bagaimana untuk mensterilkan penutup untuk matahari terbenamProses pemuliharaan adalah susah payah dan memerlukan persiapan yang teliti, jadi setiap nyonya rumah harus tahu perkara utama. Mari kita mulakan dengan penyediaan, iaitu cara mensterilkan penutup untuk berjemur, memanaskan balang kaca, kenapa diperlukan, dan bagaimana setiap peringkat berlaku. Kami akan mempertimbangkan cara utama pensterilan komponen untuk pengetinan.

Penyediaan untuk pensterilan

penyediaan penutup untuk pensterilanJadi, pertama sekali, kami akan memastikan bahawa segala yang kami perlukan sudah dekat. Kami bercakap mengenai tin, penutup, kunci matahari dan periuk besar.

Jangan lupa tentang penyepit, kerana apabila mendidih digunakan suhu yang tinggi dan tangan kosong balang atau tudung tidak dapat diambil!

Pensililan dengan perkataan mudah ialah rawatan haba yang membasmi kuman dan membersihkan permukaan penutup dan tin daripada mikroorganisma. Keperluan untuk melaksanakan proses ini adalah untuk menolak kemungkinan penapaian, yang boleh mengakibatkan kemerosotan produk pemeliharaan. Dengan semua bank mudah – mereka perlu diperiksa untuk cip dan retak, dan kemudian dibasuh dengan sempurna. Bagi penutup, maka anda harus berhati-hati, produk mesti mempunyai yang betul, iaitu, walaupun bentuk tanpa kerosakan dan selekoh.

mandatori pensterilan topi“Adakah saya perlu mensterilkan penutup untuk berjemur?” – soalan ini sering ditanya oleh banyak perempuan simpanan. Jika anda mempunyai pemikiran yang sama, ini sudah bagus, dan di sini adalah jawapan – ini adalah norma wajib. Ingatlah bahawa hasilnya bergantung pada penyediaan yang betul. Tujuan artikel ini adalah untuk membantu anda mencapai kualiti maksimum dalam pemuliharaan.

Sekiranya karat atau kotoran kelihatan pada penutup, cat di bahagian dalamnya rosak, atau permukaannya rosak oleh lenturan, maka komponen seperti itu tidak boleh digunakan untuk pemuliharaan!

Bagaimana untuk mensterilkan penutup untuk berjemur?

pensterilan gelombang mikroSalah satu cara mudah kita boleh membezakan pembersihan haba dalam dandang berganda. Di sini, anda boleh mensterilkan kedua-dua tin dan penutup untuk pemuliharaan. Untuk melakukan ini, anda perlu membersihkan kaleng dengan teliti dan letakkannya di dalam peranti. Dalam mod memasak, tetapkan masa untuk 15-20 minit. Pada masa yang sama, ada kemungkinan untuk meletakkan penutup di sana sekaligus, perkara utama bukan untuk menutupi leher tin, supaya proses rawatan panas masuk ke dalam tangki kaca.

Related  Resipi buah-buahan untuk musim sejuk: pengalengan pear dalam jus sendiri

Ciri-ciri kaedah:

  • semata-mata, dengan cepat, menjimatkan kekuatan anda;
  • di dapur tidak akan ada panas;
  • Sesuai untuk mereka yang mempunyai pengukus;
  • Mesin isipadu besar diperlukan untuk mensterilkan beberapa tin pada masa yang sama.

Adalah disyorkan untuk mensterilkan kaleng dan penutup serentak, yang pada masa yang sama, kerana perubahan suhu mendadak boleh menjejaskan hasilnya. Setuju, ia akan menjadi sangat tidak menyenangkan jika leher panas balang pecah dari penutup sejuk. Suhu yang sama komponen pemeliharaan menjamin pengedap yang selamat, tanpa sebarang risiko kerosakan.Sarung dan tin siap untuk dilancarkan

Bagaimana untuk mensterilkan penutup untuk berjemur dengan jalur anjal?

Salah satu pilihan ialah pensterilan stim, ia adalah optimum untuk penutup dengan gasket getah. Di sini adalah perlu diingati bahawa bahagian getah harus menerima jumlah stim yang mencukupi, oleh itu – untuk memasang tudung itu perlu supaya wap turun ke bawah tudung.

Terdapat satu perkara yang juga perlu diingati – untuk mengambil jalur elastik dari penutup apabila terdapat pemprosesan terma, tidak perlu. Masalahnya adalah sukar untuk menyisipkan bahagian getah dalam keadaan yang dipanaskan, walaupun penutupnya sendiri juga akan menjadi panas.

Bagaimana untuk mensterilkan topi skru untuk matahari terbenam?

pensterilan topi skruTidak dinafikan, satu pensterilan tidak mencukupi, dan walaupun penutupnya dipintal dan tidak digulung dengan kunci, rawatan haba juga perlu di sini. Mikrob tidak boleh masuk ke dalam wadah dengan pemeliharaan, jadi jangan lupa tentang pensterilan topi skru.

Cara yang pasti dan boleh dipercayai adalah mendidih dalam air panas. Tindakan itu dilakukan dengan segera sebelum tudung dilancarkan. Perlu diingat berapa minit untuk mendidih penutup untuk matahari terbenam, sebagai peraturan – dari 10 hingga 15 minit akan mencukupi.

Ia tidak disyorkan untuk mensterilkan penutup untuk teduhan di mesin basuh pinggan mangkuk atau ketuhar gelombang mikro!

Secara umum, proses rawatan haba tin dan penutup untuk pemuliharaan adalah wajib. Membawa pensterilan, anda menjamin kualiti hasilnya – tiada jangkitan, kekerasan, kembung kerana penapaian.

Related  Terung dalam jus tomato untuk musim sejuk

Kaedah berbeza, tetapi memberi satu hasil. Sekiranya ia stim, maka perhatikan kedudukan balang atau tudung, lakukan semua manipulasi dengan objek panas menggunakan penyepit khas, sekiranya pemanasan di dalam air – ingat berapa banyak untuk meredakan penutup untuk berjemur. Pensililan adalah proses wajib, namun individu. Kadang-kadang pasteurisasi tin dan penutup boleh digabungkan, dan dalam sesetengah keadaan ia tidak dapat diterima.

Lima cara untuk mensterilkan penutup dan tin untuk pemuliharaan – video