Odrasli ananas v lončkihV naravi ali ne rastejo nasadi, kjer danes lahko spoznate sorte ananasa, lahko ananasne rastline narastejo do ene in pol metra. To so močne zelnate rastline, ki dobivajo moč 1-1,5 let, oblikujejo in dajo priložnost za zorenje velikega sočnega pridelka, ki ga ljubi veliko plodov.

Možno je, da doma pridobi lasten ananas:

  • pridobitev v specializirani cvetlični trgovini ena od miniaturnih okrasnih rastlin, ki se pogosto ponudi z majhnim sadjem na vrhu streljanja;
  • samostojno posaditev kulture, z vrhnjo rozeto iz kupljenega zrelega ananasa.

Prvi način je treba priznati dražja, ampak tudi najbolj enostavno, kot navijali in nadaljnji postopek gojenje doma ananasa zelenih potaknjencev – proces, ki vključuje številne težave in precej dolg.

Izginil je majhen ananasIn vendar obstaja veliko navdušencev, ki se ukvarjajo s tem delom in ne dobijo le neobičajne hišne rastline, ananas, ampak tudi dosežejo njegovo cvetenje in zorenje plodov. Katero možnost lahko izberete?

Ananas: zaprta rastlina z vrha sadja

Če se sami odločite za pridelavo ananasa, je pomembno najti najbolj sveže sadje v trgovini z zeleno močno rozeto, ki ni prekinila rastne točke.

Zeleni vrh sadja se uporablja za gojenje novega ananasaPri dostojnem nadaljevanju ploda ne sme biti znakov plesni, gnilobe, znakov zmrzovanja in drugih vplivov, ki vplivajo na preživetje rastline. Doma z ananasom, zgrabite nekaj centimetrov sadja, odrežite konico. Da bi preprečili gnitje potaknjencev med koreninami, se ostanki mesa in lubja strgajo z listnice in posušeni listi odstranijo. Če je ananas zrel, se apikalna vtičnica lahko odvije, tesno ovija z eno roko ovipozo, in drugo – pecelj.

Koren v tlaKoreninski ananas doma, kot je na sliki lahko lahke ohlapna substrat sestavljen iz mešanice šote, perlit, peska in zdrobljenega oglja ali vodo. In v tem, in v drugem primeru, stebel vnaprej:

  • sušenje;
  • zdravljeni s stimulantom za koreninjenje;
  • potresemo z zdrobljenim ogljem.

Za vzdrževanje vlage je posoda z vrhnjo vtičnico prekrita s paketom ali nameščena v rastlinjaku, kjer mora biti bodoča rastlina pred pojavom prvih korenin.

Pojavile so se prve korenineKoreninski sistem ananasa, ne glede na to, ali je houseplant ali sortna sadna kultura, ni preveč močan. Po površini tal se razvije precej blizu, zato počakajte, da se v rezervoarju za vodo pojavi zapleten snop korenin. Za lažje aklimatizacijo je bolje zasaditi rozeto listov s koreninami do globine 2-4 centimetra.

Kot substrat za sajenje hišne rože ali ananasa iz zelenega reza, zmes vrtne zemlje, šote, peska in perlita.

Sestavine so pomešane v enakih razmerjih, in kot strukturant in razkužilo v tleh dodamo do 5% volumna zdrobljenega oglja.

Related  Celotna resnica o koristih in škodi torpedo melone

Pogoji za rast ananasa doma

Rezultat lastne dolgotrajne oskrbePot za domač ananas je široka, vendar ne globoka. Na dnu nujno zagotavljajo drenažni sloj in obrat na globini sajenja le nekaj centimetrov. Pomembno je, da do popolnega ukoreninjenja ananasa ostane nepremična. Zato je njegova zalivanje zelo potrebna previdnost.

Končno korenenje rastline sobnega ananasa je označeno s pojavom iz središča rozete mladih svetlo zelenih listov. Stara listja se začne izsušiti in umreti.

Če v dveh mesecih od trenutka sajenja ni znakov obnovitve, to pomeni gnilenje osnove potaknjencev ali škodo na rastni točki. Tak top bo treba odstraniti, koreninjenje pa je že z novo vtičnico.

Tako, da tla in staro listje ne postanejo mesto koncentracije škodljivih mikroorganizmov in škodljivcev, zastarele liste se redno odstranjujejo.

Za zalivanje rastlin v bližini sobe ananas povečane zahteve. Za navlaženje tal, ki se uporabljajo za vzdrževanje tople vode, ni hladnejša od zraka. Kulture, ki raste v tleh s kislinsko reakcijo, lahko v vodo za namakanje dodaja malo citronske kisline. Zalivanje se opravi enkrat na teden, s čimer se poskrbi, da se tla ne izsušijo med postopki, vendar ne nabirajo prekomerne vlage.

Pour ananas od zgoraj v rozeto listovAnanas se lahko napolni tako, da voda pride v notranjost vtičnice. Struktura rastline je takšna, da se vlaga, ki se kopiči na listih, nujno zdrsne na dno stebla in pride do korenin. Glavna stvar je, da se hkrati tla ne pretirano navlažijo in zrak ne ohladi pod 23 ° C.

Optimalna temperatura za vsebnost takšne hišne rastline kot ananasa je 23-30 ° C. Le za obdobje počitka, ki traja od jeseni do spomladi, je dovoljeno zmanjšati temperaturo na 18 ° C. Ozadje z višjo temperaturo povzroči, da rastlina preneha z rastjo, cvetni ananas pa lahko razbije cvetje.

Najboljši kraj v stanovanju za houseplant ananas – to je južni, zahodni in vzhodni okno, v katerem je treba lonec z rožo, ki je zaščiten pred neposrednimi sončnimi žarki, prepihu in oveneli delovanja ogrevalnih naprav.

Za dober razvoj rastlin potrebujete prostorno svetlo mestoKo rastejo, kot na fotografiji, bo ananas pri nas moral najti prostorno osvetljeno mesto. In če je potrebno, je obrat opremljen z osvetlitvijo, ki zagotavlja trajanje svetlobnega dne približno 12-15 ur. Z začetkom počitka in hlajenjem zraka je zalivanje nekoliko zmanjšano, vendar osvetlitev ne sme biti manjša.

Odraščanje ananasa kot rastlina v zaprtih prostorih, morate vedeti, da je kultura trajnica, v prvem letu oblikovanja listnice, na drugi pa pripravljen za cvet.

Poleti, ananas je koristno, da se sadijo na vrtu ali na toplem, vetrovnem balkonu. In leto kasneje, spomladi rastlina presadimo v lonec večjega premera. In naredite to najbolje, samo s prenašanjem zemeljske grudice v novo posodo in prelivanjem na straneh in na vrhu nove mešanice tal.

Related  Kaj skrbi doma zahteva zandedeskiya?

Videz ploda je mogoč le v drugem letu rastlinskega življenjaTa metoda bo ananasu dala spodbudo za nadaljnji razvoj. Ampak to ni dovolj, da se ananas popolnoma počuti. Zato je treba prostorsko kulturo od pomladi do jeseni hraniti s tekočimi kompleksnimi izdelki, v vročih obdobjih pa se uporablja namakanje krone.

Podrobnosti o ustvarjanju pogojev za rastlino in o potrebni oskrbi bodo pokazale video o ananasu doma.

Škodljivci in bolezni rastline v sobi ananasa

Ljubi ananasne pajkovice in mealybugsV stanovanju, ananas čaka nevarnost škodljivcev in bolezni, ki jih pogosto povzroča zalivanje rastlin ali neupoštevanje temperaturnega režima.

In škodljivci v ananasu, kot sobni cvet, niso “indiferentni” lisičji in pršice.

Če tla pred sajenjem ni bila temeljito sterilizirana, lahko koreninski sistem in stebla rastline trpijo zaradi ogorčic. Na domačih rastlinah, prenesenih na poletje na vrtu, si lahko ogledate ušice in nožnice. Žuželke je mogoče zdraviti z zelenim delom z milnico in uporabo insekticidov.

Če ananas vrti stebla, korenine ali osrednji del rozete, potem ne storite brez fungicidov in odstranite prizadete dele rastline. Razpadena rastna točka v obratu za notranji ananas je razlog za suspenzijo razvoja. Toda znebiti se rože je še prezgodaj! Najpogosteje opaženi vzorec v listih osi in na dnu rozete tvori hčerinske stranske poganjke.

Kako narediti prostor ananas cveti?

Ljubi ananasne pajkovice in mealybugsPogosto pri gojenju ananasa doma, rastlina ne mudi cvetu. Da bi spodbudili kulturo pri nastajanju socvetij, je treba uporabiti tehniko, ki se uporablja na nasadih.

Odrasle rastline zgodaj spomladi nekajkrat obdelan z acetilen, pridobljenih iz kalcijevega karbida in vode, ali navaden dim, da je v mesecu ali pol naj bi pripeljal do nastanka rozeto zaobljenimi socvetja.

Sestavljen je iz gosto zasajenih rož na stebla uho doseže dolžino 7-15 cm. Število notranjih ananasa cvetov lahko doseže deset, od katerih ima vsaka zelenkasto kožica ali magenta in magenta ali vijolična corolla. Corollas se postopoma odpira, začenši s podnožjem cvetličastega socvetja. Kot rezultat, cvetenje traja približno mesec dni, nato pa se začne rast jajčnikov, ki se hitro združuje v eno, sočno potomstvo.

Zorenje ananasa lahko traja do šest mesecev. To obdobje je odvisno od gojene sorte in rastlinskih vrst.

Miniaturno sadje ananasa v sobiDa bi olajšali oskrbo rastline, je bolje izbrati, kot na sliki, ananas, doma, ki tvorijo miniaturne dekorativne ali užitne sladke plodove.

Related  Skrb in rast notranjih kamelij

Ko je zrel je plod cut, rastlina izgubi točko rasti, tako da je v industrijskih nasadov, je bolje, da nadgradnjo, iztovorjenih ne bi mu mesto enega zakoreninjeni stranski poganjki pojavil na izvorne rastline med rastjo. Ta ukrep je potreben tudi za rastline, dobljene iz apikalnih vtičnic, in za notranje rastline ananasa, kupljene v trgovini.

Kako pridelovati ananasa doma – video