Ja ne volim bosiljak, ali moj suprug ga samo obožava. Stoga sam morao kupiti vrećicu sjemena i staviti krevet u peršin za travu. Recite mi, kako najbolje posaditi sjemenke bosiljka?

bosiljakBazilika zauzima časno mjesto među začinjenim biljkama, jer se njegov bogat miris ne može usporediti s ničim. Rupa duhovite trave – nezamjenjiv dodatak salatama i drugim jelima. Mnogi vrtlari koriste bosiljak i kao dekorativni ukras cvjetnih kreveta. Kompaktni niski grmovi s različitim oblicima i bojama listova izgledaju dobro kao rubnik. Osim toga, tijekom cvatnje, miris malih bijelih cvjetova leti s insektima koji su oprašivači za vrt, ali štetočine iz nje, naprotiv, izbiti.

Rast takve korisnosti na svim stranama trave nije vrlo uznemirujuće poslovanje. Bosiljak je jednogodišnja biljka i savršeno se množi metodom sjemena. Ovisno o tome kada trebate dobiti prvu žetvu mirisnog lišća, možete saditi bosiljak sjemenom:

  • na sadnicama;
  • na otvorenom terenu.

Uzgoj klica bosiljka

bosiljka klice

Za sijanje sjemenki za sadnice treba početi u prvih dana travnja. Za sjeme brzo nicati, oni moraju biti prethodno natopljeni za 3 sata. U posudama ili niskim spremnicima postavljanje drenaže i napunjenosti pomiješano u jednakim dijelovima s tlom:

  • treseta;
  • kompost;
  • vrtna zemljišta.

Prije sijanja sjemena, navlažiti otopine supstrata koji sadrži kalij sulfat, superfosfat, uree i kalijevog klorida. Za 5 litara vode, potrebno je 0,5 tsp. svakog lijeka.

Obrazac plitki utor i staviti ih u sjemenkama, promatranje širinu od oko 4 cm između redova. Za stvaranje vlažna mikroklimatski lonci gornji poklopac film i staviti u toploj sobi na temperaturi ne manje od 25 stupnjeva. Dok otvor sjemena, dizala je film trebao biti povremeno za ventilaciju, a kada su sadnice nicati (5-7 dana), uklonite poklopac u potpunosti.

Picks u pojedinim čaše mogu se obavljati tijekom formiranja grmlja na 1-2 pravih listova, a kada oni rastu ne manje od pet – prischipnut vrhova za izdanaka.

Related  Tekuće gnojivo od korova s ​​kvascem: kako kuhati?

Budući da je bosiljak vrlo termofilno, sadnju sadnica na otvorenom terenu treba provesti krajem svibnja. Za bujne grmlje koje nemaju prostora za razvoj, ostavite udaljenost između njih do 40 cm.

Sjetvu sjemena na otvorenom terenu

bosiljka na krevetu

Ako je zadatak da ne dobijete ranu žetvu, početkom lipnja možete saditi sjeme odmah u vrt. Eterična ulja koja ulaze u sjemenje inhibiraju klijavost, stoga se preporučuje da se bušotine dobiju stimulansom rasta (na primjer, 1 ampulla cirkona za 5 litara vode) kako bi se ubrzao klijanje. Vrlo sjemensko postolje nakon sjetve pokriveno je filmom i nije uklonjeno dok se ne pojave izbojci.

Briga za sadnju bosiljka

Začinjena trava jako voli ne samo vrućinu nego i vodu i gnojidbu. Mora biti redovito zalijevati bosiljak, stoga pazite da vlaga ne stagnirati u krevetima, inače korijeni biljke mogu trunuti.

Što se tiče gnojiva, a zatim jednom mjesečno je potrebno provesti dušika gnojiva stimulirati aktivan bosiljak zgrade zelene mase. Ako nije planirano sakupljanje sjemena, potrebno je ukloniti pedale. Na grmu će se pojaviti mladi i ukusni bočni izbojci i mogu se više puta ukloniti tijekom sezone.

Bazilika: sjetva i branje, video