mekar dandelionsSeorang petani asing bercakap tentang penggunaan harian dandelions untuk makanan. Ibunya mula mengumpul bunga dan memberi makan kepada mereka seluruh keluarganya, sebaik sahaja kepala mereka mula berjalan melalui rumput di halaman belakang.

Dia dibesarkan semasa Kemelesetan Besar di sebuah ladang tenusu di Vermont dan memberitahu banyak cerita tentang tumbuhan pakan yang menambah makanan yang sedikit, tidak membiarkan kelaparan. Dandelions, yang merupakan sayuran musim bunga pertama, menduduki kedudukan tinggi dalam senarai produk makanan yang paling penting.

Artikel yang berkaitan: sifat berguna dandelion!

Sejarah penampilan

dandelions digunakan untuk makananDandelion adalah milik keluarga Astropan. Dari benua Eurasia tumbuhan itu tersebar di seluruh dunia. Orang dari seluruh penjuru dunia menggunakan bahagian dandelion sebagai suplemen pemakanan dan ubat yang kuat.

Salah satu julukan biasa berasal dari bahasa Perancis dari perkataan “pissenlit” (kencing di atas katil), terima kasih kepada penggunaan dandelion dalam perubatan tradisional sebagai diuretik berkesan kaya potassium.

Pengumpulan dandelion

koleksi dandelionsIdeanya ialah makan bahagian hijau dandelion itu. Kumpulkan mereka di peringkat muda, mahkota bawah tanah perlu dibersihkan dengan baik. Untuk mengumpul, pilih tempat yang belum terdedah kepada bahan kimia pertanian, dan belum dikunjungi oleh haiwan peliharaan.

Potong daun berduri kecil berhampiran tanah sebaik sahaja mereka mula bengkok ke hadapan. Kumpulkan mereka sebelum bunga dibuka (tunas yang tidak dibuka sangat enak). Jika anda mengetatkan proses ini, daun akan menjadi terlalu pahit untuk digunakan dalam makanan.

Untuk mendapatkan tanaman itu, lebih baik menggunakan “garpu” khusus untuk merumput. Dia melekat kira-kira 7 cm ke dalam tanah di bawah rosette dandelion dan air mata tempat artikulasi mahkota dengan akar. Selepas itu dandelion ditarik keluar dari tanah, dan daun kotoran dan tahun lepas dikeluarkan.

Related  Memilih pagar yang betul untuk kandang ayam, paddock, taman atau taman

Membersihkan dandelions

bilas dandelionBerhati-hati dengan penyingkiran pasir dan kotoran dari semua celah mahkota yang terbentuk. Biarkan tumbuhan berendam dalam periuk dalam, menukar air beberapa kali. Kemudian potong mahkota, cuba jangan merosakkan daun, dan gosokkannya. Kini anda boleh melakukan bilas akhir dan mula memasak.

Persediaan

penyediaan dandelionDaun hijau terkecil juga ditambah dengan salad segar. Anda juga boleh memasaknya dengan sepasang mentol. Untuk melakukan ini, bawang cincang dengan beberapa ulas bawang putih digoreng dalam kuali dengan sedikit minyak zaitun. Kemudian tambah sayur-sayuran, sedikit air dan menguap sehingga daun lembut.

Dandelions boleh digunakan sebagai salah satu ramuan toning sup, yang juga terdiri daripada nettles muda, pasli, bayam, kubis dan chard. Semua herba dimasak dalam sup ayam yang berpengalaman.

Selain itu, teh yang kuat dari bunga dandelion, yang digunakan sebagai penghawa rambut, menambah bersinar dan menekankan warna cahaya keriting.

Dari dandelions, anda juga boleh membuat wain

Dandelions di taman

dandelions di tamanSebagai tumbuhan saka, dandelions mempunyai akar yang mendalam dan menyerap mineral yang berguna dari tanah, menjadikannya tidak dapat diakses dengan akar kecil dengan akar pendek. Oleh itu, jangan biarkan dandelions berkembang dan benar-benar merobek mereka di mana tumbuh-tumbuhan sayur tumbuh.

Bunga kuning terang di rumput menarik penyerbuk serangga ke taman anda, dan juga merupakan sumber awal madu untuk rama-rama yang banyak.

Pastikan bahawa anda boleh membezakan dandelions dengan tepat dari tanaman lain sebelum menuai mereka. Sekiranya anda tidak pernah memakannya sebelum ini, kami mencadangkan untuk menyediakan dan merasai sebahagian kecil dahulu dan hanya untuk menuai dalam kuantiti yang banyak. Jangan sekali-kali mengumpul dandelions dari kawasan yang dirawat dengan racun perosak atau bahan kimia lain, contohnya, dari rumput.

Related  10 sumber protein berguna untuk ayam makan semasa moulting

Dandelions telah diketahui sejak zaman purba untuk sifat penyembuhan mereka dan pengaruh positif pada badan. Anda boleh memakannya secara keseluruhan atau menambahnya kepada teh. Walau bagaimanapun, anda akan berasa lebih baik dengan penggunaan tanaman ini secara tetap.

Video tentang ciri-ciri berguna dandelions