželke. Masovno cvetenje traja do 40 dni, pod ugodnimi pogoji pa lahko rastline trikrat ponovno sprosti cvetove peclje in prinese dodatne donose.

Po opraševanju se oblikuje cilindrični, zoženi do konice dolžine 5 do 13 cm. Debelina fižola je le 5-6 mm. Če so mladi jajčniki adzuki fižola gosto izpuščeni, so zrele stružnice, ki vsebujejo 5-14 semen, skoraj prazne. Cilindrična, zaokrožena semena fižola, za katere gojijo kultura, ne presegajo 5-8 mm v dolžino, premera 5,5 mm.

Related  Ali želite vedeti, kje raste ananas v naravnih okoliščinah?

Adzukijevo polje fižolaBarvanje, ki je fižolom dajalo eno od imen, je najpogosteje res rdeče, vina, vendar so pestra, rjava in smetana. Trajajo najmanj pet let, vendar začnejo kaliti pri temperaturi 6-10 ° C.

Za uspešno rast, cvetenje in plodovanje adzuki fižola je potrebna temperatura 25-34 ° C. Trajanje rastne sezone je 60-190 dni, odvisno od raznolikosti in podnebnih pogojev gojenja.

Sestavine fižola Azuzaki

Fižol iz Adzuki fižola ima aromo sladke okusne in navadne aromeTo vrsto fižolja ljubijo mnogi prebivalci Azije zaradi občutljive oreščke arome semen in njihovega sladkega okusa. In kakšna je sestava adzuki fižola, in kaj pričakovati od kuhanih jedi? Izkazalo se je, da je eksotična vrsta stročnic zelo zanimiva ne le iz botaničnega, temveč tudi iz prehrambene točke. Na 100 g zrelega semena Adzuka:

 • 13,4 g vlage;
 • 19,9 g beljakovin;
 • 62,9 g ogljikovih hidratov;
 • 12,7 g vlaknin;
 • 0,5 g maščobe.

Treba je omeniti, da bi moral izdelek, ki je bogat z ogljikovimi hidrati, imeti visoko energetsko vrednost. Dejansko je vsebnost kalorij rdečega fižola adzuki 329 kcal.

Toda v ovalnem rdečem semenu so kalcij in železo, fosfor in magnezij, cink, kalij in drugi elementi v sledovih. V adzuki veliko vitamina A in tiamina, riboflavina in niacina, vitamina B6 in folne kisline. Zanimiva je tudi aminokislinska sestava dragocenega živilskega proizvoda. Koncentracija maščobnih kislin v 100 gramih semen je 113 mg linolne kisline 50 mg in oleinska kislina.

Adzuki bean desertGojitev adzuki fižola pomaga obogatiti tla z dušikom, ta kultura je priznana kot odlična krmna rastlina. Toda kaj je koristno za fižol te vrste za človeka?

Kaj je koristno za fižol Azuza?

Valji z polnjenjem fižolaBogate mikroelementne, aminokislinske in vitaminske sestave adzuki fižola niso mogli spregledati zdravniki in vsakdo, ki se trudi spoštovati pravila zdravega prehranjevanja. Zaradi bogastva aktivnih snovi v semenih prispevajo jedi iz njih:

 • izboljšanje dela srca in krvnih žil;
 • boljša sestava krvi;
 • stimulacija sinteze eritrocitov;
 • zaščita telesa pred vplivi okolja in razvoj tumorskih procesov;
 • odstranitev odvečne tekočine iz telesa zaradi odstranitve edema in zmanjšanja obremenitve na več notranjih organih;
 • učinkovito čiščenje telesa toksinov in prekomernega holesterola;
 • izboljšanje gastrointestinalne motilitete;
 • hitra nasičenost telesa z najbolj dostopnimi in potrebnimi snovmi za življenje.

Danes aktivno proučujejo protitumorske in hepatoprotektivne učinke ekstraktov rdečega fižola.

Ženske v Aziji, kjer vedo, kako koristni fižol, uporabljajo Adzuki za izboljšanje laktacije, moke iz semen pa se uporabljajo v številnih tradicionalnih kozmetičnih izdelkih, pa tudi pri pripravah na zdravje kože in las. Azuki je dragocen prehrambeni proizvod, ki potrjuje kalorično vsebnost rdečega fižola in njegovo sestavo. Toda z uporabo hrane, bogate z ogljikovimi hidrati iz te vrste stročnic, je izredno pomembno vedeti ukrep in upoštevati morebitne kontraindikacije.

Azuzuki je orodje mode in šokantno

Jocularna brada Adzuki fižolaPoleg prehranske in medicinske vrednosti se je adzuki fižol lahko izkazal za edinstveno subkulturo. Leta 2007 je japonski umetnik Takao Sakai začel projektno ekscentrično v očeh mestnih ljudi, ki so sčasoma pridobile svetovno slavo. Fotografije Takao, ki je prikazoval ljudi z bradami iz tradicionalnih japonskih adzuki bobov, so povzročili nasmeh in vprašanja milijonov gledalcev.

Related  Težave dracaena – rumeni in suhi listi

Danes je šaljivski projekt Japoncev presegel meje, ki jih je določil, v deželi vzhajajočega sonca pa je več kot 1,5 milijona ljudi, ki so vsaj enkrat poskusili na brado iz karamelno vezanih semen rdečega fižola.

Ekstravagantna moda za brado iz adzukiKot je sam priznal Sakai, ni mislil, da bi njegova zamisel postala modni trend. Toda mediji po vsem svetu, ki so se lotili novic, so hitro razširili nenavadne fotografije in verjetno pomagali pri rojstvu ekstravagantnega načina.

Fižol Azuki v kuhanju

Seme Adzuki se uporabljajo za pripravo različnih jediKar zadeva neposredni cilj fižola, adzuki fižol je tradicionalna sestavina številnih jedi v japonski, kitajski in vietnamski kuhinji. Semena se aktivno uporabljajo v Koreji, Maleziji in zdaj v številnih državah v Afriki.

V tem primeru se seme porabi v zrelih in zelenih oblikah. Na zahodu in v korejski kuhinji so priljubljene jedi iz kaljenih zrn.

Načini za pripravo rdečega fižola so številni, tako kot mung fižol, ta vrsta zelišč ni treba predhodno natočiti in dokler se seme ne pripravi na 40 minut kuhanja.

Sladki poseben okus kuhanih semen je določil glavni namen rdečega fižola, ki se aktivno uporablja v slaščicah.

Adzuka polnjenje za palačinke in piteMasa sesekljanih semen je odlično polnjenje za klasične pite, palačinke in riževe kroglice, tako ljubeče na vzhodu. Na osnovi uporabnih rdečih fižol naredijo celo sladoled, rezan fižol nadomestijo kakav in kavo, naredijo okusno in zelo hranljivo pijačo.

Sladoled iz adzuki fižolaBeans adzuki se ponaša s ponosom med izdelki, ki se uporabljajo v ritualni hrani, ki jih služijo veliki dogodki in praznovanja. Primer tega lahko služi kot patties Sakura moti, sestavljen iz lupine riževega testa in polnjenja rdečega fižola. To poslastico tradicionalno najdemo na japonski mizi spomladi, ko praznujemo praznike deklet.

Related  Kako izbrati in hraniti svež ananasa

Patties od Sakura motiNa Kitajskem lahko poskusite sladko fižolsko juho, ki poleg adzuija potrebuje tudi vodo, malo vanilije in rjavega sladkorja. Okrasite posodo s semeni lotosa ali sezama, pa tudi kandirana zrna rdečega fižola.

Video o Azuki fižolih