Lili cvetov dolineMaja spomladi v celoti vstopajo v lastne pravice, vrtovi in ​​gozdovi so pokriti z zelenjem, zrak pa napolni s svežim razburljivim vonjem. Ta cveti lilija doline, ki jo ljubijo vrtnarji in občudovalci divjih živali.

Zelnata rastlinska rastlina, ki jo je najprej opisal Karl Linnaeus, je zdaj mogoče najti v gozdu, se uporablja za okrasitev vrtnih površin in zgodnjih spomladanskih rastlin, ki se goji kot lončnica. Zahvaljujoč rejci na razpolago Flower pojavil več kot ducat originalnih sort šmarnice, v fotografiji in opis je presenetljivo drugačen od divjega prednika.

Klasifikacija đurđevka

Lahko cvetijo đurđevinoPrvi opis đurđevka kot rodu pripada Linnaeusu. V XVIII. Stoletju je bila rastlina poslan po lilijah in imenovana Lilium convalium, kar v latinščini pomeni “đurđevak”. Nato so znanstveniki večkrat spremenili pripadnost kulture v ta ali tisti del splošno sprejete razvrstitve.

Trenutno so lilije v dolini, tako kot druge znane rastline, npr. Kupene, ptičje ptice in poliantene, vključene v obsežno družino Asparagaceae. Moderno ime rože se je spremenilo.

Lili doline je danes postal znan kot Convallaria ali konjenica. Ljudem je đelinjak doline znan tudi pod drugimi imeni, na primer gozdni zvonec, majski ali gozdni lilij, gladysh, molodilo, travna trava, pasji jezik ali ušesci zajec.

Čeprav uradno botaniki priznavajo le evropskih vrst šmarnice, je vedno bolj priznana kot neodvisne prebivalstva raste na severu in vzhodu Azije, kot tudi na območju Severne Amerike.

snežno belo špiklaVendar pa so razlike v izgledu rastlin minimalne, vendar je precejšnja razdalja habitatov in odsotnost povezave med njimi dober razlog za govor o prisotnosti treh in včasih celo štirih sort lilije v dolini:

  • maja majice (C. majalis), ki živi skoraj povsod na evropski celini;
  • lilija doline Keyzke (C. keiskei), ki raste na Daljnem vzhodu, na Kitajskem in v Mongoliji, pa tudi na zahodu v Hindustanu.
  • đurđevak (C. montana), ki zaseda gozdnate površine na vzhodu ZDA;
  • lilija doline Transcaucasia (C. transcaucasica), ki raste na Kavkazu, v Posavju, vključno z ozemljem Turčije.

Če raste kristjanova dolina

lilija v dolini v naraviLili doline je nezahteven, ima odlično prilagodljivost, zato je uspel priti v različne podnebne cone in naravne razmere. V tem primeru je obrat povsod:

  • kaže visoko toleranco sence;
  • raje zemljo bogata s hranili;
  • slabo prenaša suho.

V naravi je đurila dolina v listnatih in mešanih, manj pogosto v borovem gozdu. Hitri razvoj nadzemnega dela in cvetenja se zgodi v času, ko je zemlja še vedno napolnjena z meltwater, listje na drevesih in grmovnicah še ni popolnoma odprto, in trava ni narasla. V takšnih pogojih zimski korenine zagotavljajo trajnice z vsem, kar je potrebno za rast. In v nekaj letih, na mestu nekaj prodajnih mest gladkih podolgovatih listov, se pojavi gosta zavesa.

Glede na sposobnost zajemanja novih ozemelj, v vrtovih, kjer raste kristjanova dolina, mora biti mesto za to strogo omejeno. V nasprotnem primeru lahko rastlina v nekaj sezonah zamenja druge uporabne poljščine.

lilije v dolini v primestnem območjuKljub vzdržljivosti in prilagodljivosti so vse divje sorte đurđevine pod grožnjo izumrtja. Razlog ni le lepota rož in močna aroma, temveč tudi v koristnih lastnostih rastline. Zato je v Rusiji in številnih evropskih državah ter v ameriški državi Kentucky oblika uradno zaščitena.

Related  Uporaba in pravilna uporaba tinkture zlatih brkov na vodki

Kaj izgleda kot đurđevak?

cvetni lilije v dolini v loncuCvetenje lila doline je dobro znano mnogim. Vendar trajna zelnata kultura ni le elegantna roža-zvonci in usnjeni gladki listi.

đurđevina v doliniVečina rastlin, namreč razvejani močan koreninski sistem, je skrita plitko pod zemljo. Zahvaljujoč horizontalnim svetlo rjavim koreninam in številnim majhnim koreninam, ki zapuščajo đurilico doline:

  • odlično prezimovanje in celo zamrznitev zemlje se hitro obnovijo;
  • eden od prvih, ki se zbudijo z začetkom spomladanske toplote,
  • uspešno propagira vegetativno.

Antični del rastline sestoji iz kratkih poganjkov in rozete listov. In najnižje, nerazvite listne plošče pogosto najdemo pod plastjo tal. Kot se pojavi rast, pravi listi. Najprej se zložijo v gosto cevko, ki se postopoma dvigne nad tlemi in se odpre. Široke lanceolatne gladke listne plošče so obarvane zeleno, z vzdolžnimi venami in koničastimi nasveti.

razkošno cvetenjeKo sta dva ali tri liste v celoti oblikovana, se začne razvoj ledvic, ki se spremeni v dobro razvito cvetlično ustrelitev, ki nosi naenkrat 6 do 20 okroglih popkov. Višina rastline je odvisna od vrste in sorte. Divje rastline so običajno skromne vrt predmetov, in Evropska šmarnice, ki ne presega 15-20 cm nižje od azijskih in belci kolegi, ki zraste do 30-50 cm v višino.

Ker cvetenja potekajo na ledvicah, določenih v prejšnji sezoni, je njegov sijaj odvisen od kakovosti oskrbe in pogojev rasti, ki so bili ustvarjeni za đurilico doline.

V divjini in številnih kulturnih sortah ima perianth preprosto obliko, ki spominja na miniaturni zvonec. V notranjosti okroglega črevesja v višini od 4 do 9 mm je šest stebrov in kratek pest.

Na spodnjem delu stebla se odpre prvi cvet v dolini, nato pa srednji in zgornji brsti.

Odvisno od podnebnih in vremenskih razmer se to lahko zgodi že od druge desetletja do maja. V povprečju cvetenje traja od dveh do treh tednov.

Kako se đurđevec pomnoži

jagode đurđevkaČe vreme ni preveč vroče, beli dišeči zvonovi pokrivajo celotno krtačo in ne izginejo dlje časa, kar daje priložnost, da oblikujejo veliko jajčnikov. Ko cvetijo lilije v dolini, je zrak napolnjen z neverjetno močno dišavo. To je vonj, ki privlači cvetje veliko čebel in drugih opraševalcev.

Related  Kako obvladati madeže na listih anthurija

Uspešno delo žuželk vodi do videza zaobljenih jagod, saj rastejo v velikosti in spreminjajo barvo od zelene do rjave, nato pa do sredine poletja do svetlo oranžne ali rdeče barve. Notranji del ploda je razdeljen na tri komore, ki vsebujejo 1-2 velika semena.

čipke dolineJagode ne hitijo, da padajo in pogosto postanejo hrana za ptice in glodalce. Zahvaljujoč temu se lilije v dolini uspešno pojavijo na mestih, kjer ta rastlina še ni bila najdena. Vendar pa ta metoda razmnoževanja ni primerna za tiste, ki si želijo videti cvetove lilije na dolini, ki niso na fotografiji, temveč v lastnem vrtu.

Če se đurđevina goji iz semena, bo rastlina cvetela šele po 6-7 letih. Zato pridelovalci cvetja raje uporabljajo vegetativno razmnoževanje kulture s pomočjo koreninskih potaknjencev.

Po prenosu na novo lokacijo se močna datoteka z ostanki listnatih rozete hitro umiri in s skrbno nego po 1-2 letih bo navdušena z dišečimi cvetličnimi zvončki.

Vrste in sorte đurđevka s fotografijo cvetov

Elegantne dišeče cvetje že dolgo privlači pozornost človeka. Že pred Linnaeusom je bil đuril doline znan ljudem, ki so živeli v modernih državah Evrope, Rusije in Azije. To je razvidno iz omembe rastlin v legendah starih Rimljanov in Nemcev, slovanskih plemen, pa tudi uporabe kulture za medicinske namene.

Z XVI-XVII stoletja, ko je Francija in druge države je bila moda za šopke in cvet dekoracijo kostumov in pričeske, so lilije v dolino samo tisto, kar smo potrebovali. Ne samo, da so se odlično odrezali, ampak so služili tudi kot naravni vonj, nenavadna žganja, prikrivajo neprijetne vonjave.

velik cvetlični đurđevecPovpraševanje po cvetju je bilo tako veliko, da so se rastline iz gozda preselile v vrtove in gredice. Zaradi skrbnega izbora so se že pojavile velike cvetoče vrste Convallaria grandiflora. Te rastline izstopajo iz gracioznih pecljev, ki se dvigajo nad zeleno listje in nosijo do 20 velikih belih brstov.

Related  Fotografija in opis sort alija

nežno roza lilija v doliniDrugi dosežek rejcev je izgled lilij v dolini, katerih cvetovi niso pobarvani v tradicionalno beli barvi, temveč v nežnem rožnatem ali jarkoličnem senci. Fotografija daje vizualno predstavo o tem, kako je đumbija doline podobna Convallaria Rosea.

Ne želijo, da živijo na dobljenih rezultatov, so se ljubitelji te čudovite spomladanske pridelke ustvarili skupino sort Convallaria Prolificans z dvojnim corolla. Ščetke teh rastlin so še posebej čudovite, hkrati pa ohranjajo svojo vzdržljivost in čudovito aromo.cvetlični cvetni đurđevec v dolini

Ne manj povpraševanja med ljubitelji vrtnih cvetov uživajo lilije v dolini z originalnim listjem. To so pestre oblike, katerih listne plošče, odvisno od sorte, so okrašene s kapami, črtami ali kapi kontrastnih tonov.lilije v dolini s pestjo listje

V vrtu v dolini Hardwick Hall se odlikujejo listi s širokim, nepravilnim madežem rumene barve.

đurđevak Hallwick HallRastline Albostriata đurđevine so med cvetenjem dvakrat okrasne in po njej ostanejo neverjetno privlačne zaradi svetle listne plošče, prekrite z vzdolžnimi črtami rumenega odtenka.lilija doline Albostriata

Še več zlatih odsevov na listih Auree. Na nekaterih listnatih zelenih ploščah ostane barva le v obliki tankih trakov, ostalo je obarvano z mlečno rumenimi toni. Svetloba, kot je na sliki cvetov đurđevka, lahko pride do rožic, ki nosijo poganjke.lilija doline Aurea

Uporaba kristala v dolini May

Na vrtu se lilije doline aktivno uporabljajo za sajenje pod drevesi z drevesi in visokimi grmi. Lahko cvet vam omogoča oživitev ozemlja, dokler velike rastline še niso začele veljati.

Dolgoročna kultura zemeljskih pokrovov ne zahteva posebne oskrbe, v evropskem delu Rusije se zlahka spušča, se dobro meša s tako priljubljenimi vrstami, kot so akvilegija, irises, cvetoče starejše. Hkrati pa do sredine poletja upada dekorativnost lilije doline. Da bi ohranili svežost listja, je rastlina zalivana, preostali pedunci s posledičnimi strokovnjaki jagod pa priporočajo odrezovanje, da ne bi oslabili cvetenja naslednjega leta.

V sobi se lahko gojijo lilije v dolini, pa tudi zgodnji videz cvetja, zasajenih v loncu, shranjenem od jeseni zdrave korenike.

Če se lilije doline nabirajo za šopek, je treba dati prednost krtačam, ki niso bili popolnoma razkriti. Rezanje se izvaja v jutranjih ali večernih urah, ko ni neposredne sončne svetlobe. Zaradi močnega vonja ne smejo biti v bivalnih prostorih, zlasti v otroških sobah in sobah spalnice, cvetov đurđevka.

Zanimivo o lilijah doline – video