Mexican Holiday Radis NightDagen före jul i den mexikanska staten Oaxaca hålls en semester Noche de Rábanos, som översätts som Natt av Rädis. Massan av deltagare från hela området och kommer att publiken är historiens scen av landet, den mexikanska legenden jul berättelser och skisser av livet på landsbygden, tillverkad av stora färska rotsaker.

Historien om den ovanliga firandet kallas, som de säger, att popularisera trädkulturen bland lokalbefolkningen, har pågått i två århundraden. Det är möjligt att det var så, men rädistern förde till den amerikanska kontinenten så långt tillbaka som 1600-talet på den friska mexikanska jorden växer till gigantiska proportioner. Därför kan vi inte utesluta den version som samlar rikliga skördar av tidiga grönsaker, mexikanska bönder helt enkelt inte vet hur man förvarar rädisor, och som kom upp för att göra en skulptur av rotfrukter och visa sin kreativitet grannar.

Här växer en sådan rädisa i MexikoPå den ryska sängar rädisa växer betydligt mer blygsamma storlek än i Mexiko, men också inhemska trädgårdsmästare bekant problem med sparande av skörden, förvärras av det faktum att grönsakerna inte tål värmebehandling, och hålla den fräsch är inte alltid möjligt för alla verktyg och produktivitet.

Hur håller du rädisen för vintern fräsch och inte förlorar den odlade skörden?

Rädis som uppsamlas från sängen vid rumstemperatur förlorar dess juiciness inom några timmar.

Bara hämtad från trädgårdsrädisternLövverk kommer att förstoppa, och sedan rotgrödor. I en källare eller ett kylskåp händer något som detta – fukten lämnar rötterna, men något långsammare. Intressant är de tidiga rötterna, mer saftiga och små, lagrade nästan hälften så mycket som radikan av sena sorter.

För skörd för framtiden är det bättre att ta stora täta rotgrödor, som vissnar långsammare.

Till rädisor, avsedda för långtidsförvaring, var det mest saftiga, åsar rikligt vattnas på kvällen och tidigt på morgonen, innan solen hunnit värma luft och jord, ren omedelbart skära av toppar och lämnar bladskaft längd 3-4 cm. Rötter i rädisa, som hålls färskt för vintern, ta inte bort.

Hur man lagar rädisa i kylskåpet?

Bookmark Radish för lagringOm rotgrönsakerna ska lagras i ett inhemskt kylskåp tvättas de noga, torkas noga och läggs ut i förpackningar eller behållare. Stäng inte behållaren tätt, eftersom kondens kan orsaka utveckling av mögel. För att absorbera fukten i väskan kan du lägga våtservetter, vilket måste ändras regelbundet.

Förvaring av rädisa i banken i kylskåpHur man lagar rädisa, om man förlorar fukt, förlorar den sin största fördel – succulens? Vatten kan också hjälpa till att sakta ner förlusten av rädisa fukt. För detta ändamål placeras rotskorna som tvättas utan svansar och toppar i rena glasburkar och hälls med kokt vatten, så att rädistern helt täcktes med ett lager av vätska. Sedan är behållaren stängd och placerad i kylskåpet. Som konserveringsmedel i vattnet kan du lägga till salt eller lite ättika. Från tid till annan är rädisa bättre att inspektera, tvätta och byta vatten.

Men för att hålla räkorna fräscha i kylskåpet, förvänta dig inte att det kommer att förbli oförändrat under hela vintern.

Den maximala hållbarheten för tidiga sorter är 1,5-2 veckor och den genomsnittliga och sena löptiden är 1 till 1,5 månader.

Hur man håller den färska rädisa i källaren för vintern?

Förberedelse av rädisa för förvaring i källarenMen i källare och källare, där temperaturen upprätthålls vid 2-3 ° C och fuktighet av 85-90%, falla samling rädisa upplever vintern, återstående nästan färskt och rik som i trädgården. Håll rädisa, liksom andra rötter, kan bara vara i närvaro av bra ventilation och bristen på lagringsgnagare och svamp.

Innan du lagrar en ny rädisa, extraheras rötter från marken:

 • svagt torkade, förskär toppen och rötterna;
 • exakt fri från överskott av jord;
 • inspektera och välj starka grönsaker utan skador och tecken på sjukdom;
 • stapla i desinficerade renslådor, häll skikt för lager med knappt fuktig sand.

När man observerar lagringsregler lagras periodiska inspektioner av rotgrödor och ett prov av torkad eller sönderdad radis till januari eller till och med till mitten av februari.

Praktiskt taget oförändrat är inte bara rädisens utseende, men också dess vitamin- och mineralsammansättning.

Är det möjligt att frysa rädisa för vintern?

Rädisa bör inte frysasVad kan inte sägas, när några trädgårdsmästare försöker frysa rädisa för vintern. Fukthalten i rotgrödorna, när den utsätts för en temperatur på -18 till -24 ° C, blir till iskristaller, riva vävnadsceller. Till följd av detta förlorar rädisa som är upptinad för konsumtion sin elasticitet, fuktavlopp bort och en oformad klump kvar i disken, utan smak och andra egenskaper.

Det enda sättet att frysa rädisa för vintern och inte förlora sin fördel är att frysa låg temperatur under industriella förhållanden.

Skalade och hackade rötter blåses genom luft i 8-10 minuter med en temperatur av storleksordningen -40 ° C. Samtidigt har fukt inte tid att skada växtens växtvävnader, och en del av det indunstar enkelt från ytan. Tyvärr är denna frysa av rädisa för vinter hemma omöjligt. Men det finns andra sätt att regalera i den kalla årstiden med saftiga rötter med en sötskarp smak.

Marinade, som ett sätt att hålla rädisa för vintern frisk

Rädisupplagring i marinadenI de östra länderna är syltradis ett traditionellt och mycket respekterat mellanmål. Rökor bevaras i Mexiko och i många europeiska länder. Den enklaste marinaden består av 1 glas vatten, 1 kopp bordsvinäger, 1/2 kopp socker och 1 tesked salt. Tvättade rotgrödor:

 • skuren i skivor, cirklar eller skär på ena sidan för att göra en knopp;
 • staplade i burkar;
 • häll marinaden
 • steriliseras och täckt med lock.

Rädisa i marinaden för vinternMarinadenas sammansättning kan variera. Om en del av saltet ersätts med sojevinäger, tillsätt ingefära och kryddor, kan du få ett mellanmål i japansk stil. Med tillägg av peppar och tomat marinaden gör Sydamerikanskt skålen och rosmarin, svartpeppar och pärla lök skivor förvandla det till raffinerad franska aptitretare.

Om du inte kan hålla rädis fräsch för vintern kan du lagra sådan hemlagad konserver i kylskåp eller källare under betydligt längre tid än 2-3 månader. Och eftersom bitarna av rädisa är små, kan du försöka att billet på en dag.

Hur man lagar rädisor: chips och japansk delikatess

Torkad daikonI Japan är en relaterad rädisodling, daikon, strimlad och torkad och erhåller långa vita och gula remsor av sötnos smak, kallad kiriboshi. Om grödan mognar skörden av vita stora rotgrödor, försvinner frågan om hur man håller rädisen för vintern.

Skölj omsorgsfullt med rädisa:

 • skuren i långa band, ca 0,5 cm tjocka;
 • inte längre än en minut blancherad i kokande saltvatten;
 • vik ut på taket och torka;
 • placerad i en ugn och torkades vid 55-60 ° C.

Torkad rädisaPå samma sätt, från en starkt färgglad rädisa gör du marker som före torkning, när skivorna av rotgrödor fortfarande är våta, kan du lägga till salt eller strö med kryddor. För att lagra den torkade rädisa är det nödvändigt att stänga glasburkar eller dubbla papperspåsar tätt. Resultatet är ett originalt mellanmål, frågan om hur man lagar rädisa kommer sluta bli ett problem, och den skördade gröda kommer inte att gå vilse.

Marinerad rädisa – video