Suhi grah različitih vrstaBogata proteinima, ugljikohidratima, aminokiselinama i vitaminima grah sjemena nutricionistički usporedive samo s mesom, i stoga zaslužuju da se prvo mjesto u prehrani, i zdravi ljudi i onih s identificiranom bolesti srca, urinarnog trakta i probavnog sferi. Osim sjemena, suhi listovi, koji se koriste u liječenju dijabetes melitusa, također mogu imati koristi za zdravlje.

Kako kuhati grah za zimu?

Prikupljanje zrelih grah iz vrtaGrah se može smatrati univerzalnim biljnim biljkama. Zelene mahune s jedva vezanim sjemenjem izvrstan su izvor bjelančevina i šećera, dijetalnih vlakana i vitamina. Sjeme se koristi u zelenim i zrelim oblicima. Ventili se koriste kao terapija za dijabetes.

Juicy mahuna i sjemenke zelenog zrna dobivaju se zimi u smrznutom i konzerviranom obliku. Zreli iste grah kod kuće najlakše je odabrati i osušiti. Tako će u povrću biti maksimalna količina korisnih komponenti. Glavno je zimsko zadržavanje zrna i zaštićeni uzgoj od mogućih oštećenja.

Zbirka graha za sušenje graha provodi se u kolovozu i rujnu, kada lišće mijenja boju i gubi juiciness.

Sušilice mahuna u vrijeme žetve, to je lakše sjeme ostaviti preklopnice tijekom peelinga i potrebno je manje vremena za sušenje. Međutim, važno je zapamtiti da su mahune određenih sorti i vrsta samo-otkriva tijekom sazrijevanja, a sjeme brzo pada na zemlju.

Zreli grah i vrijeme za žetvuZrna grabljivih za zimsku pohranu u mahune:

  • ukiseljeno, uklanjanje graha s znakovima kvarenja, prisutnost štetnika i bolesti;
  • razvijati u prozračnoj sjeni za sušenje.

Nedovoljno tvrdo sjeme se suši na sobnoj temperaturiKad usjev masa ili berbu graha za zimu prolazi na kraju vegetacije, vrhovima pozhuhshuyu iščupan i sve mahuna, dostupan na grm. U ovom obliku, biljke graha su sušene, visjele pod nadstrešnicama i prethodno su rasle pod njima čistu tkaninu ili papir. Ova mjera će uštedjeti i one sjemenke koje će pasti iz otvorenih mahuna.

Ako se nakon pilinga ispostavilo da nisu svi sjemenki dovoljno čvrsti i oblikovani, mogu se dovesti na spreman na sobnoj temperaturi ili, ovisno o stupnju zrelosti, odbaciti.

U proces sortiranja uklanja ne samo spor, mekana na dodir sjemena, ali i one u kojima tragovi plijesni, crne točke ili poteza insekata.

Kako uskladištiti grah zimi?

Grah spreman za berbu zimeGlavna opasnost u zimskom skladištu graha je:

  • oštećenje zrna graha, čije su larve unutar zrna čak iu ljetnim mjesecima;
  • razvoj plijesni gljivica i truleži, kada se proguta u posudi s sjemenkama vlage.

Related  Kako pravilno osušiti mentu za održavanje zdravih supstanci?

Kada bere za zimske grah dobro se suši i raspršena na staklenku s tijesnim poklopcem, na suhom i hladnom truljenja i oštećenja grah puta smanjuje rizik.

Neispravno spremanjeNo, štetnici su jedan od najozbiljnijih problema. Uz masovne poraza ovaj štetnik u jednoj kapsuli ljeti razvija nekoliko desetaka ličinke koje pronalaženju prodrijeti sjeme i razvoj prehrane grah i tako što se kreće. U vrijeme puzanja, gotovo ne može biti pulpa ispod sloja sjemena. Kao rezultat toga, grah gubi ne samo klijavost, već i sve prehrambene i okusne kvalitete.

Kremom sjemena vidljivi su tragovi prisutnosti štetnika, a na površini su vidljivi i zaobljeni rupe – ovo je mjesto pojave odraslih žohara. Pod povoljnim uvjetima, zrno može proizvesti do četiri generacije po sezoni i uzrokovati ozbiljnu štetu kamionu.

Ličinke bukve koje ulaze u limenke graha ostaju održive pri temperaturama u rasponu od 10 do 48 ° C. A gusti poklopac neće spasiti od kvarenja, namijenjen zimi za skladištenje graha, ako ne i poduzeti učinkovitije mjere.

Ako se grah u tom području uzgaja isključivo za dobivanje zrna, a zelene mahune se ne koriste za hranu, onda je razumno koristiti insekticide za kontrolu zrna graha. Ovaj događaj, koji se održava u fazi cvjetanja ili u ranim danima formiranja graha, učinkovito će zaštititi buduću žetvu.

Također, ne treba čekati trenutak kada se zreli grah otvori spontano, što olakšava pristup gotovim grozdovima zrna na sjemenje. Žetva za zimski grah samo u jake mahune. A kad zrnja pada na zemlju, nemojte sakupljati materijal, vjerojatno zaražen štetnikom.

Da bi se izbjeglo kvarenje graha, oni ga šalju u pećnicu za grijanjeKod kuće, prije sušenja graha, uklanjaju očito neodgovarajuće grah i sjemenke. A zatim za uništavanje ličinki, guljeni grašci se grije u pećnici ili sušioniku na temperaturi od 50-55 ° C. U takvim uvjetima uništava se 20-30 minuta štetočinje u stadiju larve. Ako je temperatura veća, sjemenke gube sposobnost klijanja, ali kada se koriste grah samo u svrhu hrane, možete se zaštititi bez štete u okusu zrna.

Related  Kako pravilno pripremiti pastrve, pečene u pećnici za obiteljski obrok

Na temperaturama ispod 10 ° C, a ličinke se ne razvije, što znači da je jedan od načina za pohranu grah u zimi – u kućanstvu hladnjak ili negrijanim suhim prostorijama gdje postoji ventilacija:

  • Suhi grah, dezinficiran visokom temperaturom ili namijenjen za pohranu u hladnjak, ulijeva se u staklene posude i čvrsto se zatvori.
  • Za zalijevanje graha u zimskom razdoblju na minus temperaturi, primjerice, na balkonu gradskog stana, bolje je koristiti guste vreće za platno, ali kako bi zaštitile sjeme od mokrenja.

Dobro sušeni grah postavljeni su u hermetičke posudePareći od štetnika iz graha pomoći će pričvršćeni dio češnjaka i suhog sjemena koromača i kopra. Rok trajanja graha, ovisno o sorti, je od 4 do 12 mjeseci.

Kako sušiti grah u medicinske svrhe?

Zelenog graha sušene su u električnom sušionikuZa upotrebu vrećica za bebe u medicinske svrhe, sirovi materijali dobiveni nakon peelinga su pokupljeni, uklonjeni trulirani ili razmaženi štetnici, a zatim sušeni.

Osušite lišće graha je bolje pod baldahinom gdje nema izravne sunčeve svjetlosti i vjetra, ali zrak ne stagnira.

Kada kapice kapljica postanu krhke, ulijevaju se u kartonske kutije ili suhe i guste vreće za kasnije skladištenje zimi. Koristite takve sirovine za ljekovito bilje i infuzije mogu biti do sljedeće žetve.

Danas češće u kućanstvu koriste električne sušilice za povrće i voće. Stoga se često pojavljuje pitanje: “Je li moguće zimu zavarati grah sušenjem zelenih mahuna?”

Doista, sušenje vam omogućuje da u proizvodu spremite puno korisnih svojstava i kvalitete. Zvjezdani grah nije iznimka. Vrlo je pogodna za sušenje pod blagim uvjetima i temperaturama do 65 ° C, ali nakon pripremanja uistinu ljetnog jela od takvog proizvoda neće raditi. Činjenica je da nakon sušenja tkiva pod nije u stanju vratiti konzistenciju i zadržati toliko vlage kao u štavljenoj špatri.

Stoga, sušene grahovine mogu se koristiti za dodavanje juha, špinata i drugih jela, ali ne služe kao neovisni ukras.

Related  Recepti voća za zimu: konzerviranje krušaka u vlastitom soku

Zelena šparoga treba biti zamrznutaMnogo je korisnije i lakše zamrznuti sočne šparoge, koje su prethodno bile blanširane, a zatim sušene i pohranjene u zamrzivaču. Isto se radi s zelenim sjemenkama, na primjer, grahom lime, koji se zimi zimi, kuha i služi kao pomoćno jelo ribe i peradi.

Kako odabrati grah i druge mahunarke – video