Upoštevanje agrotehnike pridelovanja grozdja daje dobre rezultateGrozdje je kultura, ki zahteva stalno pozornost vrtnarja. Če se le za sezono pusti rastlina brez preprostih, vendar obveznih ukrepov nege, se grmovje nenadzorovano razširijo, se poganjki začnejo vmešavati med seboj. Prekomerno debelo sajenje grozdja postane mesto koncentracije patogenov in škodljivcev. Posledično se število zrelih jagod znatno zmanjša in njihovo kakovost.

Kakšna predelava potrebuje vinograd v času sezone? Kako skrbeti za grozdje, zdraviti ga pred škodljivci in boleznimi, vodo, rezom in krmo?

Grozdje skrbi v prvem letu sajenja

Grozdje skrbi v prvem letuŽe od trenutka sajenja grozdje potrebuje previdno, vendar redno oskrbo, ki bo olajšala najhitreje rastoče rastline in zgodnji začetek pridelka.

V prvem letu po sajenju skrbi za sadike sestavljajo razrahljavanje tal, zalivanje, predelava grozdja pred boleznimi in škodljivci ter tudi na začetku dela pri nastajanju bodoče vinske trte.

 • Takoj ko se začnejo oživljati, se tla okrog mladih rastlin sprostijo, s čimer se umaknejo pojavljani plevel.
 • Ko se prvi listi razprostirajo, se grozdje osvobodi talne plasti. Okoli grmov je luknja, za utrjevanje rastline in priročnost odstranitve v juniju, nato pa v avgustu povrhnjih korenin, nastalih na delu debla, posutega z zemljo. Če v prvem letu nasaditve grozdja ni pozoren, koreninski sistem gošče ne bo dovolj razvit in bo neizogibno zamrznil. Po juniškem zdravljenju se grmičevja znova vzpenjajo, po avgustovskem obrezovanju površinskih korenin pa je luknja pokopana 10 cm.
 • Od 3-4 poganjkov, ki so nastali v juniju, najmočnejši listi, ki bodo pozneje postali osnova močnega grmovja, ostali pa bodo izrezali.
 • Za boljše preživetje in rast se mlado grozdje napolni s hitrostjo 10 litrov na grmičevje in glede na vremenske razmere povprečna rastlina dobi vlago najmanj enkrat na teden.
 • Z zalivanjem lahko kombinirate hranjenje grozdja z preparati, ki vsebujejo superfosfate in dušik, kar prispeva k razvoju zelene mase rastline.

Podgana grozdja

Pomlad v vinogradu se začne z odprtjem prežvečenega grozdja, obrezovalnih grmov in njihovih podstavkov. Medtem ko rastlina ni dala listja in se niso pojavile nove poganjke, je pomembno, da se do rešetke izvede suha podveza s sadnim delom vinske trte.

Grozdje grozdja grmovjaČe tega ne storite:

 • verjetnost poškodb škode, ki jo povzročijo škodljivci in grozdni bolezen, na primer, plesni;
 • težje bo zgraditi grmičevje grozdja, ki bi aktivno in obilno prineslo sadje;
 • donos iz takih grmov je precej manjši, ne le zaradi števila jagodičev, temveč tudi zaradi slabe kakovosti.

Izdelujemo podlage s posebno napravoZa grozdje grozdje ne uporablja travmatične poganjke krpe ali niti, kot tudi posebno napravo. Pri jutranskem materialu ni priporočljivo, da vzamete vrv iz najlona ali ribiške linije, ki se vreže v reševalno tkanino, ko raste vinska trta.

Zeleni poganjki grozdja so precej krhki in krhki, če pred začetkom aktivne rasti ne naredite grede v grmovju, se nevarnost poškodbe rasti bistveno poveča.

V tej panogi, ki naj bi glavni pridelek, medtem ko Podveza zavoji na spodnji vodoravni vrsti, tako da so zeleni poganjki rastejo navpično in enakomerno. Podobno prihajajo s najbližjimi krogličastimi poganjki zamenjave. Drugi Podveza grozdje se zgodi, ko mladi poganjki dosegli dolžino 25 cm. Kasneje fiksacija zadel, da podpira in leseno izvaja vsaka dva tedna, preprečevanje pobegov prosto visi dol, še posebej v času nastajanja jajčnikov in zorenja plodov.

Related  Sorte buče s fotografijo in opisom (del 1)

Oblikovanje grmovja grozdja

Oblikovanje grmovja grozdjaV nekaj letih po sajenju gošče grozdja dobi posebno obliko, ki je najbolj primerna za posebne podnebne razmere in ustreza namenu sorte. Glede na to, kako dobro se rastlina odzove na zmrzal, so obrazci:

 • zahtevajo zatočišče za zimo;
 • doživlja mraz brez posebne zaščite.

Dobro oblikovana grmNa izbiro načina oblikovanja grmičevja vplivajo rastoča območja in značilnosti določene sorte. Toda v vsakem primeru mora obrezovanje in oblikovanje vrtnarja upoštevati, da se pridelek prihodnjega leta položi na zorjeno trto, od zimskih oči, od katerih se spomladi pojavijo sadni poganjki.

Načrtovano oblikovanje gošče grozdja se začne praktično že od prvega leta rastlinskega življenja in traja več let. Natančen čas je odvisen od vrste izbrane oblike in konec postopka pomeni, da ima grozdje popoln okostnjak, ki zagotavlja polno pridelavo.

V naslednjih letih se bo rastlina zahteva popravne jesenski pridelek, v katerem je odstranjena večina rasti poletje, vključno z nekaterimi trajnic veje, poganjki vse sadje za odhajajočega leta, kot tudi šibka in poškodovana.

Kot je v osrednji Rusiji imajo pogosto za kritje grozdje za zimo, je najbolj pogosto uporablja formirovki vključuje besshtambovoe pridelavo grozdja in prvi opisal pred 150 leti iz Francije Guillot vinogradništvo mojstra. Kombinacija te oblike z ventilatorjem je danes dala najbolj znano obliko grozdja. Besshtambovoe Fan oblikovanju trte omogoča enostavno opravljanje svoje pomlajevanje in zeleno obrezovanje, vinske trte lahko pokrita za zimo in daje dokaj težkih pogojih trdno donosa.

Pršenje grozdja spomladi

Ukrepi za preprečevanje nastanka patogenov na patogenih in škodljivih organizmih so narejeni spomladi, ko se grmičevje osvobodi zimskih zavetišč.

Poškodovanje grozdjaPrvo škropljenje grozdja, in za izkoreninjenje virov nevarnosti, zgrabi tla pod vinsko trto in lesa v grmu. V tem primeru, je uspeh dogodka je odvisna predvsem od tega, koliko časa je bil Podveza grozdje izvedena, saj je razvoj plesni se običajno začne z izgubo prvega spomladanskega dežja, nehote raznosyaschih nevarno glivo od tal do zadel. Za pršenje vzemite:

 • 3% raztopine tekočine Bordeaux;
 • 1% raztopine Ridomila;
 • 3% raztopine železovega sulfata;
 • 0,5% raztopina Zineb.

Related  Značilnosti saditve in skrbi za grozdje v predmestju

Za boj proti škodljivcem grozdja na amaterskih lokacijah je mogoče uporabiti varen in dostopen fitosporin, ki je aktiven tako za patogene glive kot za bakterijske okužbe. Ko se obdelata tla pod vinogradom in v mediteranski liniji, se ne olajša, temveč se obilno utrne.

Preventivno zdravljenje grozdja pred boleznimi in škodljivci poteka v suhem vremenu z enakimi zdravili, ko je na rastlini 4-5 mladih listov.

Pomladanska predelava grozdjaČas nadaljnjega škropljenja je odvisen od vremenskih razmer in stanja rastlin. Dva tedna pred cvetenjem, če ni dežja, je treba grmovje podvrženo preventivnemu zdravljenju, pomembno pa je, da zajamemo ne samo zunanje stranice listov in poganjkov, temveč tudi, da zagotovimo zaužitje drog globoko v krono. Obdobje, ko je možno pršiti grozdje, ki je zbralo jajčnik, se konča tri tedne pred spravilom.

Hranjenje grozdja

V rastni sezoni se spreminja potrebo po grozdju v teh ali teh hranilih in elementih. To je treba upoštevati pri nanašanju gnojil na sadne rastline.

Dobro ohranjen grm grozdja z zorenjem grozdovKot druge obdelovalne rastline potrebuje vinograd:

 • v dušiku, potrebnih za zaposlovanje zelene mase in zagotavljanje dobre letne rasti;
 • v kaliju in fosforju, brez katerih ni mogoče zoriti vinske trte, zoriti kakovostno zdravo jagodičje in pripraviti rastlino za prezimovanje.

Kot je razvidno iz videoposnetka, je brez skrbi za grozdje spomladi in poleti nemogoče brez redne uporabe ustrezno izbranih gnojil. Letno grozdje, ki ga hranim dvakrat letno:

 • Ko zelene poganjke rastejo do višine 10-15 cm, se koreninam dodaja raztopina nitrofosfata s hitrostjo 16-18 gramov na 10 litrov vode.
 • Julija ali avgusta krma vsebuje 20 gramov superfosfata in 12 gramov kalijevega sulfata na 10 litrov vode.

Grmov, ki so vstopili v sadno sezono, se gnojijo do trikrat na sezono:

 • Prvi vrh prelivi je sredi maja. Ko je cvetenje še pred dvema tednoma. V tem času rastline prejmejo delež dušikovih gnojil, ne glede na to, ali gre za organski ali amonijev nitrat, 10 litrov raztopine ali infuzije na grmovje.
 • V času nastajanja jajčnika in njene višje rasti se drugo grozdje napaja. Sestava gnojil v tem primeru poleg dušika vključuje tudi fosfor in kalij v razmerju 3: 2: 1. Na grmu je približno 30 gramov mešanice in se raztopi v vedru vode.
 • Tretji dognojevanje grozdja poteka od sredine julija do sredine avgusta, ko so jagode, ki se začne, da pridobijo barvo, in je sestavljen iz 50-75 gramov superfosfatom in polovico količine kalijevega sulfata v 10 litrov vode.

Prijazno zrelost jagodČe je organska, vložene na podlagi trte v jeseni, spomladi top dressing bolje dva, da se zmanjša količino gnojila. Kako narediti gnojilo pod grmom in kako skrbeti za grozdje, tako da bi bile koristi hranjenja največje? Praksa kaže, da so rešitve hranil najhitreje priti do korenin, če se gnojilo uporablja za polmer koren kroga približno en meter, in skozi izvrtane do globine 40-50 luknjo cm. Ista metoda je zelo priporočljiva tudi za zalivanje grozdja.

Related  Malina – razmnoževanje in oskrba

Zalivanje grozdja

Zalivanje grozdjaZalivanje med oskrbo grozdja v prvem letu sajenja je odvisno od tega, ali je tla pokrita pod krošnjo ali ne.

 • Pokrita tla se navlaži dva tedna po sajenju. In potem je pogostost namakanja odvisna od stanja tal.
 • Odprto tla so bolj zahtevne za namakanje. Do sredine julija se rastlina tedensko navlaži, zalije pod grmom od 0,5 do 1 vedro vode. Potem se zalivanje grozdja zmanjša ali popolnoma ustavi, tako da se sadik lahko pripravi na prezimovanje.

Večletni grozdni grmovi so občutljivi na sušenje tal:

 • spomladi, ko se rastline sproščajo le iz zimskih zavetišč;
 • maja, pred cvetenjem in po njej;
 • julija, ko se začne polnjenje jagod in priprava na njihovo zorenje.

Zalivanje grozdja se pogosto kombinira z zgornjim prelivom, pri čemer se uporabljajo tako opremljene luknje v tleh ali kapljevalnih sistemih za namakanje.

Zavetje grozdja za zimo in zaščita pred spomladansko mrazom

Zavetje grozdja za zimoV različnih regijah lahko ista sorta grozdja različno prenaša zimo in se spomladi aklimatizira.

 • V srednjem pasu ni nobenih zavetišč, ki morajo prenesti mraz pod 32 ° C.
 • Na jugu države zaščita ni potrebna pri rastlinah do -25 ° C.

Vendar to velja samo za odrasle grozdje, skrb za grozdje pa v prvem letu po sajenju nujno zagotavlja sadike za zavetje. Najpogosteje se to zgodi konec oktobra ali v začetku novembra. Če s tem postopkom zategnete, les grozdja izgubi elastičnost in je težko položiti.

Za prekrivanje vinske trte lahko uporabite katerikoli primeren material, začenši z razmikom med vrsticami. Za to so poganjki položeni v izkopanem jarku, pritrjen na tla in posut s tlemi.

Poleg tal je vinska trta na tleh izolirana z dvojnim slojem filma ali posebnim pokrivnim materialom, lapnikom in iglami, valovitim lepilom, strešnim papirjem in ponjavo. Padel sneg postane dodatna zaščita.

Če zaščita grmovja zimskih zmrzal v vrtnarjih ne povzroča težav, potem kako skrbeti za grozdje, ki mu grozi spomladanska zmrzal? V tem primeru lahko pomagate:

 • zavetje s krpo, slame, seno, lapnik in netkani material;
 • kajenje z žagovino, suho listje, iglice, ostružke in gnoji z odraščanja;
 • zalivanje vrst.

Z neugodno napovedjo za 10-14 dni, lahko odlaganje izhoda oči iz stanja mirovanja poškropi grozdje z raztopino železovega sulfata.

Skrb za grozdje – video