ayam dengan paruh yang berlubangParuh berbentuk salib atau gunting adalah sejenis ubah bentuk yang kadangkala berlaku pada ayam. Daripada perkembangan normal, bahagian atas dan bawah paruh mula tumbuh di arah yang bertentangan, yang sangat merumitkan pengambilan makanan burung. Ia tidak perlu segera menahan ayam dengan hukuman mati. Terdapat beberapa cara yang anda perlukan untuk memberi peluang kepada burung untuk terus bertahan dan berkembang.

Apakah gunting ayam?

paru-paru seperti pisauGunting atau paruh salib adalah ubah bentuk fizikal yang boleh didapati di sesetengah ayam, biasanya berumur sebulan. Kerana fakta bahawa bahagian atas dan bawah paruh tumbuh di arah yang berbeza, makanan dapat turun dari sebelum ayam dapat menelannya, sehingga menjadi sulit bagi burung untuk makan dan minum. Ini bukan penyakit berjangkit, dan ia tidak akan memberi impak besar kepada keadaan keseluruhan anak ayam jika mendapat makanan dan air yang mencukupi.

Punca dan gejala penyakit

Penyebab ubah bentuk paruh boleh:

  • keturunan, trauma kepada tengkorak, kerana bahagian atas dan bawah paruh mula berkembang pada kadar yang berbeza;
  • Suhu inkubasi yang tidak betul.

ayam yang sihatKelengkungan paruh boleh disebabkan oleh lokasi yang tidak betul anak ayam dalam tempoh inkubasi – postur normal dianggap ketika kepalanya berada di bawah salah satu sayap. Dalam kes yang jarang berlaku, penyakit hati juga boleh menyebabkan kecacatan paruh dan cakar. Adalah menarik bahawa anak ayam yang menetas ayam lebih kecil kemungkinannya muncul dengan paruh yang berpusing.

Anda tidak dapat mengesan ubah bentuk paruh semasa tempoh inkubasi, tetapi pada usia 1-2 minggu kecacatan ini menjadi sangat ketara. Satu lagi gejala adalah lag dalam pertumbuhan. Jika paruh berbentuk gunting muncul dalam ayam selepas beberapa (lebih daripada satu atau dua) minggu dalam hidupnya, maka penyebabnya mungkin kekurangan nutrien yang diperlukan.

Kekurangan kalsium, asid folik dan vitamin D membawa kepada gangguan dalam perkembangan normal ayam.

Walau bagaimanapun, jika paruh yang cacat diperhatikan hanya dalam satu anak ayam, maka, kemungkinan besar, ini disebabkan masalah masalah inkubasi.

Dalam kebanyakan kes, ayam dengan cacat beaks makan kurang dan minum kurang. Mereka memerlukan lebih banyak masa untuk makan dan minum. Atas sebab ini, mereka cenderung berkembang lebih perlahan dan tidak menjadi lapisan yang baik.

Kaedah rawatan

kelengkungan paruhMalangnya, tiada kaedah tradisional untuk merawat kecacatan ayam dalam ayam. Dalam kes-kes yang sangat teruk, kelengkungan itu berkembang pesat dengan masa, tetapi dengan kecacatan kecil, burung boleh hidup dalam jangka panjang yang normal. Sekiranya anda mempunyai ayam dengan paruh yang dipintal, bandingkan dengan seberapa kerap mungkin dengan anak ayam lain. Jika anda mengesyaki bahawa dia tidak mendapat makanan yang cukup, cuba makan dia secara berasingan dari burung lain.

Related  Tumbuh Cherry Tomato

Apa yang boleh membantu:

  1. Jahitan paruh yang berakhir dengan kertas pasir atau kuku akan membantu untuk menutup dengan lebih baik.
  2. Sesetengah orang menasihatkan menggunakan alat pengisar Dremel untuk menggosok paruh, tetapi hakikatnya ayam itu sangat ketakutan dengan prosedur ini. Pilihan terbaik – gunting kuku, yang digunakan oleh pemilik anjing.
  3. Tidak peduli apa cara mengendalikan paruh dalam ayam atau ayam yang anda gunakan, pastikan untuk menjaga kanji jagung dekat – ia akan membantu menghentikan pendarahan dengan cepat jika anda secara tidak sengaja menyentuh saluran darah.
  4. Sebelum makan, hancurkan makanan dan cairkannya dengan air suam atau sedikit yogurt supaya ayam boleh menyapu suapan dengan paruhnya, dan tidak memakannya.
  5. Berikan ayam yang sakit dengan jumlah makanan yang mencukupi dengan kandungan protein tinggi – telur dihancurkan, cacing tepung, benih, dll. Ini akan menyumbang kepada perkembangan normal paruh pada burung.
  6. Naikkan palung ke tahap di mana ia akan menjadi mudah untuk ayam sakit untuk mengambil makanan dari sana – jarak antara paruh dan makanan harus minimum.
  7. Puncak ayam sentiasa berkembang, jadi dari semasa ke semasa mereka menjahit mereka – mereka membawa mereka dari sisi ke sisi di atas tanah. Ayam dengan paruh berbentuk gunting akan mendapati sukar untuk melakukan ini, tetapi meletakkan sebahagian dari trek dengan pavers atau batu boleh sangat memudahkan prosedur menjahit mereka.ayam dewasa

Pencegahan

Untuk mengelakkan kemunculan ayam yang sakit pada masa akan datang, jangan benarkan telur untuk menetas dari ayam dengan paruh cacat, dan juga dari ayam-ayam yang telur ayam-ayam yang sakit itu menetas. Gunakan hanya inkubator berkualiti dan teliti memantau suhu di dalamnya. Makan ayam anda dengan diet yang seimbang dan batasi jumlah merawat jika anda merancang untuk menggunakan telur mereka untuk pembiakan dalam inkubator.ayam yang sihat

Related  Bagaimana untuk membuat katil yang dibangkitkan dengan tangan anda sendiri

Walaupun ayam dengan paruh cacat mendapat suapan dan cecair yang cukup, mereka boleh menjalani kehidupan yang agak normal. Ingat bahawa burung-burung ini tidak dapat makan dan cantik seperti ayam yang sihat, jadi jangan hanya memperhatikan perbezaan dalam kewujudan mereka, termasuk penambahan berat badan yang perlahan dan ketenangan. Juga, anda harus ingat bahawa burung yang sihat boleh sering menyerang ayam yang sihat dengan payudara melengkung, maka berhati-hati dan hentikan sebarang manifestasi pencerobohan.

Tumbuh anak ayam yang sihat – video