На пролеће сам имао сам амарант на самој парцели. Вероватно је семе доносило ветар, али само да би се сакупило ново није функционисало – пола се распало, а остало није имало времена да сазри до мраза. Чуо сам пуно о овој биљци, посебно, да је боље да га расте кроз саднице. Саветујте, која су правила за узгој садница амаранта?

Врло често на цветним креветима има високих грмља са дебелим дугим звонцима црвене боје. Многи једноставно скађују као корова, и – погрешите. Ово је далеко од корова и годишње биљке амарантх. Не служи само декоративним намирницама, већ се и широко користи као сидерата, за сточну храну, за кување, па чак и за народну медицину. Стога, многи расте амарант посебно, а често иу великој мјери.

цвјетни амарант

Ако нема потребе за примањем семена или цвијећа што је прије могуће, амарантх се сјече директно у отворено тло. Да би се убрзао раст и сазревање сјемена, боље је користити метод сјемења растућег амаранта, јер у овом случају ће имати времена да цветају прије почетка мраза. Једноставна правила и мали савети о узгоју амарантха за вашу пажњу.

Сејање семена амарантха за саднице

амарантх сеедлингс

Сејање сјемена на садницама је боље на самом почетку пролећа. Добро је користити тепихе за ову намену, јер биљка воли слободно земљиште. Семе треба лагано прекривати земљом, не би требало да се бацају. Да бисте створили ефекат стакленика, покријте га са горње стране филмом. Ако садња није била једна комада, након појаве садница, саднице морају бити укопане и остављене у посуди једној биљци.

Брига за саднице је редовно заливање. Да би се осигурало да се садница не протеже, она мора бити отврднута: контејнери са садницама треба носити на отвореном простору, постепено повећавајући вријеме проведено на улици.

Садња садница у земљи

амарант у пот

Садница амаранта биће спремна за пресађивање у отворено тло за око месец дана. Непосредно прије садње садница, треба да буде добро залијевана, тако да приликом уклањања не оштетите коријенски систем. Пресађивање треба обавити у облачном времену, а ако се природа “попумпира” и има сунчаних дана – боље је сачекати до вечери. У овом случају се препоручује да се посечена садница додатно затамни.

Саднице амарантха морају бити постављене у положају полагања, попрскавајући земљу до првог листа. Растојање између две биљке мора бити најмање пола метра, а када се посадите у редове између њих оставите до 80 цм.

Густе плантаже амаранта негативно утичу на стабла – они ће се растегнути и разбити.

Одговарајућа брига за амарант у процесу даљег раста

шајкач с семеном амаранта

Амарант је апсолутно непреценљив у бригу, довољно је времена да га испрати и бруши редове. Пропуштање корова ће трајати само у првом месецу након слетања у земљу, све док биљка не расте и не постане снажна. Од другог месеца амарантх ће проћи у фазу активног раста, на дан када ће врх бити растегнут за 7 цм, а корова више неће бити страшна. Остаје само да гледа како се земљиште под амарантом не осуши и редовно залива.

Да би се крајем јуна повећао број бочних пацова и јајника воћака, амарант мора бити нагнут врхом. Култура је у стању да расте на сиромашним земљиштима, али је боље хранити раствор пепела и муллеина.

Жетва зеленила се сакупља на висини грмља на 25 цм, а семе сазре у септембру. Због чињенице да су семена амаранта врло мала, не сви сазревају одмах и стога се срушавају, препоручује се да се резани и осуше у тамној просторији.

Видео описује амарантх, његове корисне и штетне квалитете