kumbrijska orhideja v vsej svoji slaviNekaj, ki ne more izraziti občudovanja, videl, kako cvetočo orhidej Cumbrije cveti. Neobičajno barvo in oblika cvetnih lističev sta bila pridobljena s prečkanjem sort Oncidium, Miltonia, Brassia. Obstaja veliko sort Cumbria, jih lahko razlikuje samo s stellate oblike cvetov in prisotnost psevdobulb. Hibridni izvor zagotavlja rastlino odpornost na bolezni in nepretrgano oskrbo.

Opis vrste

cumbria cvetje domaCvet se pripisuje simpodijskim orhidejam. Podolgovata so velika pseudobulja do dolžine 8 cm, na katerih se nahaja več dolgih in ozkih listov. Barva listov je temno zelena, dolžina lahko doseže 0,5 m, v notranjosti osrednjega dela notranjega jedra je opazna. V cvetenju se iz vsakega pseudobulba pojavijo 1-2 peclja s čepki, ki se na koncu cvetenja odstranijo skupaj s čebulicami. Po tem cvet oblikuje nove psevdobulje.

Morate kupiti rastlino s 3 ali več pseudobulbami, tako cvetovi bodo rastejo dobro in cvetijo. Če ima kumbrijska orhideja samo eno žarnico, bo umrla po cvetenju.

Premer cvetov je 2-10 cm, najpogostejše rdeče sorte z belimi ali rumenkastimi peclji. Vendar pa obstajajo tudi sorte z rumenimi, vijoličnimi, barvnimi cvetnimi listi.

Osnove gojenja rastline

cvetje cumbria domaPravila skrbi za domače orhideje Cumbria doma so preprosta, vendar morajo biti znana, da ustvarijo ugodno okolje za razvoj in cvetenje rastlin.

Korenine orhideje Cumbria so tanke in lahko poškodovane. Lahko se nahajajo v notranjosti lonca in na površini podlage. Rast rastline navzgor spodbuja nastanek novih psevdobuljev. Dokler stare pseudobulbe umrejo, roža ni presajena.

Izbira lokacije lonca in svetlobe

Rastlina pripada fotofilnim, vendar morajo biti sončni žarki raztreseni. Neposredna izpostavljenost soncu povzroči opekline tankih in mehkih listov. Poleti je rastlina postavljena na vzhodni, severovzhodni ali zahodni okenski okvir. Če okna gredo na jug, potem morate ustvariti lahka črna mreža, til.

Pozimi je cvet lahko v stanju počitka ali cvetenja. Spalne rastline ne potrebujejo dodatne osvetlitve, zato je priporočljivo, da ustvarite svetlobni dan najmanj 12 ur. Od intenzivnosti osvetlitve bo odvisno odtočnost cvetov orhideja.

Related  Skrbno skrbite za azalejo doma

Temperatura in vlažnost

z ustrezno skrbnostjoCumbria – cvet je neobčutljiv na temperaturo v sobi. Najbolj ugodna temperatura je 18-25 ° C.

Za razliko od drugih orhidej, ta hibrid ne zahteva sprememb pri dnevnih in nočnih temperaturah. Cvet ni treba vzeti na balkon ali v drugi hladni sobi za aktiviranje cvetenja.

Med nastankom pedunja je bolje zagotoviti rastlino z večjo vlago v prostoru. Če želite to narediti, v bližini lonca lahko postavite posodo z vodo ali razpršite liste z majhnim razpršilom. V času cvetenja ali pomirjevanja ni potrebno zvišanje ravni vlage, zadostuje raven 25-30%.

Način zalivanja

redno zalivanjeKo skrbi za orhideje Cumbria doma, je pravilno zalivanje rastline zelo pomembno. Voda se lahko uporablja le mehko, da ga mehča, prehaja skozi filter, brani, zavre in ohladi. Če vodo cvetite od zgoraj, se vlaga hitro vrti skozi lubje, ne da bi ga močno ojačala. Zato je najboljši način za navlažitev substrata podvodno namakanje.

V majhni kotlini ali širokem vedru prelijete tople mehke vode in na dnu postavite lonec orbida Cumbria. Raven vode ne sme biti nad robom lonca, tako da se psevdobulji ne mokrajo. Če pride voda na njih, lahko hitro gnjavi.

Za vzdrževanje lonca v vodi je potrebno 5-20 minut. Cvetoče rastline zahtevajo več zalivanja, pri miru v orhideh priporočamo le malo navlažijo. Ko je pot z rožo odstranjena iz vode, jo pustite, da stoji na dnu kopeli, tako da bo odvečna vlaga iztekla. V nasprotnem primeru bodo korenine ponudbe gnile. Po ponovnem sušenju substrata se ponovi potopitev. V vlažnih prostorih se to zgodi 10-14 dni, med ogrevalno sezono 5-7 dni.

Izbor substrata in lonca

Tla za Cumbria bi morala biti zelo lahka. Standardna kombinacija šote, zemlje, peska se ne uporablja. Osnova substrata je borovo lubje, v katerega se dodajo sesekljano suho mah in premog. Kot odtok na dno lonca položi koščke pene, ne absorbira vode, bo zagotovil suhost korenin.

Če je prostor preveč suh zrak, je substrat obogaten z granulami perlita. Spodbuja zadrževanje vlage pri koreninah. Povečanje prepustnosti zraka na koreninah bo pomagalo kokosovim, pene plastičnim žetonom.

Podlago lahko izdelate samostojno ali kupite pripravljeno mešanico v cvetličarski trgovini. Pot se izbere z majhnim volumnom, tako da jo korenine popolnoma napolnijo in ostane še nekaj prostega prostora. Za razliko od drugih orhidej, koreninski sistem Cumbrije ne marajo sončne svetlobe, zato je optimalna zmogljivost iz keramike ali plastike. Za velike rastline je bolje izbrati stabilno težko lonec.

Related  Elixir energije in moške moči – orehi z medom

Reprodukcija in presaditev Cumbrije

presaditev rastlinCvet ne prenaša presaditev, zato jih je treba narediti le, če je potrebno:

  • se veliko število psevdobulbov nahaja nad površino lonca,
  • opazimo gnitje dela koreninskega sistema,
  • tla so slanica iz pogostih gnojil.

Novi lonec je izbran s premerom 1-2 cm večji od prejšnjega. Rastlina mora biti v mirovanju, odstraniti je treba vse pedunke, stari rumene pseudobulje. Normalna periodičnost presaditve Cumbrije se upošteva enkrat v 2-3 letih.

V postopku transplantacije je mogoče razdeliti rastlino odraslih v več ločenih cvetov. Za to so pseudobulji s koreninami skrbno ločeni in poskušajo jih zmanjšati. Bolje je, če v vsakem obratu obstajajo stare in mlade čebulice. Stari bo zagotovil hrano, mlado cveto.

razmnoževanje s potaknjenciKrasti preloma morajo biti posuti s palcem premoga. Ločene rastline so pritrjene na držalo za palico in začnejo z vodo šele po enem tednu.

Kdaj in kaj gnojiti rastlino

gnojilo za orhidejeVrh preliv je pomemben proces pri skrbi za cambrian doma, fotografija najboljše gnojila je predstavljena spodaj.

Za prehrano se uporabljajo kompleksne hranilne snovi. Pridobiti novo zdravilo, morate postopoma povečevati odmerek, tako da se rastlina uporablja za to.

V času rasti in cvetenja gnojilo nanosite na substrat: od februarja do oktobra. Produkt dodamo v kopalno vodo ali razpršimo z raztopino listja skozi fino škropilnico. Da bi pretirano količino gnojila ni potrebno, cvet ne bo rasel ali cvetel bolje.

Cvetenje

pleša s cvetočo kumplantno orhidejoPedunci se pojavijo iz nastalih psevdobulbov kadarkoli v letu. Če se je puščica pojavila pozimi, se priporoča, da rastlina označuje, tako da se majhni brsti ne spustijo. Cumbria, katere fotografija je predstavljena spodaj, ima eno cvetlično steblo.

Če orhideja ne cveti več kot 12 mesecev, potem signalizira prekomerno namakanje in hranjenje.

Ko se pojavi nov psevdoblut, je treba zmanjšati pogostost zalivanja, zato se bo nagubala. Zmanjševanje namakanja se izvaja 2-4 tedne, po katerem se mora v rastlini pojaviti cvetni brsti. Takoj ko se to zgodi, se običajni način napajanja vrne.

Related  Učenje, da raste afriška lepa gerbera na vrtu in v sobi

Morebitne bolezni in škodljivci

skrbna negaTako kot vsa rastišča lahko orhideja razvije tudi glivične ali bakterijske okužbe. V prisotnosti gliv se na površini listov pojavijo majhne pike, toda to se ne odraža na rastu ali cvetenju. Bolezen rastlina se zdravi z raztopino fungicida.

obrat potrebuje pomočDruge morebitne naraščajoče težave so:

  1. Temne madeže na listih. Razlog je mokri substrat. Treba je zmanjšati količino zalivanja.
  2. Pseudobulbe so nagubane, listi pa rumeno. Razlog je pojav polžev v loncu. Potreben je zgodnji presadek s substitucijo substrata.
  3. Pojav rumenih površin na listih. Te so posledica presežka neposredne sončne svetlobe. Priporočljivo je, da se lonček preuredi ali zatemni.

Tudi za rastlino so nevarne pajkovice, bele rdeče, ušesne orhideje, skutel, trepalnice. Za njihovo odstranitev se uporabljajo posebni preparati.

Z lahkoto lahko raste cvet z vsemi priporočili oskrbe doma, fotografija doma Cumbria je predstavljena spodaj.

Vrste Cumbria orhideje

Obstaja veliko sort hibridnih orhidej te vrste. Najlepše bomo predstavili na fotografiji.

Cumbria phalaenopsiskumplerja phalaenopsis

Bellara Margarita Holmbeallar margarita hrib

Katalonski Pacific San SpotsKatalonski Pacific San Spots

Colemana Tropic JungleColemana Tropic Jungle

Odontoglossum Stirbik

Odontoglossum Hansueli Isler

Odontoglossum Cumbria ElegantnoOdontoglossum Cumbria Elegantno

Na videou za usposabljanje si lahko ogledate osnove oskrbe za domačega doma.

Priporočila za skrb za Cumbria – video