razne irises na vrtuNeverjetno lepa je na vrtu ali na cvetlični vrt, ki irises izgledajo iz trajnih cvetov, sajenja in nege na odprtem tleh, ki ne zahteva preveč truda. Rastlinska roža je lahko spomladi in jeseni dva tedna po koncu cvetenja.

Sorte irises

Obstaja več kot dvesto sort “severne orhideje”, saj se pogosto imenujejo florikulturisti Irisa. Najbolj priljubljena vrsta raste skozi to mokrišč, japonskih in nizozemski perunike, sajenje in nego na odprtem terenu, ki se po možnosti opravi zgodaj spomladi. Po sajenju cvetja ne zahtevajo dodatnega zalivanja ali hranjenja. Edino, kar morate storiti pravočasno, je odstraniti zbledljive liste in popke, ki se izklopijo.

močvirske irisesIriše močvirja – oranžne, rumene ali zlate socvetje na tanek nasičenih zelenih steblih, dosegajo višino enega in pol metra. brežuljke v bližini ribnikaRastlinske rastline v glavnem okoli ribnikov, bazenov, jezer. Hkrati cvetovi popolnoma soobstajajo na suhi tleh, hranijo na elementih v sledovih in ne zahtevajo dodatnega zalivanja.

Japonske irisesJaponske irisi nimajo nobenega vonja, dosegajo 80 do 100 centimetrov višine, imajo socvetje s premerom do 25 centimetrov. Ta rastlina posadimo predvsem v tleh z nizko kislostjo, ki ne vsebuje apna. Pri zalivanju so japonske irisi najbolj cvrsti med cvetenjem, kadar je potrebna zmerna vlaga.

nizozemski irisesNizozemski irisi ali čebulice so najbolj priljubljeni na osrednjem območju Ruske federacije, kjer je podnebje zmerno in post ima zadostno kislost. Zalivanje je zmerno, odvisno od vremena. Hkrati se cvetenje zgodi, ko temperatura zraka ostane stabilna v 20-25 stopinjah toplote, ne glede na vsebnost vlage v tleh.

Zasaditev irisov v tleh v Sibiriji ali v severnih regijah se izvaja ne prej kot maja, ker lahko prejšnje japonske žarnice zamrznejo ali gnetijo.

Spomladi pristanek

postelja z irisesSajenje irisov spomladi v zemlji se izvaja po predhodni pripravi tal. Izbrani kos zemlje je previdno izkopan, oplojen z majhno količino gnoja ali drugega naravnega gnojila. Če ne posadimo japonskih irisov, lahko dodamo kredo, nizozemsko in brado v apnenec.

Related  Dekoracija koče – iris barja

pravilno in nepravilno iztovarjanje irisovPripravljene žarnice (nizozemske sorte) so razvile korenike, ki se zdravijo z protiglivično raztopino, nato pa sušijo nekaj ur. Luknje za rastline so izkopane 5-7 centimetrov globoko, jih posuti s peskom. Žarnice so zasajene v luknjah na razdalji 10 centimetrov drug od drugega. Niso močno pritisnili, da se ne pokvari korenine, potresemo z mehko zemljo in pesek.

Takoj po izkrcanju je potrebno malo zalivanje, da se tla “določijo”.

Po tem, v dveh do treh tednih, rastline niso splaknjene. Potem, po potrebi odstranite bledo ali suho listo s prunerjem ali ostrim nožem.

Jesensko pristajanje

jeseni posadimo irisesSesanje irisov v tleh jeseni se izvaja šele po predhodni pripravi žarnic. Ko se rastline zbledijo (običajno sredi ali konec junija), jih izkopljejo, operejo v topli vodi s šibko raztopino kalijevega permanganata in posušijo. Zelene pločevine niso rezane, ampak jih tkane med seboj v piknik, nato pa jih padejo na suho mesto do jeseni.

razdelitev grmovja irisov za razmnoževanjeV jeseni se posušene stebla odstranijo, tako da ostanejo le žarnice, ki se zdravijo s protiglivično formulacijo. Kosi se kopajo na globini, ki ne presega pet centimetrov na razdalji 7-12 centimetrov drug od drugega. Nad površjem zemlje ne smejo biti ostanki stebel, sicer obstaja nevarnost zamrzovanja celotne žarnice pozimi. Po pristanku tla niso zaliti.

Najboljši čas za izkrcavanje je prva polovica septembra, ko temperatura zraka ne pade pod 17 stopinj Celzija.

Skrbite pred prezimovanjem

obarvanje irisov po cvetenjuNa splošno skrb za irises v odprtem prostoru zahtevajo minimalno – redko ali zmerno zalivanje, odstranitev starih listov in socvetja. Za prezimovanje pa jih je treba temeljito pripraviti, še posebej, če so rastline posajene jeseni. Po pristanku so luknje pokrite s tacami jelke ali drugih iglavcev. Ni priporočljivo uporabljati gostega pokrova sintetičnega ali umetnega materiala – pod njim je prednastavljena zemljišča, in žarnice gnilobe vso zimo. Pri prvem snegu je priporočljivo, da jih potresemo čim bližje cvetni postelji z irises. Prvi poganjki se pojavijo skoraj takoj po taljenju snega spomladi – v marcu in aprilu.

Related  Beli vrtni vrt lahko okrasi katerokoli stran

Najbolj nezahteven pri skrbi za vrste

Iris je razcvetalaNizozemske sorte irisov so med najpreprostejšimi. Po zaključku cvetenja jih ni mogoče premakniti. Zeleni listi bodo zadovoljili oči do zime. Potem jih je mogoče preprosto odrezati pod samim temeljom in pokrivajo tudi zimo cvetlično posteljo. Spomladanska fotografija irisov na odprtem polju jasno kaže, kako hitro nizozemska vrsta cveti pri optimalni temperaturi. Slepa sapa vlaži vlažno tla, zato rastline še ni treba voditi do cvetenja.

Čas cvetenja je 4-6 tednov, po katerem se lahko cvetenje odstrani.

Koristne lastnosti

Irises so edinstvene rastline, ki absorbirajo iz tal vseh bakterij in škodljivih mikroelementov. Na njih se hranijo. Zato je priporočljivo, da se cvetje vsake štiri leta spremeni v novo mesto. V starem cvetličnem rastlini lahko rastejo še druge, bolj kapricične rastline in celo sadni in zelenjavni pridelki – tla z njimi bodo dekontaminirana.

Na novem mestu se irises ponovno lotijo ​​dela na absorpciji bakterij in škodljivih mikroelementov. Priporočljivo je, da leto pred pristanitvijo gnojijo gnoj z gnojem in takoj pred sajenjem z ekološkimi vrtnimi gnojili. Vendar pa so nizozemske sorte zelo dobro sprejete brez take priprave. Root iris sistem je dobro razvit, tako da, ko kopanje žarnice morali biti zelo previdni, da ne poškodujete “zapletla” korenine.

Tranzitnost sajenja iris – video