Ja sam obožavatelj organske i dugo koristim humus kad se uzgajaju vrtne usjeve. A onda je savjetovao da im hrane cvijeće u loncima. Recite mi kako koristiti humus za gnojidbu unutarnjih biljaka?

Od organskih gnojiva koja se koriste za gnojidbu biljaka, vrijedi naglasiti humus. To je crv-prerađeni proizvod života životinja domaćih ptica i životinja, uključujući biljne ostatke. Kao rezultat uvođenja humusa u tlo, njezina struktura postaje labaviji, što pozitivno utječe na rast unutarnjih biljaka i stvaranje korijenskog sustava.

vermicompost

Humus se može koristiti za oplodnju svih biljaka, bez obzira na njihov tip i sastav tla na kojem se uzgajaju.

Koliko je korisno humus za unutarnje biljke?

vermicompost

Humus sadrži humate topiv u vodi natrija, kalija i litija. Oni su nužni za normalan razvoj biljaka, jer:

  • ubrzati klijavost sjemena;
  • povećati sadnice nakon transplantacije;
  • potaknuti aktivan rast korijena i cijeli cvijet,
  • ubrzati cvjetanje i čine ga više bujnom, a također utječu na rast pedikula u veličini;
  • aktiviraju procese fotosinteze u biljkama, čime je zelena masa zasićena;
  • promicati asimilaciju boja hranjivih tvari iz tla.

Kako koristiti gnojivo iz humusa za unutarnje biljke

tekuće gnojivo

Organska gnojiva su naširoko korištena u razdoblju aktivnog rasta biljaka: s početkom proljeća – i do kasne jeseni. Među metodama korištenja humusa možemo razlikovati sljedeće:

  1. Zalijevanje i prskanje. Za pripremu koncentrirane otopine u kantici vode (ne hladno), 1 žlica. humus, temeljito promiješajte i ostavite da inzistiraju na dan. Gotovo rješenje nalikuje boji crnog čaja. Prije uporabe 1 tbsp. uliti razrijediti 2 žlice. voda. Ova otopina se koristi za navodnjavanje i raspršivanje biljnih biljaka, a grede nastale na dnu posude se izlijevaju u cvjetne posude.
  2. Dodatak na tlo. Osobito se dobro dokazao humus u rastućim sadnicama cvijeća. Mlade sadnice postaju aktivnije i manje bolesne, ako su posađene u podlozi od 1 dijela humusa i 2 dijela zemlje iz vrta.
  3. Namakanje sjemena u otopini humusa tijekom 12 sati povećava klijavost na 96%, što je za 17% više u usporedbi s natapanjem u vodi.

Related  Krizantema Anastasia

koncentrirati

Ako nije moguće presaditi unutarnje biljke svako proljeće u novom tlu, jednostavno ažurirati gornji sloj tla. Za to točno odabrati zemlju i na njegovo mjesto sloj čistog sipati humus debljine 2 cm. Također je moguće miješati pre ga s novim tla slojem onda postaje gušća.

Korištenje vermicompost u cvjećarstvo – video