čajne gljive kod kuće

Čajna gljiva prirodni je izvor zdravlja i dugovječnosti. Stručnjaci to smatraju pravim čudom, jer do sada nisu uspjeli utvrditi vrijeme i mjesto svog podrijetla, razumjeti značajke razvoja i objasniti korisna svojstva. Uz pomoć ove biljke, ljudi pripremaju posebno piće, okus sličan kvasu, koji se može konzumirati u hladnom, toplom i toplom obliku.

Kombucha – što je to?

korisno piće iz čajne gljiveTijelo gljiva čaja izgleda kao meduza, boja može biti svijetložuta ili tamno smeđa. Odozgo je glatka i gusta, a iznutra je slojevita i heterogena. U početnoj fazi formacije, to je tanka sluznica koja lebdi na površini tekućeg hranjivog medija. Kultura brzo raste i razvija se, puni sve slobodno mjesto. Postoje slučajevi kada kombucha potječe iz voluminozne bačve i dosegnu težinu od stotinu kilograma.

Čajna gljiva je biološki supstrat koji postoji zbog međusobne simbioze brojnih kolonija gljivica kvasca i bakterija octene kiseline.

Tekućina koja okružuje gljivicu pretvara se u lagano gazirano kiselo piće – kombucha. Pijte ga u čistom obliku dodatkom vapna ili limuna, meda i šećera miješa se s vodom ili drugih pića – čaj, sok, mlijeko, biljnih čajeva i decoctions. Tvar je pronašla primjenu u kućnoj medicini, kozmetici i kuhanju. Njegova jedinstvena svojstva su zbog vitalne aktivnosti i proizvoda izlučivanja korisnih mikroorganizama. Gljiva se smatra ljekovitim i koristi se za liječenje mnogih bolesti.

Prednosti i štete gljivica čaja

zdrava gljivaČajna gljiva ima službeno znanstveno ime – meduzomitset, koje mu je 1913. godine dao znanstvenik-mikolog G. Lindau. U procesu života, on oslobađa mnogo biološki aktivnih tvari. To su organske kiseline, polisaharidi, vitamini, alkoholi i eteri, proteini, mikroelementi, antibiotici i enzimi. U kompleksu ove komponente pozitivno utječu na stanje zdravlja i ljudsko zdravlje.

Piće dobiveno pomoću čajne gljive ne sadrži kofein, stoga je odobreno za upotrebu pri visokom i niskom tlaku. Dobro zažaruje žeđ, tonove i neugodan osjećaj gladi.

Korisna svojstva čajne gljive:

 • normalizacija metabolizma;
 • pomlađivanje i oporavak tijela;
 • ubrzanje regenerativnih procesa;
 • poboljšanje mikroflore;
 • antibiotski učinak;
 • jačanje imuniteta;
 • antioksidativni učinak;
 • potiče gubitak težine;
 • blagi diuretik;
 • nadopunjavanje vitamina i minerala;
 • uklanjanje štetnih i otrovnih tvari.

Korištenje gljiva čaja omogućuje njegovu uporabu kao sigurne prirodne lijekove. Ona čisti tijelo od toksina, štiti od virusa i infekcija, snižava krvni tlak, normalizira kolesterol, podešava želuca i crijeva, poboljšava san, smanjuje napetost i bol. Visoki terapijski učinak omogućio je upotrebu gljivica ne samo u svakodnevnom životu nego iu industrijskom mjerilu – lijekovi, ugostiteljstvo, kozmetika.

U brojnim korisnim svojstvima kod čajne gljive postoje kontraindikacije:

 • prisutnost gljivičnih bolesti;
 • povećana kiselost, nije dopuštena za uporabu u eroziji i ulkusu želuca;
 • giht i dijabetes melitus;
 • alergijske reakcije i individualne netrpeljivosti.

Tehnologija rasta

uzgoj gljiva od nuleZa uzgoj Kombucha je potrebno najviše jednostavne stvari – tri litre staklenku, po mogućnosti sa širokim vratom, rezanje gazu ili posebnu hranu ubrus, bijeli ili smeđi šećer, čaj – zeleni ili crni ili divlja ruža esencije ili biljni čaj. Nedopustivo je koristiti šećer umjesto šećera.

Kako rasti gljiva od nule:

 1. Da biste rasti od nule trebate svježe pripremljen čaj srednje jakosti u volumenu od litre i pola.
 2. U čaj treba otopiti oko 100-120 grama šećera, hladiti piće i sipati u trostruko jar.
 3. Kako bi spriječili prljavštinu i insekte da dođu unutar limenke, vrata moraju biti prekrivena gaza ili posebnim propusnim zrakom. Tkanina treba biti pričvršćena užetom ili elastičnim trakom.
 4. Banka je najbolje smještena u penumbru, gdje je temperatura zraka između 22 i 26 °.

Čajna gljiva ne voli tamu i izravnu sunčevu svjetlost, au hladnim uvjetima proces se usporava.

S vremenom se na površini čaja formira tanki mračni film – ovo je početak razvoja gljiva. U dva ili tri mjeseca, to će dovoljno rasti, a možete upotrijebiti njegovu infuziju. Spremnost tekućine za uporabu može se odrediti debljinom gljivice (barem 2-3 mm) i ugodnim slatkim kiselim mirisom.

Odjeljivanje i uzgoj čajne gljive

presađivanje gljivaKada gljiva dosegne debljinu od 4-5 centimetara, sigurno možemo započeti s podjelom i prenijeti u drugi spremnik s hranjivim medijem. Za transplantaciju, uzmite gornji sloj, koji je pažljivo odvojen, ispran i prenesen na novi trostruki jar. višeslojna gljiva je spremna za podjeluNa gljivama, koji su spremni za podjelu, slojevi su jasno vidljivi, što, čak i uz blagi učinak, neovisno odstranjuje od roditeljske baze. Donji slojevi smatraju se najproduktivniji i korisniji, tamniji su u boji, a gustoće su lomljivi.

Maksimalna koncentracija hranjivih tvari i hranjivih tvari sadržana je u infuziji, čija starost ne prelazi mjesec dana. Infuzija zrelih gljiva nije prikladna za upotrebu.

podijelimo čajnu gljivuRazvijajte novu gljivu i mogu se temeljiti na gotovoj infuziji. Piće, koje je pripremljeno 5-6 dana, ulijeva se u čisti i suhi spremnik, trlja se gaze i ostaje u tom obliku tjedan dana. Nekoliko dana kasnije na površini hranjivog medija nastaje novi organizam. Da bi se ubrzao postupak, preporuča se dodati 1-2 žlice jabučnog octa u osnovnu otopinu.

Njega i bolesti gljiva čaja

Točno uzgajanje čajne gljiveSvakih 3-5 dana spremno je pripremljeno čaj kvas, a umjesto toga dodaje se slatko kuhana voda sobne temperature. Količina šećera je 100 grama po litri vode. Kuhajte vodom, otopite šećer u njoj, ohladite je, a zatim ga dodajte u posudu, gdje živi čajna gljiva. Korištenje sirove vode je nepoželjno, jer sadrži mnoge soli i nečistoće koje umanjuju okus pića i precipitiraju.

Šteta za gljivicu je previše jak čaj. Ako se šećer doda izravno u posudu, može se spaliti i umrijeti.

Kako se brinuti za čajnu gljivu:

 1. Svakih 3-5 dana potrebno je izlijevati infuziju i napuniti posudu svježim hranjivim medijem.
 2. Kako bi gljivica bila zdrava i zdrava, jednom za 2-3 mjeseca trebali biste ga isprati vodom.
 3. Infuziju blata je loš znak, štetne nečistoće smanjuju kvalitetu i ljekovita svojstva pića.
 4. Gljivica mora uvijek ostati na površini. Ako se gljiva snažno potamne i potonula na dno, to znači da je bolestan i može umrijeti.
 5. Pravila liječenja su jednostavna – to je čista i dobra njega. Hranjiva tekućina u posudi može dosegnuti 2/3 ukupnog volumena, tako da gljiva ima priliku za daljnji razvoj i rast.

prirodno piće iz čajne gljiveZnajući o tome kako uzgajati čajnu gljivu, svaki dan možete uživati ​​u prirodnom piću, kombinirajući visoku vrijednost, kvalitetu i okus!

Video o uzgoju čajne gljive kod kuće