cumbrijski orhideja u svom sjajuNekolicina, koja ne može izraziti divljenje, vide kako cvjetnica orhideja Cumbria cvjeta. Neobična boja i oblik latica dobiveni su prijelazom sorti Oncidiuma, Miltonia, Brassia. Cumbria vrsta jako puno, oni mogu razlikovati samo u obliku zvijezde cvijeće i prisutnost pseudobulbs. Hibridno podrijetlo pruža otpornost biljke na bolesti i nepretencioznu njegu.

Opis vrste

cumbria cvijeće kod kućeCvijet se pripisuje sympodialnim orhidejima. Imaju duguljaste velike pseudobule do 8 cm, na kojima se nalaze dugačka i uska lišća. Boja lišća je tamnozelena, duljina može doseći 0,5 m, unutar središnjeg dijela unutarnje jezgre je vidljiva. U razdoblju cvatnje, iz svakog pseudobulba pojavljuju se 1-2 peduncle s pupoljcima, koji se zajedno s lukovicama uklanjaju na kraju cvatnje. Nakon toga, cvijet stvara nove pseudobulbe.

Morate kupiti biljku s 3 ili više pseudobulbs, takav cvijet će rasti i cvatu. Ako cumbrijska orhideja ima samo jednu žarulju, umrijet će nakon cvatnje.

Promjer cvijeta je 2-10 cm, najčešće crvene vrste s bijelim ili žućkastim mrljama. Međutim, postoje i sorte s žutim, ljubičastim, tamnocrvenim laticama.

Osnove uzgoja biljke

cvijeće cumbria kod kućeUvjeti skrbi za orhideja Cambria kod kuće jednostavno, ali oni moraju znati kako bi se stvorilo povoljno okruženje za razvoj i cvjetnica.

Korijeni orhideja Cumbria su tanki i lako oštećeni. Mogu se nalaziti i unutar lonca i preko površine podloge. Rast biljke prema gore potiče stvaranje novih pseudobulbova. Sve dok stari pseudobuli ne umiru, cvijet se ne transpira.

Odabir mjesta lonca i intenziteta svjetlosti

Biljka pripada photophilous, ali sunčeve zrake moraju biti raspršene. Izravna izloženost suncu dovodi do opeklina tankog i mekog lišća. Ljeti se biljka nalazi na istočnom, sjeveroistočnom ili zapadnom prozorskom prolazu. Ako prozori idu na jug, onda morate stvoriti svjetlu mrežu za zamračivanje, tulle.

Zimi, cvijet može biti u stanju odmora ili cvjetanja. Noćne biljke ne zahtijevaju dodatno osvjetljenje i preporuča se stvaranje laganog dana najmanje 12 sati. Iz intenziteta osvjetljenja, fluffiness orhideja cvatu će ovisiti.

Related  Korisna svojstva listova oraha i mogućih kontraindikacija

Razine temperature i vlage

uz pravilnu njeguCumbrija – cvijet je neosjetljiv na temperaturu unutar sobe. Najpoželjnija temperatura za to je 18-25 ° C.

Za razliku od drugih orhideja, ovaj hibrid ne zahtijeva promjene dnevnih i noćnih temperatura. Cvijet ne treba izvaditi na balkon ili u drugu hladnu sobu kako bi aktivirali cvjetanje.

Tijekom formiranja pedunki bolje je da biljka poveća vlaga u sobi. Da biste to učinili, blizu lonca možete staviti spremnik vode ili prskati lišće malim raspršivačem. U razdoblju cvatnje ili smrzavanja nije potrebno povećanje razine vlažnosti, dostatna razina se smatra 25-30%.

Način navodnjavanja

redovito zalijevanjeKada se brinete za Cumbria orhideje kod kuće, pravilno zalijevanje biljke je vrlo važno. Voda se može koristiti samo mekano, kako bi se omekšala da prođe kroz filter, brani, kuhati i ohladiti. Ako vodu cvijet nadvlada, vlažnost brzo propušta kroz koru bez vlaženja. Stoga, najbolji način navlaživanja podloge je potopljeni navodnjavanje.

U malom zdjelu ili posudu široka prelije toplom mekom vodom i dati lončanica u donjem Cumbria. Razina vode mora biti iznad ruba posude do Pseudobulb ne natopljene. Ako voda dobije na njima, može brzo trunuti.

Za održavanje lonca u vodi potrebno je 5-20 minuta. Cvjetne biljke zahtijevaju više zalijevanje, preporučuju se orhideje za odmor samo lagano vlaženje. Nakon što je lonac s cvijetom uklonjen iz vode, trebate ga pustiti da stoji na dnu kupke, tako da će svu suvišnu vlagu istjecati. Inače će se korijeni natječaja opadati. Ponovno uranjanje se preporuča nakon što se podloga potpuno suši. U vlažnim prostorijama, to se događa 10-14 dana, tijekom sezone grijanja za 5-7 dana.

Odabir podloge i lonca

Tlo za Cumbria bi trebalo biti vrlo lagano. Ne koristi se standardna kombinacija treseta, zemlje i pijeska. Osnova podloge je borova kora, što dodati sjeckani suhe mahovine, ugljen. Kao odvodnje na dnu posude se nalazi komada pjene, ne upijaju vodu i dati suho korijenje.

Ako je soba previše suha, onda je podloga obogaćena zrncima perlita. Ona potiče zadržavanje vlage na korijenima. Povećanje propusnosti zraka na korijenima pomoći će kokosovoj, pjenasti plastični čipovi.

Supstrat se može napraviti samostalno ili kupiti gotovu smjesu u cvjećarnici. Posuda je odabrana s malim volumenom, tako da su korijeni potpuno napunjeni unutra, a još uvijek ima još slobodnog prostora. Za razliku od drugih orhideja, korijenski sustav Cumbria ne voli sunčevu svjetlost, pa će optimalni kapacitet biti izrađen od keramike ili plastike. Za velike biljke je bolje odabrati stabilan teški lonac.

Related  Uzgoj bonsai iz smokve u kući

Reprodukcija i transplantacija Cumbria

transplantacija biljakaCvijet ne podnosi transplantacije pa ih treba učiniti samo ako je potrebno:

  • veliki je broj pseudobulbs smješten iznad površine posude,
  • promatra se truljenje dijela korijenskog sustava,
  • tlo je fiziološka otopina od čestih gnojiva.

Odabran je novi lonac promjera 1-2 cm veći od prethodnog. Biljka mora biti na miru, svi pedunki, stari žuti pseudobuli moraju biti uklonjeni. Uobičajena periodičnost transplantacije Cumbria se smatra jednom puta u 2-3 godine.

U procesu transplantacije, moguće je podijeliti odraslu biljku u nekoliko zasebnih cvjetova. Zbog toga su pseudobulbs s korijenima pažljivo odvojeni, pokušavajući ih svesti na minimum. Bolje je ako u svakoj biljci postoje i stare i mlade žarulje. Stari će pružiti hranu, mlade – cvatu.

razmnožavanje reznicamaMjesta razbijanja moraju biti posuta s pounded coal. Odvojene biljke su pričvršćene na držač i počnu voditi tek nakon tjedan dana.

Kada i što oploditi biljka

gnojivo za orhidejeVrhunsko odijevanje je važan proces pri skrbi o kambrijanu kod kuće, a slika najboljeg gnojiva prikazana je ispod.

Složene hranjive tvari se koriste za prehranu. Stjecanje novog lijeka, morate postupno povećavati dozu, tako da se biljka koristi za njega.

Nanesite gnojivo na podlogu u razdoblju rasta i cvjetanja: od veljače do listopada. Produkt se doda u vodu za kupanje ili se raspršuje s otopinom liste kroz fino prskanje. Da bi pretjerana količina gnojiva nije potrebna, cvijet neće rasti ili cvjetati bolje.

cvatući

vole cvjetajućim cestovnim orhidejemPedunki se pojavljuju iz formiranih pseudobulbs u bilo koje doba godine. Ako se strelica pojavi u zimi, preporuča se naglasiti biljku, tako da mali pupi ne padaju. Cumbria, čija je slika prikazana u nastavku, ima jednu cvjetnu stabljicu.

Ako orhideja ne cvjeta više od 12 mjeseci, onda signalizira prekomjernu navodnjavanje i hranjenje.

Kada se pojavi novi pseudobul, potrebno je smanjiti učestalost zalijevanja, što će rezultirati brušenjem. Smanjenje navodnjavanja provodi se za 2-4 tjedna, nakon čega se cvjetni pupoljak pojavljuje u postrojenju. Čim se to dogodi, normalni način navodnjavanja vraća se.

Related  Uzgoj ciklamena kod kuće: važne nijanse sadnje i brige za zahtjevnog lijepog čovjeka

Moguće bolesti i štetnici

skrb za njeguKao i sve biljke, orhideja može razviti gljivične ili bakterijske infekcije. U nazočnosti gljiva pojavljuju se male mrlje na površini lišća, no na rast ili cvjetanje to se ne odražava. Bolesnu biljku se tretira otopinom fungicida.

biljka treba pomoćOstali mogući problemi u porastu su:

  1. Tamne mrlje na lišću. Razlog je močvarni supstrat. Potrebno je smanjiti volumen navodnjavanja.
  2. The pseudobulbs wrinkled i listovi su se žuti. Razlog je pojava puževa u loncu. Za supstituciju supstrata potrebno je rano presađivanje.
  3. Izgled žutih područja na lišću. One su uzrokovane viškom izravne sunčeve svjetlosti. Preporuča se pregraditi ili potamniti lonac.

Također za biljku su opasni pauk, bjelica, orhideje lisne, scutellum, triplike. Za njihovo uklanjanje koriste se posebni pripravci.

Možete lako uzgajati cvijet sa svim preporukama skrbi kod kuće, na slici je prikazana fotografija kuće Cumbria.

Vrste cumbrijskih orhideja

Postoje mnoge vrste hibridnih orhideja ove vrste. Najljepše ćemo predstaviti na fotografiji.

Cumbria phalaenopsiscumpler phalaenopsis

Bellara Margarita Holmbeallar brda margarita

Catalan Pacific San SpotsCatalan Pacific San Spots

Colemana Tropic JungleColemana Tropic Jungle

Odontoglossum Stirbik

Odontoglossum Hansueli Isler

Odontoglossum Cumbria ElegantanOdontoglossum Cumbria Elegantan

Na videu treninga možete vidjeti osnove skrbi za cambriera kod kuće.

Preporuke za brigu za Cumbria – video