Odličen amaryllisIz daljših držav so italijanski, španski in portugalski mornarji nosili čudne rastline, nakit in začimbe. Torej, leta 1714, prvič, amaryllis žarnice udaril v Evropo. Najprej sajenja cvetni peclji zdi visoka, nato pa na njihovi vrhovi razkriti roza cevasti cvetovi Amaryllis, in vse, ki obdaja prostor ovojnico cvetlični vonj.

Eksotična cvetna kultura je hitro dosegla vrsto priljubljenih in žarnice iz Južne Afrike so šle po svetu. Enostavnost gojenja in nepretrganosti privabljajo cvetličarje mnogih držav. Vendar pa niso vedno rastline zadovoljne lastnike z rednim cvetenjem. Navdušenci holivshie in cenjenih žarnice v rastlinjakih in vrtnarjev, ki so poskušali priti cvetje na prostem, pogosto pritoževali, da ni Amaryllis cveti, vendar samo proizvaja gosto zelene liste.

Lepe cvetlice amaryllisOd takrat je minilo mnogo let, rastlina je razkrila vse svoje skrivnosti, zdaj pa za nekatere ljubitelje notranjih kultur, domači amaryllis se zdi muhast in trmast.

Dejansko to ni povsem res. Če poznate nekatere značilnosti rastline in upoštevate njegovo poreklo, bodo cvetove Amaryllis zavidle z zavidljivo stalnostjo in videzom ter neverjetno aromo.

Domači amaryllis izvirno iz Južne Afrike

Vprašanje: “Kako narediti Amaryllis cvet?” Vznemirilo veliko misli. Celotna skrivnost je, da mora obrat simulirati pogoje, ki so blizu njegovemu naravnemu stanju.

Domači amaryllis lahko prosim s periodično bogato cvetenjeAmarilije na prostem so rastline z izrazito vegetacijsko dobo in obvezno obdobje počitka. Prvi znaki aktivnosti žarnice, mirujoči del spomladi in celo poletje, kažejo v marcu – prvi jesenski mesec na južni polobli. Bilo je v tem času dež, temperatura doseže udobno 20-25 ° C, in skalnata pobočja pokrita z bujnimi socvetja, sestavljena iz 6-12 velikimi roza cvetovi.

Cvetenje Amaryllisa traja do šest tednov, potem socvetje zbledi, v njihovem kraju pa so usnjeni podolgovati listi, ki rastejo skozi zimo in spomladi. Odkritje listov govori o pripravi Amaryllisa za čas počitka.

Za dober občutek domačega amarilisa so ustvarjeni pogoji, podobni tistim v rastlini v naravi:

  1. Ker tvorbo pecelj in bogged nazadnje cvet kulture zaliti enkrat površinska plast zemlje posuši in hranili dvakrat kompleks mesec sredstvo.
  2. Interval med cvetenjem in tvorbo listov se uporablja za presaditev žarnice in ločevanje otrok od nje.
  3. Zalivanje se zmanjša, ko listje začne rasti in se ustavi z odtekanjem.
  4. Amaryllis držimo pri temperaturi +9 ° C. Temperatura se ne poveča, dokler rastlina še ne kaže znakov rasti.

Amaryllis ljubi osvetljene prezračevane prostoreČe amaryllis ne cvetijo, morate razumeti možne razloge za to in poskušati popraviti situacijo. Popki cvetenja v globini žarnice so postavljeni vsaj v sezoni pred prihodnjim cvetenjem.

V naravi kultura raje osvetli prezračevana območja z odcepljeno zemljo. Na domačem kraju je primerna mešanica tal, sestavljena iz dveh delov šote, enake količine ilovice, enega dela perlita ali peska. 6 litrov takšnega substrata je pomešan s kozarcem kostne moke in čebula je zasajena tako, da je večina ostane nad tlemi. Hkrati pa domači amarilis ne prenaša prekomerne, vendar zlahka prenaša suho.

Razlogi za pomanjkanje cvetja v amaryllis

Razpon Amaryllisa se širiZapusti nastanek popkov Amaryllis lahko, če krši vrstni red, ki ga uvaja narava, na primer:

  • postavite rastlino v neprimerne vlažnosti ali temperaturne razmere;
  • zapustite žarnico pri sajenju;
  • rastlina v gosto, preprečuje rast substrata koreninskega sistema.

Senčen amaryllis v senci lahko povzroči tudi, da je njen lastnik zaskrbljen zaradi poslabšanja kakovosti cvetenja. Zaradi daljšega pomanjkanja svetlobe se število popkov zmanjša, cvetovi amaryllis tinkle.

Prenos rastlin iz sence v sonce bo v prihodnjem letu pomagal uživati ​​bolj puhasto socvetje.

Razmere, ko je amaryllis cvetov veliko manj kot pred letom dni, ali cvetni brsti se sploh ne razvije, lahko cvetličar opazuje, če:

  • Žarnica je bila izpostavljena minus temperaturam;
  • obrat je izčrpan zaradi velikega števila otrok, ki so se razvili, vendar niso časovno ločeni;
  • zeleni hišni ljubimec ni imel popolne okrevanje.

Ko se pojavijo cvetovi in ​​listi, se balonske rastline aktivno napolnijo s silo. To ni samo zaradi prejema hranljivih snovi iz tal, temveč tudi zaradi fotosintetskih procesov, ki jih zagotavljajo listi. In tokrat in poznejši čas počitka za amaryllis je izredno pomemben.

Za najboljše cvetenja Amaryllis rastlin je treba izvesti celoten letni ciklus, in izkušeni pridelovalci naj ne reši malo Uvelega liste, in počakajte, da se posuši in vihra stran seveda.

Bujno cvetenjeVčasih je vprašanje: “Zakaj ne cvetijo amarijevih cvetov?”, So vprašali cvetličarje, ki so lani še posebej zadovoljevali še posebej veliko število rožnatih popkov. Običajno odrasla žarnica daje en sam cvetni koniček. Ko se dve močni socvetji zanihata po tleh, je to resna obremenitev za rastlino. Očitno je, da lonček, ki se je lani dobro delal, ne bi mogel v celoti obnoviti in je nekako “počival”. Podobno tudi amaryllis, ki v preteklih sezonah ne samo cveti, temveč je tudi semena ali otroke.

Ni važno, če amaryllis ne cvetijo, čebulice, ki niso dosegle starosti 3-6 let. Takšne rastline še niso nakopičile potrebnih sil in niso oblikovale brbončic. Zelo mladi osebki v domu ne spada v “mirovanja”, tako da, za razliko od odraslih Amaryllis krog toplo, nakrmiti in napojiti, čaka odraslosti.

Če žarnica naknadno prejme pristojno oskrbo, zalivanje in zgornje obleko, ni razloga za skrb. V prihodnosti bo amaryllis spet prosim z obilico roza dišečih cvetov.

Agrotehnična pravila oskrbe amaryllis – video