jagung gulaJagung gula adalah tumbuhan tahunan dengan kelopak berwarna kuning, putih, atau kelabu dua. Tempoh tumbuh-tumbuhan yang berpanjangan, bermula selepas penanaman, perlu berlaku dalam keadaan ketiadaan beku. Oleh kerana jagung didepositkan oleh angin, lebih baik menanamnya dalam blok besar, bukannya dalam satu baris. Kehadiran varieti awal, tengah dan lewat memberi kesan positif kepada jumlah tuaian. Sekiranya anda terlepas masa pengumpulan yang optimum, gula ditukar kepada kanji, dan jagung akan cepat layu.

Pendaratan

menanam jagung di kampungJagung sangat menuntut di atas tanah. Pada musim gugur digali di bumi baja atau kompos yang berterusan dan biarkan selama musim sejuk.

Ia tidak disyorkan untuk menanam benih di dalam bilik untuk pemindahan lanjut ke tanah terbuka.

Dalam masa dua minggu, selepas musim sejuk, anda boleh menyemai benih. Periksa suhu tanah sekurang-kurangnya 15 darjah untuk percambahan yang berjaya (18 untuk jenis yang sangat manis). Di kawasan sejuk, bumi harus dipenuhi dengan filem hitam untuk mengekalkan haba, dan jagung perlu ditanam melalui lubang.

Benih harus terletak pada kedalaman kira-kira 3 cm dan pada jarak 10-15 cm dari satu sama lain. Antara baris, meninggalkan 70-90 cm. Untuk pendebungaan yang lengkap, anda mesti merancang zon ini dengan betul. Jangan menanam dua baris panjang. Sebaliknya, tetapkan penanaman dengan blok yang terdiri daripada sekurang-kurangnya 4 baris.

Anda juga boleh menambah baja secara langsung pada masa penanaman, yang akan mencetuskan pertumbuhan jagung yang pesat. Walau bagaimanapun, jika anda pasti kesuburan tanah, langkah ini boleh dilangkau. Plentifully tuangkan semua kawasan dengan biji.

Penjagaan

benih jagungApabila tumbuh-tumbuhan anda akan meningkat kepada ketinggian 7-10 cm, menghapuskan mereka, jarak antara batang adalah 20-30 cm. Berhati-hati supaya tidak merosakkan akar apabila merumput.menyiram jagung

Related  12 cara menggunakan abu kayu di rumah ayam, taman atau di kawasan rumah

Tanah mesti lembab dan mempunyai saliran yang baik. Di kawasan kering, pastikan jagungnya disiram dengan banyaknya (akarnya dekat dengan permukaannya), berdasarkan pengiraan 22 liter air per meter persegi. Mulsa akan membantu memperlahankan penyejatan kelembapan, yang akan sangat memudahkan penjagaan tumbuhan.mulsa jagung

Perosak

Bahaya utama untuk jagung ialah:

 • rakun;
 • melihat kumbang daun;
 • kutu bumi;
 • ulat.

Jagung perlu diperiksa secara berkala untuk perosak. Apabila mengesan ulat atau kutu, lakukan rawatan dengan cara yang ada. Yang lebih awal anda menyingkirkan serangga, semakin baik hasilnya.

Pengumpulan dan penyimpanan

semak kematanganPembersihan harus dimulakan apabila berus memperoleh warna coklat, dan cobs mula membengkak. Kernels harus berada di tahap kematangan susu. Ambil telinga anda untuk melepaskan batang.

menuaiVarieti manis hilang selera mereka selepas penuaian. Jadi bersiaplah untuk makan jagung segera, atau untuk memulihara. Ia juga meminjamkan dengan baik untuk membeku. Beberapa kepala varieti yang anda suka, tinggalkan batang untuk masak penuh. Keluarkan mereka pada musim gugur selepas tangkai kering. Tanaman yang dituai disimpan dengan baik di dalam bilik kering yang berventilasi. Pada musim bunga, gunakan benih untuk ditanam.kepala untuk pendaratan seterusnya

Jenis yang disyorkan

Terdapat 3 jenis jagung gula:

 • normal;
 • dengan peningkatan kandungan gula;
 • supersweet.

Setiap daripada mereka mengandungi tahap sukrosa yang berbeza, yang mengubah rasa dan tekstur jagung. Gred manis selepas menuai akan menjaga kemanisan mereka lebih lama.

pelbagai gula jagungBerikut adalah beberapa contoh:

 1. Iochif adalah varietas berbadan sederhana dengan kandungan gula biasa (kuning).
 2. Silver Queen – mempunyai kandungan gula biasa dan rintangan yang baik terhadap penyakit (putih).
 3. Challenger – Variasi supersweet dengan hasil yang tinggi (kuning).
 4. Pristin – kandungan gula yang tinggi, rasa yang baik (putih).

Related  Kelengkungan paruh pada ayam – penyebab dan kaedah rawatan

Mungkin di kawasan kediaman anda terdapat jenis jagung gula yang lain. Bagi kawasan pinggir bandar, lebih baik memilih jenis zon. Hanya dengan cara ini anda boleh mendapatkan hasil yang baik dan menikmati rasa jagung gula yang ditanam oleh diri anda.

Bagaimana untuk menanam jagung – video