cip biru jahitan mendatar di atas plotAntara jenis penjuru tanah, Blue Chip juniper dianggap yang terbaik. Pucuk berbulu, dengan teras yang dibangkitkan sedikit dan berakhir, tersebar secara merata dan padat di sepanjang tanah, membentuk karpet hijau. Jarum adalah pendek dan padat, berbentuk jarum dan berduri. Jarum menukar warna bergantung pada musim: pada jarum musim panas yang berwarna biru tua kaya, musim semi terdapat ranting biru cerah muda, pada musim gugur ia diisi dengan cat coklat dan ungu, dan pada musim dingin nadanya menjadi hampir ungu.

The Chip Blue mendatar jernih mewakili pilihan yang sangat baik untuk komposisi batu, rockeries dan taman-taman batu, ia harmoni kelihatan dalam kombinasi dengan pokok-pokok dan pokok renek dan lain-lain yang konifer dan daun. Juniper adalah penyembuh semulajadi, ia secara berkesan membersihkan dan membasmi udara sekitar dalam radius 10 meter.

Keterangan mengenai juniper Blue Chip mendatar

juniper blue near the houseTempat kelahiran Blue Chip juniper adalah Kanada dan Amerika, dalam terjemahan namanya bermaksud cip biru. Kilang itu tumbuh dalam arah mendatar, ia disesuaikan dengan sempurna di seluruh wilayah Rusia, bermula dari sempadan selatan dan ke lintang utara. Pertumbuhannya kecil – ketinggian pokok renek dewasa adalah antara 20 dan 30 cm, dan diameter mahkota dapat mencapai 1.5 meter. Perwakilan kerdil yang cantik ini dengan jarum yang menarik dan kadar pertumbuhan perlahan boleh menghiasi sebarang reka bentuk landskap.

Penerangan mengenai Chip Blue juniper:

  1. Rupa. Ia merujuk kepada varieti berkulit hijau yang menjalar dwarfish, bersaiz kecil dan padat dalam bentuk, ditinggikan dalam ciri-ciri hiasan tengah dan tinggi, dan mempunyai jarum jarum halus. Benih adalah bulat dan bulat dalam bentuk dan warna hitam, mencapai diameter 5-6 mm.
  2. Keperluan. Dia menyukai kelembapan tanah yang ringan dan baik, tahan terhadap fros dan kemarau, menderita pencemaran bandar dan pencemaran udara, tidak bertolak ansur dengan kelembapan berlebihan dan salinisasi tanah yang berlebihan.
  3. Di mana hendak digunakan. Ia sering ditanam sebagai sokongan untuk lereng batu dan dinding, untuk mengukuhkan cerun dan kekangan. Penyelesaian yang ideal untuk reka bentuk landskap taman-taman batu dan taman-taman heath, kelihatan baik dalam bekas dengan keperluan hiasan hiasan mahkota.

Blue Chip yang cantik, tebal dan wangi mendatar, dengan pucuk yang menjalar panjang dan pewarna luar biasa yang terang, digunakan oleh tukang kebun untuk membuat permaidani lembut.

Junipers Blue Chip – mendarat

juniperAnak benih muda ditanam dalam lubang penanaman dengan kedalaman 50-70 cm dengan lapisan saliran yang mencukupi pada kawasan yang cerah atau sedikit teduh. Budak lebih suka tanah berkhasiat, sederhana kering terutamanya dengan medium alkali atau berasid. Budaya tidak menahan genangan kelembapan dan kemasinan tanah, pelonggaran cetek yang tetap diperlukan untuk mencapai hasil hiasan yang terbaik. tumbuh cip biru juniperJarak optimum antara tumbuhan tetangga ialah 1-2 meter. Untuk musim sejuk, konifer ditaburi dengan gambut sehingga 10 cm, semasa salji sementara, perlindungan sementara dibina di sekelilingnya.

Ciri-ciri agronomi jenis juniper Blue Chip – adalah air yang banyak selepas penanaman, sungkupan diperlukan untuk mengekalkan kelembapan, gunting rambut kebersihan biasa.

Junipers Blue Chip – pembiakan dan penjagaan

menjaga juniper cip biruBlue belukar Blue Chip dibiakkan oleh lapisan. Gardener memilih pucuk sihat dan berkualiti tinggi, menyediakan tanah untuk perakaran – dig, pasir longgar dan gambut, menyuburkan dan rehydrate. Dengan bantuan kurungan dipilih cawangan tetap di atas tanah, mengambil jenis akar dalam setengah tahun.

Menanam dan menjaga Blue Chip juniper termasuk aktiviti-aktiviti berikut:

  1. Pemupukan selepas penanaman dijalankan tiga kali dalam satu musim: baja nitrogen spring, fosforus yang mengandungi sebatian pada musim panas dan musim luruh – campuran untuk kalium kayu halus. Kilang itu terima kasih bertindak balas kepada penggunaan baja organik di sekitar batang.
  2. Penyiraman adalah tetap, tetapi tidak berlebihan. Untuk pengekalan kelembapan yang terbaik di dekat batang, mulsa dari cip kayu atau habuk habuk jatuh dengan murah hati.
  3. Pemangkasan dilakukan pada musim bunga – pucuk kering dan patah dikeluarkan, cawangan lama dan beku dipotong.
  4. Gula dan melonggarkan dilakukan jika perlu, kelebihan rumpai membahayakan ciri-ciri hiasan tanaman.
  5. Penyakit dan perosak. Budaya konifer boleh mengalami kulat radikal dan reput, sering dijangkiti dengan tungau dan bulu mata. Untuk tujuan pencegahan, semak juniper, pada musim bunga dan sekali sebulan semasa musim panas, dirawat dengan racun kulat dan racun serangga.

Juniper Blue Chip indah pada bila-bila masa tahun, ia boleh mewujudkan sudut berwarna-warni batu, dan berhampiran air, mereka berkesan menghiasi katil bunga dan taman-taman bunga. Kelebihan tambahan ialah bahawa kilang itu mewujudkan mengelilingi dirinya berguna untuk orang mikroiklim.

Gambar Blue Chip juniper dalam reka bentuk landskap

komposisi jip biru juniper

cip biru juniper di bukit pegunungan

juniper cip biru mendatar dalam landskap

penciptaan komposisi dengan cip biru juniper

Berkenalan dengan Chip Blue juniper – video