V preteklem letu so kupili poletno rezidenco z majhnim, a zapostavljenim vrtom. Tam rastejo dva grmovja jasmina, kar je ogromno, na katerem je veliko golih vej. Žalostno jih je izkoreniniti (že lepo cvetijo), rad bi poskusil pomladiti. Povej mi, kako naj spomladi izrežem jasmina?

jasminJasmine na podeželju se pogosto vzgaja. Večina je posajena zaradi lepega okrasnega videza, saj je cvetoča grmičevja zelo privlačna, poleg tega pa proizvaja sladko aromo. Poleg tega se pogosto uporablja jasmin za ustvarjanje slikovite zelene živice, saj dopušča obrezovanje.

Dejstvo je, da je obrezovanje grmovnic obvezno, ne le, ko tvori “živo ograjo”, temveč tudi z eno samo zasaditvijo jasmina. Brez nje lepo in urejeno grmičje sčasoma pridobi zapuščen in zanemarjen videz in, kar je najpomembneje, se kakovost in količina cvetenja znatno zmanjšata.

Vrt jasmina se pogosto imenuje chubushnik.

Kako obrezati jasmina pomlad, je odvisno od tega, kakšen obrezovanja se izvaja. Obstajajo tri vrste dela:

  • sanitarno obrezovanje;
  • pomlajevalno obrezovanje;
  • oblikovanje obrezovanja.

Kaj je sanitarno obrezovanje?

sanitarno obrezovanje

Če se je zima izkazalo za posebno ledeno in malo snega, vpliva na vse kulture, vključno z jasminom. Potem lahko konice odraslih vej v zamrznitvi in ​​mladi poganjki popolnoma zamrznejo.

Bistvo sanitarnega obrezovanja je samo odstraniti grmičevje iz mrtvih poganjkov, popolnoma izrezovanje suhih vej in rezanje zamrznjenih vrhov.

Obrezovanje Jasmine je potrebno v toku zgodaj spomladi SAP še ni začelo.

Kako pravilno pomladiti jasmin?

Pomlajevanje grmičevja je odvisno od njegovega splošnega stanja. Če je grmiček pravkar ustvaril veliko vej, zaradi česar je postal preveč debel, je dovolj samo, da se poganjki razrežejo, odstranjujejo najšibkejše in tiste, ki rastejo nepravilno. To bo naredilo krono bolj prostorno in ji omogočilo dostop do prostega zraka, kar pa bo povečalo kakovost cvetenja.

Redčenje se priporoča vsaj enkrat na tri leta.

V zanemarjenih primerih, ko je jasmin že oblikoval gole, stare in ne cvetoče poganjke, bo potrebno radikalno posredovanje. Za popolno pomlajevanje grmičevja je treba vse podružnice, razen 5 najzdravih in najmlajših, odstraniti pod korenino. Prav tako jih je treba znatno skrajšati in ne smejo več kot 40 cm dolge.

Kraj rezine maščobe vrta in grmovja – napihnjena, da se ustavi izhlapevanje vlage. Poleg tega je treba v sezoni, je treba zalivati ​​z vodo chubushnik in gnoj, ki vsebujejo dušik, in v jeseni jasmin bo raste mladih vejic.

Related  Kako opremiti vrt na pobočju?

Oblikovanje obrezovanja

oblikovanje jasmina

Pomlad je najbolj primeren čas za oblikovanje jasmina in raste lepa grm. Če ga pustite na milost usnjenju, lahko dobite ne dober rezultat – obojestranski grmičevje in visoko (več kot 2 m) dreves, ki jih bo težko skrbeti.

Pomladno posadko chubushnik je treba skrbno rezati, rezanje predolgo in štrleče čez veje grmovja. Poleg tega je oblikovanje obrezovanja osnova za pridobitev živega živega jasmina. V tem primeru je treba rahlo izrezati močne stare poganjke in odstraniti mlade in tanke veje, da bi spodbudili nastanek letnih poganjkov.

Video o spomladanskem obrezovanju jasmina