Ciklama cvetovMed različnimi rastlinami v zaprtih prostorih so takšne cvetlice, ki se pogosto uporabljajo kot darilo. Get lonec lepih cvetočih grmovnic ciklame, vijolično ali Anthurium dvojno veselje: “. Seme” te barve ne primerjati s šopkom, ker je hitro posuši in grm za dolgo časa bo prijeten za oko, poleg tega lahko celo dala

Cyclamen je zelena trajnica družine Mersin z zelo svetlim in bogatim cvetenjem. Njegov prvotni pisane socvetje v obliki metuljev s krili dvignjenimi ponosno dvigajo nad listje na dolgih stebel in tvorijo čudovito cvetlični kapo, s katero se je preprosto nemogoče, da prenese. Da, listi pa s svojimi zaobljenimi oblikami in lahkim vzorcem na temnem ozadju so prav tako zelo dekorativni. Zahvaljujoč spektakularnemu videzu in dolgem (več kot 3 mesece) cvetočemu ciklamu je že dolgo mesto v srcu ljubiteljev domačih rastlin.

Sajenje in skrb za Cyclamen le na prvi pogled se zdi težko, pravzaprav je ta cvet zelo udobna na oknih in jih lahko večkrat okrasi s svojim cvetenjem. Glavna stvar je poznati nekaj odtenkov gojenja in ustvariti ugodne pogoje za to. Kako to storiti pravilno, o tem in pogovor danes.

Značilnosti sajenja ciklama

ciklamen gomoljiKoreninski sistem rastline se močno razlikuje od korenin večine predstavnikov hišnih ljubljenčkov, ki igrajo pomembno vlogo ne le pri sajenju, ampak tudi pri nadaljnji skrbi za cvet. Ciklama nekoliko spominjajo na čebulaste kulture: njen koren je velika, sploščena, okrogle oblike. Premer je približno 15 cm v povprečju, le z eno rastno točko.

Pri sajenju odraslega ciklamena gomolja ni mogoče povsem zakopati v tla: vsaj 1/3 mora biti njen del na površini. Izjema je evropska vrsta rastline, v kateri korenine ne rastejo samo v spodnjem delu žarnice, temveč tudi po njegovi površini.

Tla za cvet je treba izbrati lahka in hranljiva. V tej trgovini prodajajo že pripravljene podlage. Prav tako je primerna mešanica tal za senpolia.pravilno zasaditev odraslega ciklamenskega gomolja

Po želji se lahko primerna za ciklamna tla pripravi neodvisno in pomešano v enakih delih:

 • listovnica;
 • pesek;
 • zemljišče;
 • humus.

mešanica tal za ciklamenObstaja še en odtenek, na katerem je neposredno odvisno razvojno in prihodnje cvetenje rastline. Lonec za ciklamen naj izbere majhen volumen (seveda, glede na velikost stebelnic).

Pri izbiri lonca je treba voditi dejstvo, da od samega gomolja do sten posode ne sme biti več kot 3 cm. Samo v takih “tesnih pogojih” bo ciklam kmalu lahko cvetel.

izbira zmogljivosti za ciklamen

Kaj počne ciklama in čemu se boji?

udobne razmere za ciklamenPri načrtovanju rasti rastline je vredno razmisliti, da je raje:

 • hladnost;
 • svež zrak;
 • dovolj visoka zračna vlaga;
 • razpršena razsvetljava.

Related  Uporaba grozdnega kisa za kulinarične in medicinske namene

Najprimernejša temperatura za cvet je do 20 stopinj toplote, vendar ne pod 10 stopinj. Da je cvetel pozimi, potrebujete še manj – do 14 stopinj toplote. Pogosto zračenje omogoča ciklamenu, da zagotovi svež zrak, še posebej med ogrevalno sezono. Prav tako lahko osvežite grmičevje z rednim brizganjem, poleg tega pa povečajo vlago in znižajo temperaturo v prostoru.

Med prezračevanjem prostorov je treba izključiti možnost osnutka – to je katastrofalno za cvet.

Druga pomembna točka pri skrbi za ciklale doma je zalivanje. Vlaženje tla v lonec najbolje z metodo nižje zalivanja, s skodelico spustite z vodo. Držite ga tam, dokler ni substrat popolnoma nasičen z vlago, zgornja plast pa se ne bo mokra. Nato odstranite ciklamen in izpustite presežne vode. Tekočina iz palete mora biti nujno izsušena, tako da ne stagnira.

zalivanje ciklamenaCiklamen nižjega zalivanja bo izključil možnost vlage na vrhu korenin, pa tudi neposredno na cvetove in liste. Če vlijete grmovje neposredno v lonec, obstaja tveganje, da izlijete rastno točko in to običajno konča gnilenje gomolja in s tem izgubo celotne rastline.

Ciklame se lahko še vedno vlije neposredno v paleto, ne da bi pozabili, da od tod odtok odvečne vode.

Kar zadeva uporabo gnojil, se ciklamen nanaša na tiste hišne rastline, ki jih je bolje premajati kot prekomerno. gnojilo za ciklamenCvet se dobro odzove na zapletene priprave za cvetoče rastline, še posebej v tekoči obliki, vendar je potrebno pripraviti delovno rešitev, ki se strogo drži priporočil za njegovo uporabo, včasih celo zmanjša njegovo koncentracijo.

Kupljena obrat v naslednjih 2-3 mesecih preliv ne potrebujejo: tradicionalne trgovine zemlja vsebuje veliko hranilnih snovi, ki so “polnjena” obrata, da bi bilo obilno cvetenje in imeli lepo “blago” tip.

Kako pogosto naj presadim rastlino?

presaditev ciklamskega gomoljaCiklamen ne raste zelo hitro, mladi pa lahko sedijo v lonec že približno dve leti. V tem času bo povečal volumen in bo mogoče presaditi ciklamen v bolj prostorno vazo, istočasno pa tudi zamenjati substrat na svežo. Bolje je, da transplantirate metodo pretovarjanja, ne da bi popolnoma čiščili staro tlo iz gomolja, da ne bi poškodovali. Prvo gnojenje po takem postopku poteka v enem mesecu.

Ciklame je treba pretovoriti na koncu obdobja mirovanja, dokler se ne začne rasti, in ni potrebno jemati zelo velike posode, sicer ne moremo videti naslednje cvetenja.

Podarjeno ali kupili v trgovini cvetenja rastlin (tudi če je jasno razvidno, da je prometna pot majhna zanj), je nemogoče, da presaditev – bomo morali počakati, dokler se ne bud in peredohnet.

Kako počiva ciklamen?

ciklamen počivaKo grm zaključi svojo cvetenje in cvetijo socvetje, se za njimi začnejo obarvati rumeni listi in listi, na koncu pa ostane samo en gomolj. Mnogi pridelovalci menijo, da je rastlina izgubljena in jo pogosto celo zavrže. Vendar pa je to popolnoma zaman, ker je tako ciklamen, da se pripravi na počitek.

Odstranljive liste je mogoče skrbno odstraniti, ne da bi jih čakali, da se popolnoma izsušijo. Za to so peclji preprosto zvit v smeri urinega kazalca brez uporabe škarij.

Skrb za ciklamen v času počitka je preprost:

 • z začetkom porumenelosti listje začne zmanjševati pogostost namakanja;
 • Lonec s “goli” okroglim gomoljem, ki ostane v njem, je preurejen v temnejše mesto, kjer bo dobil manj svetlobe, vendar ne bo vroče;
 • mirujoč ciklamen občasno zaliti, da se prepreči popolno sušenje tal in stebelnic.

Najpogosteje, rastline gredo v hibernacijo v zimskem času, ko je v prostoru preveč toplo in suho za njih, ker vemo, da so ciklame cvetijo obilno le v hladnih in mokrih razmerah, čeprav je pomlad in poletje odmor za njih značilno.

Počivajte tri mesece. Tokrat so dovolj, da si opomorejo in pridobijo moč pred naslednjim bogatim cvetenjem. Ciklame gomolje se prebudiPo določenem času se lonec s koreninami vrne na svetlo mesto in nadaljuje se polivanje. Kmalu se bodo iz žarnice pojavili listi, nato bodo brsti povezani in vse se bo ponovilo.

Related  Zanimivosti o Abutilone Room Maple

Primarni način razmnoževanja

množenje z delitvijo odraslega gomoljaKot smo že omenili, imajo ciklamni stebelci samo eno rastno točko. Res je, da včasih obstajajo primeri, v katerih so se oblikovali malo, to pa se zgodi zelo redko. Zato je skoraj nemogoče pridobiti novo rastlino z deljenjem gomolja, zlasti ker tudi če obstaja možnost za izvedbo takega postopka, se rastline izkrvavijo izredno neradi in v večini primerov propadejo.

Metoda semena je najbolj resnična in donosna metoda ciklamenske reprodukcije.

Zbiranje ciklamnih semen za razmnoževanjeSejanje semen je lahko kadar koli v letu, vendar je bolje začeti delati zgodaj spomladi. Nato je svetlobni dan dovolj dolg, da omogoča sadikam dobro osvetlitev in se izogibajo njihovemu raztezanju.

Pred setvijo semena je bolje razkuženo za namene razkuževanja, namakanje v raztopini kalijevega permanganata. Namesto tega lahko uporabite katerikoli rastni stimulans.

Kapaciteta za sejanje je treba napolniti s hranilnimi tlemi, v njej plitke žlebove in jih dobro pršiti s pištolo. Prepustite pripravljena semena, pri čemer se med semeni pustite razdalje najmanj 2 cm. Razpršite posevke z zemljo in pokrijte s filmom ali steklom na vrhu, da ustvarite pogoje v rastlinjaku. V tej obliki ostanejo 12 mesecev, dokler ne kalijo. V tem času je treba občasno prezračevati mladiče in pršiti tla ter ne dovoliti previsokih temperaturnih vrednosti, sicer bo semena zaspala namesto kalila.

Če se po mesecu še ne sproščajo ohrovt, jih nemudite: semena posameznih ciklamskih sort lahko “sedijo” v tleh več kot 5 mesecev.

sproščena semena ciklamenaKo semena kalijo, se folija odstrani in sadike gojijo že brez nje. Po nastanku rastočih parih prave liste in lastnih majhnih vozličev se potapljajo v posamezne skodelice. Omeniti je treba, da je možno saditi v parih in celo 3 kosih, saj ne bo veliko potrebe po vsaki mladi žarnici na tleh.

Pri nabiranju rastlin so mlade stebelke v celoti prekrite s tlemi, za razliko od odraslih ciklamanov.

Te majhne skupine, da bodo “sedi” in odraščajo v približno šestih mesecih, po katerem so grmi posamično presajeni v vazonchiki ne več kot 7 cm. Lahko Prvo cvetenje mladih ciklame videti ne prej kot 18 mesecev od datuma setve, in za to so pripravljeni nekateri izvodi za tri leta. Lahko poleti ali celo pozimi cvetijo, odvisno od časa setve in rastnih razmer.

Related  Kakšna je uporaba čaja za regeneracijo?

Kot vidite, ciklame ne moremo imenovati preprosto cvetje, lahko pa pravite tudi, da je tudi zelo muhast. Samo natančno vedeti, kaj tovarni potrebuje in pravočasno odgovori na zahteve.prvo cvetenje mladega ciklama In potem se bodo lepi svetli ciklamni metulji naselili na okenski okvir in pritegnili pozornost, da bi zavidali vse sosede. Kultivirajte ga in ga pomnožite, da delite svoje veselje z ljubljenim. Srečno!