Skörd av betor och morötterRötter som odlas på privata tomter används traditionellt inte bara på sommaren utan också lagras för förvaring. Detta underlättas av grödans anspråkslöshet och deras utbyte. Det enklaste sättet att spara morötter och betor för vintern är att använda kragen, källare och källare.

Vid en sänkt temperatur har rotgrödorna en viloperiod, lövväxten stannar eller stannar, behovet av fukt och näringsämnen behövs inte längre.

Men hur oskärmad kulturen var, under lagringsmånaderna, rinner betor och morötter oundvikligen fukt, kan ruttas och smittas med mögelsvampar. En ökning av temperaturen i lagringsområdet aktiverar tillväxtprocesser. Dessutom är inte alla rotgrödor lika väl bevarade. Deras förmåga att behålla fukt och att motstå förstörelse påverkas både av uppsamlings tiden och av den ursprungliga kvaliteten på grödan. Hur korrekt lagar betor och morötter? Vilka rotgrödor kommer att ligga kvar i många månader i källan eller källaren, och hur man hanterar resten av grödan?

När ska man rengöra morötter och rödbetor?

Rötterbetor skadad av gnagareAtt ge sig för vinter saftiga morötter och rödbetor, börja med tidpunkten för insamling av rotfrukter, eftersom otillräckligt mogna tunt ytskikt inte kan fungera som ett pålitligt skydd av massan, och roten inte har tid att samla rätt mängd reserv näringsämnen. På grund av detta blir inte mogna betor eller morötter svimmare, mekaniskt skadade och påverkas av mikroorganismer. Därför är sommarrötterna bra endast för tidig användning, inte förvaring.

Vid regnväder är det inte heller värt att skörda betor och morötter för att ligga till vintern, och att rotgrödor ackumulerar fukt och är mer benägna att ruttna.

I mitten av banan kan man skörda morötter från andra hälften av september och fram till oktober är det viktigaste att skörden skördas före stabil frost. Detta steg, jämfört med den tidiga skörden av rotgrödor, kommer att göra det möjligt att minska krympningen med 10-20% under vintermånaderna.

Timing av betorskörd, stigande över marknivån och mer utsatt för frost, uppträder lite tidigare, då lövverket förgyller och torkar upp. Vanligtvis faller den här gången den första hälften av september, och du bör inte tveka. Det är trots allt omöjligt att glömma gnagarnas aktivitet som inte skakar bort från rotgrödor på snabbt tomma sängar:

 • När det är dags att skörda gräver grödor försiktigt, för vilka det är bekvämare att använda en spade, inte en gaffel.
 • Sedan extraheras lövbitar och rödbetor från jorden för bladblad.
 • Lämna korta, upp till 2 cm långa petioles, omedelbart avlägsna gröna.
 • Rötter får torka ut och efter sortering skickas de för lagring.

Related  Vi frysar äggplanter för vintern

Hur korrekt lagar betor och morötter?

Förvaring av grönsaker i speciallådorBetor är mindre krävande vid lagringsförhållanden än morötter. Om därför en källare eller källare ventilation, temperaturen i intervallet 2-6 ° C och fuktighet av 85-95% rötter fina rödbrunt lagrad nivå med potatis i klämmor, lådor eller behållare:

 • Bägare, som morötter, kan dock lagras på vintern i behållare, där grönsakerna är lagrade med sandlag för lager. För att förhindra utveckling av patogen flora blandas upp till 2% krita eller släckt kalk i sanden.
 • Hemma kan lag som är avsedda för lagring av betor och morötter läggas med tjockt papper eller wellpapp.
 • Bra motstå torknings morötter och rödbetor, och även tillväxten av bakterier och svampar färska sågspån, flyktiga och eteriska oljor som hämmar parasiter och patogener av förruttnelse.

Bokmärk morötter för lagring i sandVälbevarade rotgrödor, förbehandlade med en grumlig komposition av ler blandad med vatten. Efter nedsänkning i en sådan innebär morötter och betor avlägsnas, obsushivayut och lagras i källaren, som bibehåller fukt genom lerskiktet garanterad gröda skyddad från förfall och försämring. Hur korrekt lagrar betor och morötter, om det inte finns någon möjlighet att använda sand och lera? I kylförråd kan morötter och betor hålla färskhet i täta plastpåsar, med en kapacitet på 20-50 kg. Grönsakspåsar är inte bundna utan placeras vertikalt på ställen.

Som ett resultat av andning av rotgrödor inuti behållarna bildas hög luftfuktighet och en koncentration av 2-3% koldioxid. Och vid en temperatur nära noll och hög luftfuktighet finns det inga tecken på ruttning eller utveckling av mögel.

Samlade grönsaker från sängarnaDet märks att små och fula rötter under lagring förlorar fukt med 10-20% mer än valda morötter och rödbetor. Men vad händer om de perfekta grönsakerna inte alltid växer i sängarna? Hur man lagrar sådana morötter och betor för vintern? Att kasta ut skörden är inte värt det, för inte ens de vackraste och stora proverna kan gynna och få på bordet i form av hemberedningar. Betor och morötter kan frysas för vintern och på flera ursprungliga sätt. Rötter torkas perfekt. Dessa grönsaker är saltade, syltade och bryggda, söta rötter ger gott om sylt och sylt, juice och kanderade frukter.

Related  Hur man lagar en doftande juice i en äppelkokare?

Är det möjligt att frysa betor och morötter för vintern?

Snabb frysning av färska morötter och betor gör det möjligt att bevara alla grönsaksegenskaper hos dessa grönsaker och deras användbara egenskaper.

Grönsaker fryses i en förseglad förpackningI det enklaste fallet de skalade och tärnade knölar obsushivayut på en pappershandduk och därefter utlagda delar av paket förseglades och skickas till frysen. Rödbetor och morötter, fryst på vintern, är det möjligt att vid behov i värmebehandlingssteg för att lägga i någon mat, vare sig soppor, garnering, sås eller stek.

Fryst morötter är ett utmärkt tillskott till soppa på vintern.Eftersom både betor och morötter kräver lång tillagningstid eller släckning, före frysning rötter blanchera några minuter, häll sedan över kallt vatten, vilket förbättrar smaken och påskynda tillagningen.

FrysbitmassaOm grönsakerna krossas kan frön från morötter och betor frysas till vintern i satsformar:

 • De resulterande kuberna är praktiska att använda
 • De tar inte mycket utrymme i frysen.
 • I denna form bevaras de användbara egenskaperna hos rotgrödor till nästa skörd.

Frossad betor och morotjuicePå samma sätt kan vintern frysas betor och morotsjuice, om så önskas, från vilken du kan göra levande vitamin grädde, tillsätta yoghurt, lite honung och apelsinjuice.

Förvaring av betor och morötter i torkad form

Torkade betorInte mindre enkelt och prisvärt sätt att lagra betor och morötter – är torkningen av rotgrödor för vintern. Pre-grönsaker tvättas noggrant, rengörs och skärs av värdinnan. Ju tunnare betor och morotskivor, desto mindre tid tar det att ta bort fukt. För att torka rotgrödor är det möjligt både i en ugn och i en speciell torktumlare, att huvuddelen som skivar inte sitter fast och inte brinner. Därför råmaterialet från tid till annan för att ställa in och se till att temperaturen inte överstiger 60-70 ° C.

Korrekt torkade grönsaker förlorar inte den ursprungliga färgen och de inneboende egenskaperna hos färska grödor.

Torkade grönsaker tar inte mycket utrymme och behåller sin kvalitetSådana morötter och betor kan läggas till dina favorit soppor, grönsaksgrytor och andra rätter. Förvaring av betor och morötter i denna form kräver inte mycket utrymme och i en glasbehållare förblir oförändrade flakor hela året.

Related  Foto, odling och metoder för att skörda citronmynt

Saltning och förvaring av betor och morötter

Morötter och rödbetor i marinadenSaltning bäst att ta medelstora rötter som efter rengöring snittet, blancherade och utlagda på en ren burk, lämnar ett litet utrymme i nacken. Tankarna fylls med kokande 2% saltlösning, se till att vätskan upptar alla hålrummen och inga bubblor kvarstår i burkarna. Därefter steriliseras picklesna och täckes med lock. Förvara betor och morötter i denna form är bättre i kylan, i ett inhemskt kylskåp eller källare.

Hjälpte rätter från morötter och betor för vintern

Morot och betor salladHemberedningar från betor, morötter och andra grönsaker på vintern lägger på menyn allvarligt och hjälper till att klara av bristen på vitaminer i kosten. Många människor känner och älskar biet och morotssallader och snacks. Rotgrödor kombineras perfekt med andra trädgårdsgrödor, till exempel kål och tomater, korg och aubergine, paprika och örter.

Kubbor av betade betor och morötter – det här är en bra hjälp för att laga vinaigrettes och andra hälsosamma mellanmål. Rödbetor och morötter kan vara så gamla som möjligt, jäst med vitkål, såväl som separat.

Borsch tankningOersättliga i vintern och förkokt ljus dressing för borsjtj, som förutom morötter och rödbetor, tillsätt lök, paprika och tomat, vitlök, dill och persilja.

 • Skalad och krossad morötter och lök stekt.
 • Smaka sedan bötterna i halvklart steg och tillsätt tärnad paprika och tomatkubbar.
 • Grönsaker kombineras, kryddat med salt, ättika, alla nödvändiga kryddor och örter.
 • Förbandet läggs på burkar, steriliseras och stängs.

En sådan sommarskörd sparar inte bara tid, men ger också borscht en riktigt sommar smak och arom. Ja, och hela odlad grödan av rotgrödor går till affärer och fördelar till nästa säsong.

Frysta säsongens grönsaker – video