Orhideja dendrobija v notranjostiV rokah botanikov in pozneje tudi ljubiteljev eksotičnih kultur je dendrobij orhidej iz južnih predelov Azije padel že zore devetnajstega stoletja. Do sedaj je bilo opisanih več ducat vrst teh spektakularnih rastlin, ki so v naravi izjemno redke, nekatere pa celo pripisane ogroženi flori.

Povsem drugačna situacija z orhideje, ki so posebej vzrejenih ali prilagodile rastejo pod sobnih razmerah. To je ena izmed najbolj priljubljenih rastlin iz družine orhidej. Priznana kot najljubši vrtnarji šteje Dendrobium nobile – Orchid z močnimi sočne zadel, svetlo zeleno eliptični listi in lepimi dišečimi cvetovi. Rastline te vrste so prvič prinesel starega sveta v prvi polovici prejšnjega stoletja. Ampak za lepoto Dendrobium zasluži dodatek k imenu vrste, pomeni “plemeniti”, “odlično”, “slavni”.

Nenavadno cvetenje orhideje dendrobiumToda poleg zunanje privlačnosti imajo te orhideje še eno prednost, ki jo cenijo ljubitelji lončnic. Preprosto se prilagajajo vsebini v sobi, skrb za dendrobij orhideje doma pa je pod močjo neizkušenega navdušence.

Značilnosti orhidej dendrobija

Začne svojo cvetočo orhidej dendrobijOrhideje dendrobium – to je predvsem epifit, v naravi, ki ne živi na tleh, temveč je vodilni obstoj, pritrjen na debla, korenine in veje lesnih rastlin. Orhideje iz tega rodu pripadajo simpodijskemu tipu, tj. Tvorijo nove listne rozete na koreninah na dnu starega.

Dendrobijev poganjki, ki so sprva pokonci in s podaljšano rastjo postajajo, so pokriti z eliptičnimi ali linearnimi listi. V življenju, ki traja od 2 do 4 let, pseudobulb dendrobija doseže dolžino enega in pol metra, nato pa izkrvavi in ​​s svojim hčerinskim iztekom umre.

Cvetoče orhideje dendrobium nobilisV sinusih izmenično rastoče listje se oblikujejo popki socvetja ali nove poganjke, ki jih je enostavno uporabiti za razmnoževanje razmnoževanja orbidne zrnatosti. Cvetovi so združeni v visokih racemnih socvetjih, odvisno od vrste in zrelosti obrata, od 5 do 20 lahko odprejo corolla.

Oblika cvetov orhideje dendrobium nobilis in njihove edinstvene palete ne pustijo niti poznavalcev te kulture ravnodušne. Danes lahko najdete in rastejo v sobnih rastlinah z belimi, lila, pomarančami in celo barvitimi cvetovi. Zato je ta vrsta najbolj dragocena za cvetličarje po vsem svetu.

Kakšni so pogoji za vzdrževanje orhideja derribium nobilis in oskrbe na domu za predstavnike tega edinstvenega rodu?

Pogoji za gojenje orhideje dendrobium

Orhideja dendrobija v rastlinjakuKo je doma iz trgovine, nobile Dendrobium orhideje in sorodne vrste cvetijo lepo in so pogosto predstavljene na novega lastnika ideal, popolnoma nekapriznymi. Toda brez ustrezne skrbi za orhideje Dendrobium nobile v domu, najverjetneje ne bo mogel ponovno cveti in je verjetno umrl.

Dejstvo je, da v rastlinjakih, kjer se rastline gojijo v komercialne namene, uporabljajo rastne stimulatorje in dolgotrajna gnojila, ki rožo zagotavljajo s hranili in silami več mesecev. Bolj ko bo rastlina padla v primerne pogoje in se bo počutila skrbi za pridelovalca, bo dlje časa lahko uživala v okoliških ljudeh z neverjetno cvetenjem, ki traja do 8 tednov. (Preberite o orhidej Phalaenopsis in skrbite za to)

V naravi so dendrobije rastline z izrazito sezono. V svojem razvojnem ciklu so obdobja aktivne rasti, cvetenja in mirovanja. In za vsako tako časovno obdobje bodo morali ustvariti svoje pogoje.

Z zadostno osvetlitvijo orhideje dendrobium uživa z bujnim cvetenjemZa dendrobij, orhideje deževnega gozda potrebujete dolgo, svetlo, vendar ne neposredno svetlobo. Doma se to lahko naredi na oknih južne, jugovzhodne ali jugozahodne smeri. V drugih krajih, kjer je treba skrbeti za orhideje dendrobium, morajo poskrbeti za umetno razsvetljavo.

V topli sezoni rastlina zlahka prenaša vzdrževanje na prostem, balkon ali ložo, pomembno je le, da temperatura ne pade pod 10-12 ° C, cvet pa ne pušča sunkovih žarkov.

Če rastlini manjka svetloba, dendrobij signalizira pomanjkanje cvetenja in temen odtenek listja. S prebitjem sonca se listje razširi, postane rumeno, v vroči sezoni pa se zvije.

V obdobju aktivne rasti v poletnih mesecih dendrobium čuti odlično pri 25 ° C čez dan in pri 20 ° C ponoči. Vročo suho vreme povzroči, da se rastlina upočasni in včasih ustavi rast. V tem času ni dovolj vode. Cvet reagira pozitivno na namakanje s toplo, prečiščeno vodo.Aktivna rast in cvetenje orhidej dendrobium spada v poletne mesece

Z jesenskim nastopom mora biti temperatura dneva 15-20 ° C, ponoči je treba zrak še dodatno ohladiti na 7-12 ° C. Razsvetljava v tem času se ne spreminja, vendar pa mora biti cvet, ki je v hladnem, bolj redka. Če je skrb za orhideje dervrobium, kot je na sliki, doma pravilen, spodbuja nastanek cvetnih brstov in rast penisov. Takoj, ko pride do znakov bližnjega cvetenja, se lonec prenese v toploto.

Obrat mora ustvariti pogoje visoke vlažnostiZa orhidej, ki se nahajajo v ogrevanem prostoru, je pomembno ohranjati ne le temperaturni režim in poskrbeti za pravilno osvetlitev. Dendrobij Orhideja potrebuje visoko vlažnost. In če je poleti rastlin udoben v naravnih pogojih, pozimi je treba uporabiti gospodinjske vlažilnike ali postaviti lonec na paleto z vlažnim gramozom ali mahom.

Dendrobium: skrb za orhideje doma

Za rastlino obilno cveti in razširi, daje nove pseudo-žarnice, mora občutiti stalno skrb in podporo cvetličarja. Skrb za dendrobij orhideje vključuje:

  • redno zalivanje;
  • top dressing;
  • namakanje in tuš v posebej vročih dneh.

Ustrezna oskrba je pomemben pogoj za bujno cvetenjePosebej pogosto zalivanje rastline prejme skozi cvetenje in rast. Toda tu je treba upoštevati, da je konstantna prisotnost v mokrem okolju za korenine orhideje nesprejemljiva. Podlaga med zalivanjem se mora izsušiti.

Najboljši način za vodo je potopiti v filtrirano vodo, katere temperatura je nekaj stopinj toplejša od okoliškega zraka. Vlaženje tal se lahko kombinira z zgornjim prelivom in dodaja tekoče gnojilo za orhidejo v vodo.

Stimuliranje cvetenja je lahko, regulira zalivanje in pretok do korenin hranil. Po koncu rastne sezone se zalivanje zmanjša, in zgornji preliv je popolnoma preklican, dokler se cvetni brsti ne pojavijo na rastlini. Zgodnja obnova dendrobija, ki je običajno za poletno oskrbo orhideja, ne povzroča razvoja popkov, ampak rast hčerinskih prodajaln.

Transplantacija in razmnoževanje orhideje dendrobium

Ena vrsta dendrobija orhideje domaTako kot druge notranje orhideje dendrobij ni primeren za pogoste presaditve, zato ta postopek poteka največ v 2-3 letih.

Transplantacija dendrobija orhideje je potrebna iz več razlogov:

  • z rastjo korenin, premestitev substrata iz lonca;
  • pri odkrivanju gnilobe ali škodljivcev;
  • s poslabšanjem kakovosti in razpadom substrata znotraj posode.

Obrat potrebuje posebno grobo zrnato zemljo, ki jo je mogoče kupiti v trgovini ali izdelati neodvisno od majhne ekspandirane gline, zdrobljene mahovine, kokosovih vlaken, oglja in lubja iglavcev.

Pomožna rozeta orhideje dendrobiumTransplantacija je odlična priložnost za vegetativno reprodukcijo dendrobijevih orhidej. Mlade rastline lahko dobite na dva načina:

  • uporaba pri iztovarjanju hčerinskih vtičnic na vrhu odraslega psevdobulja;
  • ko so prejeli ohrovt iz stranskih spalnih brstov izrezka, ki je bil narezan na potaknjence.

Če je orhidej dovolj velik, lahko razdelite grmičevje. Toda hkrati v vsaki novi rastlini zapusti vsaj tri sočne psevdobulje. Stara, izgubljena elastičnost poganjata korenine slabše oblike in dlje časa prilagajajo.

Rastlina daje dojenčkomZa potaknjence orhidej, dendrobija in korenine v substratu so majhne rozete urejene s toplogrednimi razmerami. Pri močni svetlobi, rastline hitro oblikujejo korenine za samostojno življenje. Proces lahko presadite v tla, ko se pojavi več korenin z dolžino 3-5 cm.

Značilnosti skrbi za orhidej dendrobij – video