moussaka på grekiskaMusaka är en ljus representant för traditionell grekisk mat. Detta, i själva verket, en puffad grönsaksspis med rostat köttfärs, fyllt med krämig ostsås. På grund av dess likhet med det kända italienska mästerverket kallas moussaka även “vegetabilisk lasagne”. En av sina kända variationer är moussaken på grekiska med aubergine. Receptet föreslås för användning både för en festlig och för en avslappnad tabell. Musaka är en mycket tillfredsställande och vacker maträtt. Samtidigt är det väldigt högt kaloriinnehåll och inte kosttillskott: du kan mata ett stort företag eller servera det som en fullvärdig familjen middag. Musaka behöver inte förbereda en extra garnering på grund av tillgången på en mängd olika grönsaker, vilket gör det också användbart. Särskilt denna maträtt är lämplig för dem som villigt inkludera äggplantor i kosten. När allt kommer omkring i denna maträtt är de särskilt milda, saftiga och doftande.

Musaka med aubergine

moussaka med aubergineFör att förbereda moussaka behöver:

 • 4 äggplanter (ca 700 g);
 • 500 g malet kött
 • 2 löklökar;
 • 4-5 tomater (ca 300 g);
 • 75 g hård ost;
 • 150 ml torrt vitt vin;
 • 50 ml vegetabilisk olja, bättre än olivolja.

I det klassiska moussaka receptet, på grekisk med aubergine, används lamm eller nötkött för att göra malet kött. I extrema fall kan du blanda nötkött med fläsk i förhållandet 1: 1.

Förbereda såsen du behöver:

 • 400 ml mjölk;
 • 150 g hård ost;
 • 2 msk. l. mjöl;
 • 2 ägg;
 • 75 g smör
 • nypa riven muskotnöt.

Beredning av produkter:

 1. Mala köttet för malet kött.
 2. Skala löken från skålen.
 3. Om aubergine gorchat – hacka dem plattor eller ringar och doppades i saltat vatten (1 matsked salt per 1 liter vätska), för att bli av den obehagliga smaken. Efter 15-20 minuter, ta ut och torka dem med en pappershandduk.
 4. På tomater gör kors snitt parboiled och omedelbart doppas i kallt vatten – så skal lätt separeras från massan. Skala och skär i cirklar.steg av beredning av sås

Related  Allt du behöver veta om peanut halva: fördelarna och nackdelarna med produkten, hemlagade recept

Framställning av sås:

 1. Smält smöret i en uppvärmd kastrull.
 2. Häll mjöl till oljan och steka den, rör om ständigt tills det är lättgyllt, bryt noga med klumparna.
 3. Häll lite varm mjölk. Fortsätt att röra hela tiden, bringa massan till en jämn konsistens och förtjockning (såsen bör ha en densitet flytande gräddfil). Ta bort från värme.
 4. Ägg slog lite med en gaffel och försiktigt in dem i såsen, försöker göra det snabbt så att de inte har tid att krulla upp från temperaturen.
 5. Grateost på en fin rivare. Rör om det i ägg-mjölkblandningen tills det är varmt, smälta det. Smaka med mycket muskatmosfär, lägg till smak och blanda väl.

Grekisk moussaka med aubergine

Processen med att laga moussaka:

 1. Fry aubergine skivor i en uppvärmd stekpanna med vegetabilisk olja tills halvfabrikat, en halv minut på varje sida.steka äggplantor på hög värme
 1. Skär lök till halva ringar, stek det i ett genomskinligt utseende och tillsätt malet kött till det. Stek med lök i 5-7 minuter, krydda med dina favoritväxter och häll i vinet. Stew tills vätska avdunstar. Lägg till smak.Stew lök med vitlök och malet kött
 1. I en separat stekpanna låt tomaterna komma in så att de släpper ut överskottsvätskan som kommer att störa moussakas bakning.steka tomater
 1. Lägg några av de stekta äggplantorna i en bakfat så att de stänger botten tätt.längst ner i formuläret lägger du ut aubergine
 1. På toppen av äggplantan sätta och jämnt fördela det malet köttet.
 2. Nästa lager läggs ut tomaternas cirklar.skikt en tomat och strö med ost
 1. Alla skikt upprepas igen från äggplantan.
 2. Forma grytan jämnt häll den krämiga såsen och strö den med riven ost.

För bakning är det bättre att använda en form med höga sidor, så att man inte fyller på kanterna när du fyller maträtten med sås.

Moussakaen bakas vid en temperatur av 200 grader. Tillagningstiden varierar mellan 30 och 45 minuter – det beror helt på hur snabbt vätskan kokar ut. Därför bör processen kontrolleras oberoende. Disken ska bakas, men inte brännas.

Related  De bästa recepten för betning av bröd hemma

Färdig mousaka är en doftande gryta med en gyllene ostskorpa. Innan hon serveras ska hon få stå och “vila” i ca 15 minuter, så att hon suger sig med saft av alla ingredienser. På bordet är det mer effektivt att presentera moussaken direkt på en bakplåt eller i en bageri och dela delvis rätt innan deltagarna av måltiden.moussaka är redo att användas

Många kockar argumenterar för om det är värt att använda potatis i ett moussaka-recept på grekiska med aubergine? Detta är snarare ett individuellt beslut, som alla tar i överensstämmelse med deras smakpreferenser. Potatis kommer inte att förstöra det allmänna intrycket av en maträtt, men kommer bara att betona sin smak och ge en ovanlig smak.

sätt potatisarna på botten av formenFöre tillsats av potatis moussaka bör skäras i små skivor (skivor), lättstekt i en stekpanna och tas i en form för bakning det första skiktet, då – det malda aubergine och vidare genom grundrecept.

Till skillnad från huvudreceptet bör moussaka med potatis och auberginer baktas lite längre. Glöm inte att potatis används i halvfabrikat och det behöver också tid för fullständig matlagning.

Till halvfabrikat kom ut mindre fet och närings ingredienser kan inte grilla och grädda i 15 minuter vid en bakning bakplåtspapper prostelennom osmord. Ett annat sätt att bli av med överflödig olja – lägger stekta grönsaker under 5 minuter på en pappershandduk och låt suga fett.

Det finns många sorter av moussaka. I så gott som varje land finns en liknande puff skålen med rostade grönsaker, olika såser och andra ingredienser, såsom svamp, paprika, zucchini, nötter och även exotiska skaldjur.

utomordentligt välsmakande moussakaMusaka är en riktig hitta för improvisationer och kulinariska experiment. Det är värt att laga det en gång och det kommer att ta en av de första platserna i listan över favoritfamilj och högtidliga rätter.

Related  Matlagning läckra desserter från krusbär och apelsin utan matlagning

Video recept för att laga moussaka med aubergine, potatis och zucchini