Необрађени травњаци за травњак у нашем времену нису новина, али је тешко и скупо сами да га расте. Познато је да постоји поједностављена верзија за ленове људе – то је бела детелина. Али поставља се питање: како биљити бијелу детелину за травњак? Који материјали ће бити потребни и колико је тежак процес?

Цловер, популарно назван трифоил, односи се на вишегодишње биљке породице стабла. Биљка је представљена у облику три листова смарагдне боје са малим цвијетом шареног облика. Ако се придржавају правилног технику његовог слетања и брине о касније, цветања травњак ће вас одушевити сваке године чак и меке тепих. Да бисте учинили све исправно, узмите у обзир детаљну инструкцију: како биљити бијелу детелину за травњак? Једноставни савети и неке нијансе експерата ће вам омогућити да добијете зелени тепих као резултат обављеног посла.

бела детелина

Предности и мане

Избор беле детелине можете добити читаву листу погодности, јер биљка поседује ове карактеристике:

 • изразито декоративне квалитете;
 • моћан коријенски систем може потиснути раст корова у неколико година;
 • Тепих детеља обликује густу травнобну масу богатог зеленог нијанса;
 • низак раст стабла елиминише потребу за сечењем;
 • непреценљив у неги: не треба често заливање или увођење додатног обрађивања;
 • висока отпорност на гњечење;
 • брзи раст;
 • засићеност земље са азотом – природно ђубриво;
 • могућност биљке на косинама, банкама и пустињу.

Важно! Бела детелина се често укључена када је то потребно сетву Пустој рок башта, Росе Гарден или сад кревета.

Упркос томе, травњак белог лепка има неке недостатке:

 • Огромна имовина ће довести до смрти других боја;
 • брзи раст у свим правцима (детелина је доминантна);
 • задржавање влаге доводи до сколиозе – пажљиво треба ходати.

Related  Израдјујемо органски врт са сопственим рукама: општим принципима аранжмана, врстама паметних кревета

Технологија слетања

Као што је већ поменуто, снажна биљка не захтева прополок или храну. Али, ако желите да добијете глатки и лепи дебели тепих, требало би да размотрите неколико препорука. Дакле, међу припремним радом треба да буде правилно идентификовано место. Најбоља опција је сунчана травњака или пенумбра. Семе се купују у специјализованој продавници вртларара и камионских фармера: на 1 м2 оставља око 300 зрна. Препоручује се да се спусти у пролеће или почетком лета.

Затим следи једноставан алгоритам корак по корак:

 1. Као што је случај са конвенционалним травњак семену предузму корен брзо и добро, уклоните горњи слој земљишта (5 цм) и глатку слетања.
 2. Брза садница ће омогућити једноставно намакање 1 сат пре директне сетве. Такође, семе се може помешати са малим дијелом земље, а затим се равномерно распршити по целој парцели.
 3. Да би се осигурало да зрна не једу птице, тан слој тла (око 1 цм) је покривен одозго.
 4. Као наводњавање се препоручује да користите наставак за дриззле као снажан притисак опрати семе беле детелине, или удави их. Влажност земљишта треба одржавати 7-10 дана. Искључује могућност ходања на травњаку. После 15 дана, треба да се појаве пуцњаве.

Важно! Дјечица добро расте на месту где су раније узгајане житарице.

Брига

Непрекидност биљке смањује све услове за негу. Дакле, основа је само заливање. Дуготрајна суша може негативно утицати на раст травњака беле детелине. Међутим, снажно водоопскрба ће такође бити смртоносна. Искусни вртларци препоручују заливање једном недељно, под условом да током ових дана није било кише.

Исецање детелина може бити по вољи – како биљка расте. У том случају, користите тример, а онда травњак ће брзо опоравити и цветају обилно. Припазите на раст травњака, боље је да се ограничи и да би бела детелина ће бити тешко.

Related  Како да расте саднице босиљка код куће?

Важно! Шамрок може лако толерисати оштре промене температуре, али са високим нивоима топлоте, потребно је додатно заливање.

3-4 године након сечења детелина препоручује се поновити поступак, јер детелина, иако вишегодишња, али краткотрајна.

Видео: бела детелина уместо траве травњака