melon cemaraMengenai kualiti positif buah-buahan manisan tidak perlu dikatakan: mereka sering ditambah kepada diet mereka, bahkan mereka yang mematuhi pemakanan yang betul dan mengawal berat badan mereka. Melon buah-buahan cendawan, bersama-sama dengan gula-gula lain seperti ini, menarik bukan sahaja untuk rasa yang menakjubkan, tetapi juga untuk kegunaannya.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tentang sifat-sifat berguna yang disimpan dalam buah-buahan madu, bagaimana mempersiapkan tembikai untuk diproses, dan juga mempertimbangkan beberapa cara untuk menyediakan makanan istimewa ini.

Secara ringkas mengenai perkara utama

buah-buahan manisan di rumahPertama sekali, mari kita tentukan istilah: buah candied dipanggil buah (atau kulit mereka), yang dibuat dengan memasak dalam sirap gula, dan kemudian dikeringkan. Sekiranya buah-buahan kering biasanya disusun dengan kompos atau ditambah kepada pencuci mulut, maka buah candied dari gula-gula boleh digantikan dengan buah candied.

Walaupun terdapat sejumlah besar kedai khusus dan biasa yang menawarkan buah-buahan candied siap, pembelian mereka masih menimbulkan keraguan. Kebanyakan buah-buahan candied yang telah dibuat siap menjalani rawatan yang kuat, aroma cerah tidak semulajadi, tetapi minyak wangi masakan biasa; Kualiti rasa, juga, meninggalkan banyak yang dikehendaki – kepingan manis hanya “getah”.

Sekiranya anda membuat buah-buahan cendawan daripada tembikai di rumah, anda boleh yakin sama ada produk asal dan ketidakberesannya.

Buah-buahan cendawan dari bahagian padat melon

pulpa melon cendawanWalaupun buah candied mengekalkan sifat kurang berguna, kelebihannya jelas. Di samping fakta bahawa mereka dapat menggantikan gula-gula biasa, buah-buahan yang dicampur dengan melon masih dianjurkan untuk digunakan untuk meningkatkan imuniti dalam tempoh wabak penyakit berjangkit, serta mereka yang mengalami penyakit kardiovaskular. Sudah tentu, semuanya memerlukan langkah: dua atau tiga buah buah candied setiap hari akan mencukupi.

Related  Petua praktikal untuk gandum

Bersedia untuk melon

Ramai pakar kuliner yang menawarkan resipi gula-gula tembikar mengatakan bahawa buah-buahan akan sesuai dengan mana-mana, malah terlalu masak. Ini tidak begitu! Melon mestilah segar, kecuali, tentu saja, anda ingin mendapatkan pemanis yang aneh dan bukannya gula-gula melon.

bersih dan memotong melonProses pemprosesan adalah mudah: melon dibersihkan dari benih, dipisahkan dari kulit dan – yang paling penting! – dari bahagian lembut pulpa (yang paling dekat dengan inti). Untuk buah-buahan candied mengambil serpihan yang paling padat buah. Irisan dipotong sedemikian rupa sehingga ternyata “satu gigitan”.

Penyediaan sirap

proses penyediaan sirap gulaSirap gula untuk buah-buahan cendawan dari tembikai biasanya disediakan dalam periuk berat yang besar. Jumlah gula dan air diambil dalam nisbah 3: 1 – ini hanya terpakai kepada resipi di mana buah candu disediakan dari pulpa.

Campuran air dan gula dibawa ke dalam mendidih dan perlahan-lahan menambah hirisan tembikai ke dalam sirap sehingga ia meliputi seluruhnya.

Kemudian terdapat dua pilihan untuk memasak:

  1. Dalam kes pertama melon direbus pada api yang rendah selama kira-kira sejam, kacau sentiasa. Dengan pilihan ini, anda perlu memantau lobula dengan teliti – ia harus menjadi telus, tetapi jangan hancur.rebus tembikai dalam sirap
  2. Kaedah kedua memerlukan masa yang lebih sedikit, tetapi lebih “selamat”. Iris masak selama lima minit pada api sederhana atau tinggi, kemudian keluarkan dari pinggan dan sejuk. Proses ini diulang beberapa kali sehingga melon menyerap sepenuhnya sirap. Dalam kes ini, anda boleh mengawal sepenuhnya proses tersebut.

Jika sirap gula terlalu cair, buah candied akan cepat merosot, dan jika berlebihan dengan gula – buah akan kehilangan keanjalan dan ketumpatannya.

Peringkat terakhir

menapis buah candied keringCara paling mudah untuk mengeringkan buah candied dari tembikai untuk musim sejuk adalah menggunakan oven. Kuali itu mesti ditutup dengan kertas (jika tidak, ia tidak mungkin untuk merobek kepingan candied), irisan melon dikeluarkan dari kuali dengan bunyi dan diletakkan di atas kertas supaya mereka tidak berpegang pada satu sama lain. Suhu yang ideal untuk pengeringan ialah 100 darjah, tetapi masa berbeza bergantung pada ketuhar anda.letakkan kepingan tembikai pada lembaran penaik

Buah candied dikeluarkan dari kertas dengan segera selepas anda mengeluarkannya dari oven.

boleh mengeluarkan buah palaBuah-buahan manisan segar dari tembikai mempunyai satu harta – sangat mematuhi mana-mana permukaan. Oleh itu, anda perlu membuat perancangan dan cepat beralih ke hidangan. Jangan gunakan spatula – ia mudah dicairkan – ia adalah yang terbaik untuk mengambil pisau yang luas. taburi dengan gula tepungJika kepingan melon yang terakhir masih tidak dapat dialihkan, kemudian kirimkannya selama beberapa minit ke oven, kemudian keluarkan.

Related  Pensilasi penutup untuk rolling dalam air mendidih, gelombang mikro atau stim

Candies buah candied

buah-buahan cendawan dari kerak melonCara membuat buah candied dari melon, kami tahu. Tetapi terdapat resipi lain yang tidak menggunakan daging buah, tetapi keraknya.

kita menutupi kerak melon dengan gulaResipi ini tidak begitu berbeza dari asalnya, teknologi tetap sama: mendidih dalam sirap sedang kering, tetapi beberapa nuansa masih wujud. Untuk menyediakan buah-buahan candied dari kerak melon, anda perlu:

  • sebelum memasak, sentiasa membersihkan kerak di dalam air dengan jus lemon atau dengan 0.5 sudu baking soda selama beberapa minit;
  • Sirap gula dimasak dalam bahagian 1: 1, bukan 1: 3, tetapi dibakar berkecai dua atau tiga kali dengan rehat 8-10 jam (!);
  • Ketuhar dipanaskan sekurang-kurangnya – 40-50 darjah akan cukup.

kita mendapat kepingan dari sirapUntuk makan buah candied, tidak kira sama ada anda menggunakan daging atau kerak, adalah beberapa hari selepas memasak.

Resipi video untuk membuat melon di dalam pengering elektrik